Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: Birgit Dannenberg
Ber om grenser for betalingsjournalistikk
Gunnar Bodahl-Johansen vil ha debatt om betalingsjournalistikk, tross avslag i PFU.
– Vi kan ikke leve med en Vær Varsom-plakat som åpner for betalingsjournalistikk men som ikke samtidig sier noe om når det er akseptabelt, sier Bodahl-Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad.
Vil fremme publikums klagerett
Tirsdag avviste PFU å behandle klagen Bodahl-Johansen og Carl Erik Grimstad skrev om Se og Hørs betaling av Tora Uppstrøm Berg. Utvalget satte som krav at de berørte parter må gi sin tilslutning til klagen. Som Journalisten skrev i går har Grimstad og Bodahl-Johansen varslet at de nå vil gjøre et forsøk på å innhente en godkjennelse fra prinsesse Madeleines eksforlovede, Jonas Bergstrøm.
Bodahl-Johansen sier dette ikke dreier seg om å «ta Se og Hør».
– Det vi ønsker å teste er om publikum har en klagerett i saker hvor metodikken ikke lar seg etterprøve og om PFU kan markere hvor grensene for betalingsjournalistikken går.
Han sier han visste at det ville være vanskelig for PFU å behandle klagen, men at han likevel håpet at andre enn direkte berørte parter kan klage såframt klagen ikke går på innholdet, men på metodikken.
– Det er en fremmed, ny og kanskje vanskelig tanke å åpne for at tredjepart kan klage. Journalistene har en kontrakt med publikum og det må være åpenhet om hvordan journalister samler inn sitt materiale. Som leser er man overlatt til journalistens metodebruk og da bør det også være mulig for publikum å klage inn metodebruk for PFU. Nå har PFU svart ved å avvise klagen, men jeg mener at diskusjonen om dette ikke må legges død.
Hva kan det betales for?
Håvard Melnæs’ bok om metodene han brukte i Se og Hør, ga endringer i Vær varsom-plakaten. Bodahl-Johansen sier det er første gang Vær Varsom har inkludert betalingsjournalistikk.
– Da må vi også få testet grensene for hva som er akseptabel betalingsjournalistikk. Her var det en mulighet til å gjøre en grenseoppgang når betalingen var kjent. Når det står at «pressen skal som hovedregel ikke betale kilder og intervjuobjekter for informasjon» så må vi også finne ut hva som er unntakene fra regelen. Vi tar til etterretning at PFU har kommet til den konklusjonen de har, så vil vi heller prøve å innhente samtykke.
Han sier det vil være av interesse for alle journalister å få vite hva som er akseptabelt.
– Personlig var jeg mot å innlemme dette i Vær varsom-plakaten, men når det nå først er her må kan kunne teste hva det faktisk skal innebære.