– Men egenkapitalen er solid, forsikrer Norsk Journalistlags ledelse.
NJs landsstyre er samlet til todagersmøte torsdag og fredag, med 2011-budsjettet som tyngste sak på kartet. Budsjettet ble enstemmig vedtatt etter kun en kort debatt.
2011-budsjettet innebærer en offensiv satsing også neste år, med bistand til medlemmene, klubber og konsernlag som høyeste prioritet. Resultatet er at NJ ser ut til å bruke langt mer enn organisasjonen får i inntekter i 2011.
Frisk økning
Drifts- og vederlagsbudsjettene er satt opp med underskudd på henholdsvis 2,15 og 2,5 millioner kroner. Dette er en relativt frisk økning i budsjettert underskudd, i forhold til tidligere praksis.
«Selv om det budsjetterte underskuddet er historisk høyt, har NJ en meget god egenkapitalsituasjon», heter det i innstillingen til landsstyret.
– Vi kommer til å ha et høyt aktivitetsnivå i organisasjonen også neste år. Det er ikke noe som gir inntrykk av at vi er i krise, slo generalsekretær Jahn-Arne Olsen fast på landsstyremøtet.
Millioner på bok
Ved utgangen av september var egenkapitalen for NJs drift på 16,5 millioner kroner, mens vederlagsfondet hadde en egenkapital på 13,6 millioner. Konfliktfondet er på 63,6 millioner kroner, som er én million mer enn ved årsskiftet.
Driftsregnskapet etter tre kvartaler av 2010 viser et overskudd på 2,6 millioner kroner. Dette er 2,7 millioner bedre enn budsjett, men resultatet vil ventelig bli noe redusert i fjerde kvartal.
Eventuelle endringer i NJs organisasjon, et tema som utredes for tiden, vil bli innarbeidet i revidert budsjett for 2011.
Medlemsstagnasjon
NJs driftsbudsjett preges av stagnasjon i antallet fullt betalende medlemmer. Det samlede medlemstallet var 9.579 per 4. november, bare 28 flere enn ved siste årsskifte. Det er 25 færre fullt betalende medlemmer (7.342) og 61 færre som betaler redusert kontingent (672), mens antall studenter (680) og pensjonister (1.026) har økt med henholdsvis 173 og 82. De siste årene har NJ mistet om lag 450 fullt betalende medlemmer.
– Det er ingen sikre tegn på noen økning i medlemstallet nå, sa Olsen.
Økt kontingent
Samtidig reguleres tak og golv for NJ-kontingenten i tråd med medlemmenes lønnsutvikling. Det bidrar til en samlet kontingentinntekt på 42,7 millioner kroner, en vekst på 2,1 prosent. I årene før finanskrisen lå økningen i kontingentinntektene på sju-åtte prosent.
Samlet driftsinntekt for NJ neste år er anslått til 45,5 millioner kroner, en økning på 1,68 prosent i forhold til revidert budsjett for 2010. Det innebærer, som for 2010, en realnedgang i inntektene.
Kostnader på 48 millioner
Samtidig øker de løpende utgiftene som følge både av vanlig pris- og lønnsvekst, og særlig landsmøtet i mai neste år. Til gjengjeld er det ikke hovedoppgjør i MBL og NRK, noe som gir lavere kostnader til faglig arbeid. NJs driftskostnader er beregnet til 48,2 millioner, opp 3,52 prosent.
Netto finansinntekter på 580.000 kroner neste år bringer driftsunderskuddet ned på 2,15 millioner kroner.
NJs ledelse mener budsjettforslaget gir rom for stor aktivitet, til tross for den beskjedne inntektsveksten.
Flere reisestipender
Vederlagsinntektene fra Kopinor, Norwaco og andre kilder synker noe neste år, til 9,5 millioner kroner (10,3 millioner i år). Det anslåtte årsunderskuddet på 2,5 millioner er på nivå med underskuddet i 2010. NJ-ledelsen mener at underskuddet i 2011 er akseptabelt ut fra politikernes ønske om å bygge ned fondet over tid.
Vederlagsmidlene går i hovedsak til stipender, Institutt for Journalistikk og lokale journalistfaglige konferanser finansieres. Landsstyret valgte å plusse på 300.000 kroner til reisestipend for NJ-medlemmer og andre verdige, i forhold til det opprinnelige forslaget fra NJs administrasjon.
Dette innebærer en samlet bevilgning på to millioner kroner til 100 reisestipender à 20.000 kroner. Det tilsvarer 20 prosent av de samlede vederlagsinntektene og er i tråd med landsmøtets vedtak i 2009.
Mindre til ledige
NJ setter også i 2011 av ekstra midler til arbeidsledige, til sammen 500.000 kroner mot 100.000 kroner i normalår. I 2010 er den ekstra avsetningen til arbeidsledige på 800.000 kroner, men NJ vil ifølge Olsen ikke få behov for hele beløpet.
I tillegg vedtok landsstyret at det skal bevilges 100.000 kroner mer enn administrasjonens forslag til de regionale journalistfaglige konferansene, for å sikre at det skal være mulig å avholde årsmøter i tilknytning til dem.