En frilanser som har levert artikler til flere norske medier, er i søkelyset for plagiat og sviktende kildehenvisninger.

Plagiat-skandale

Journalist skal ha innrømmet fusk i intervjuer: – Pekt på stress og tidspress

Har fått en kraftig påminnelse, sier Aftenposten Innsikt-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Plagiat-opprullingen rundt en dansk frilansjournalist og forfatter, som også har publisert saker i mange norske medier, ruller videre.

Norske, svenske og danske medier avpubliserer artikler og bryter samarbeid. Fredag melder danske Journalisten at forlaget bak en sakprosabok mannen har skrevet, nå makulerer restopplaget og vil betale tilbake pengene til de som allerede har rukket å kjøpe den.

Nylig kunne Journalisten fortelle at både Dagbladet, Klassekampen, Vårt Land og Aftenposten Innsikt her hjemme har avpublisert artikler mens de gjennomgår tekstene. Aftenposten Innsikt har totalt publisert 50 artikler fra journalisten, og har avpublisert de 43 som lå ute på nett.

– Har det nok veldig tøft

Funnene som har blitt gjort i Danmark, handler hovedsakelig om bruk av sitater som kan gjenfinnes i andre mediers artikler.

Aftenposten Innsikt-redaktør Tine Skarland forteller fredag at deres gjennomgang fremdeles pågår, og at det er et omfattende arbeid å gjennomgå 50 artikler etter mulige likheter som kan stamme fra utallige kilder.

Hun forteller om e-post- og sms-kontakt med frilanseren, der han har pekt på stress og tidspress som forklaring, men at han samtidig selv understreker at det ikke unnskylder det alvorlige tillitsbruddet.

På sikt forventer Skarland bistand fra ham til å nøste opp i feil som er begått, noe han på e-post skal ha sagt seg villig til. Han har imidlertid ennå ikke svart på konkrete forespørsler som er forelagt ham, forteller redaktøren.

– Han har det nok veldig tøft nå, og jeg håper han har noen rundt seg som tar vare på ham. 

Mannen har fått tilsendt Skarlands uttalelser, men har hittil ikke besvart Journalistens henvendelser.

 Skal ha innrømmet tilfeller

– Det mest konkrete han så langt har innrømmet, er at han i noen tilfeller der han selv har gjort intervjuer, har gjort det meningsløse i å legge til ting som ikke var del av intervjuene, sier Skarland.

Tine Skarland, redaktør for Aftenposten Innsikt.

Hun legger til:

– Når han da har kunnet vise til gjennomførte intervjuer, må jeg innrømme at jeg ikke har hatt fantasi til å forestille meg at en journalist man har normal tillit til og respekt for, har utvidet teksten med sitater fra andre sammenhenger.

Aftenposten Innsikt fikk tilbud om saker fra journalisten første gang i 2018, og kjøpte inn to artikler. Neste gang de publiserte artikler fra ham var våren 2020, og siden har det blitt flere titalls artikler.

Har stilt spørsmål før

– Frilanseren har vært flink til å treffe med vinklinger på saker som vi synes fungerte godt i et aktualitetsblad med månedsperspektiv, forteller redaktøren.

Artiklene hans var ofte publisert i både dansk og svensk språkdrakt, i etablerte medier som for eksempel Weekendavisen og Aftonbladet. 

Skarland forteller at hun også møtte frilanseren på en konferanse om Arktis i Tromsø i fjor, der hun så ham i aksjon som journalist, og fikk bekreftet det som da var inntrykket av ham som en utadrettet, godt skikket utøver av faget.

Men det har samtidig vært enkelttilfeller der redaksjonen har stilt spørsmål ved deler av frilanserens tekster, etterspurt mer informasjon og raskt avklart dette, bekrefter Skarland.

Hun understreker at ettergåelse og dobbeltsjekking av sitater og kilder er fast del av redaksjonens arbeid for alle frilansbidrag.

 – Kraftig påminnelse

– Har dere vært påpasselig nok selv, sett i ettertid?

– Kanskje kunne vi ha vært enda mer årvåkne, og vi har i hvert fall fått oss en kraftig påminnelse om at man aldri egentlig kan sjekke noe grundig nok. Samtidig er det vanskelig å garantere at man aldri blir lurt, sier Skarland.

– Jeg vil si, som to av frilanserens danske redaktører har vært inne på, at hans praksis er et grovt angrep på det tillitsbaserte forholdet vi er så avhengig av å ha til våre frilansere. Og om et slikt forhold er etablert, som det var i dette tilfellet av mange gode grunner, lener man seg jo noe tilbake fordi man har valgt å stole på det man mener å ha sett: en erfaren journalist som opptrer redelig og følger journalistiske prinsipper og sitatpraksis. Den gang ei.

– Har frilanseren tilbudt saker til spesielt lavt honorar?

– Han har gjort som en del andre svenske og danske frilansere, som er flinke til å selge sakene sine i flere nordiske markeder, og dermed kan ta en noe lavere pris per sak. Men vi har først og fremst kjøpt inn saker fra ham fordi de har truffet vårt stoffsegment og som har vært – trodde vi og mange andre medier – av god kvalitet.

 

Powered by Labrador CMS