Sami Abu Salem er en erfaren pressemann som i årevis har samarbeidet med VG, forteller Amund Bakke Foss.

Gaza-dekning

Jobber for VG i Gaza: – Gjør alt vi kan for å ivareta ham

Palestinske Sami Abu Salem bidrar for VG under ekstreme arbeidsforhold.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sami Abu Salem er en palestinsk journalist og fikser fra Gaza. I mange år har han jobbet tett med reportere fra VG. 

Nå er han en av få stemmer som kommer ut fra det krigsherjede området, og har stadig byline på VG-artikler.

Avgjørende

Da Hamas gikk til angrep 7. oktober og VG reiste ned for å dekke handlingene, visste de at Israels svar kom til å bli betydelig, sier fagansvarlig for utenriks i VG, Amund Bakke Foss. 

Israelske myndigheter har siden oppblussingen av konflikten hindret journalister i å komme inn på Gaza.

– Vi tok tidlig kontakt med Sami, først og fremst for å høre hvordan det var med ham. Vi ble enige om at han kan jobbe for oss og bidra til dekningen.

Det ble en journalistisk løsning for å få god informasjon ut fra Gaza, sier Bakke Foss. Foruten Salem har VG en rekke kontakter via reportere som pleier kildenettverk med journalister, sivile og nordmenn, forteller han.

– Det er helt avgjørende for oss å dekke sivil lidelse på begge sider av grensegjerdet.

– Prøver å beskrive det han ser

Sikkerhetssituasjonen er imidlertid helt ekstrem å forholde seg til som mediehus, ifølge Bakke Foss. 

Salem er fra Gaza og har bodd med familien i Gaza by, men på et tidspunkt forlot han byen og dro sørover, da Israel sa at sivile måtte flytte seg i sikkerhet.

Amund Bakke Foss har ansvar for kontakten med Salem i Gaza.

– Det aller viktigste for oss er Samis sikkerhet. Det er livsfarlig å være på Gaza uansett om du er journalist eller ikke. Han kommer seg heller ikke ut av Gaza, og ønsker å bidra journalistisk. Han er viktig for oss i vårt arbeid med å dokumentere krigen.

Sakene Salem har byline på er gjerne deskriptive, sier Bakke Foss. De to er i tett kontakt hver dag, så lenge det lar seg gjøre. 

– Hvis det er mulig å sende, sender han, og hvis ikke snakker jeg på telefonen og han forteller hva han ser. Jeg prøver å beskrive det han ser og hører.

– Ekstreme arbeidsforhold

Bakke Foss beskriver en kommunikasjon som foregår der forholdene tillater det, og der dekning strekker til. 

Da den israelske bakkeinvasjonen startet for rundt en uke siden, ble både internett- og telefonforbindelse kuttet, og VG kom ikke i kontakt med Salem på tre dager.

– Vi kan ikke påvirke sikkerhetssituasjonen på Gaza, det sier seg selv, men vi ønsker ikke at hans oppdrag for oss setter ham i større fare enn hva han allerede er i.

– Har du noe inntrykk av hvordan han har det nå?

–  Han er sliten. Det er en krevende livssituasjon han er i, som for alle andre mennesker i Gaza. Men han utrykker samtidig et ønske om å bidra til dekningen vår. Det er ekstreme arbeidsforhold. 

For bare noen få dager siden snakket de to sammen mens Salem befant seg på et sykehus, forteller Bakke Foss. Samtalen ble brått avbrutt av Salem som uttrykte: 

«Oh my god, babies!»

– Han begynte å telle opp til fem. Fem alvorlig skadede barn kom inn mens jeg snakket med han. Det er menneskelig at det påvirker hvordan man har det. Men vi gjør det vi kan for å ivareta ham og å være kollegiale.

 

Powered by Labrador CMS