Det var mange journalister til stede i retten. Foto: Reuters / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Tingretten i Uppsala vil ikke varetektsfengsle Assange

Blir ikke begjært utlevert til Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange blir ikke varetektsfengslet i Sverige, har tingretten i Uppsala bestemt. Men han er fortsatt siktet for voldtekt.

Det betyr at han ikke blir begjært utlevert til Sverige, samtidig som etterforskningen fortsetter.

Ifølge dommeren er Assange fortsatt siktet for én voldtekt av mindre grov art. Hun mener at ettersom han sitter fengslet i London, kan han avhøres der.

Dommeren fastslår også at det ikke er proporsjonalt å varetektsfengsle ham nå, selv om hun medgir at det er en fare for at Assange unndrar seg straff når han eventuelt løslates i Storbritannia. Der soner han en dom på 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsbetingelser.

Julian Assanges svenske advokat Per E. Samuelson kommenterer Uppsala tingsretts avgjørelse om å ikke begjære varetektsfengsling av Wikileaks-grunnleggeren, som er anklages for voldtekt i Sverige i 2010. Foto: Fredrik Sandberg / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

– Stor seier

Assanges advokat Per E. Samuelson sier at hans klient vil bli glad for å høre at han ikke blir utlevert til Sverige. Han kaller avgjørelsen i Uppsala for en «stor seier» for Assange.

Anklagene om voldtekt og overgrep mot to kvinner går tilbake til 2010, samme år som WikiLeaks publiserte store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og delvis i samarbeid med aviser som britiske The Guardian og amerikanske New York Times.

Det er kun en av kvinnene som har bedt om at saken gjenopptas etter at den ble henlagt for to år siden. Ettersom foreldelsesfristen for voldtekt av mindre grov art er ti år, må en svensk tiltale være klar innen 17. august 2020.

– Frykt for unndragelse

Påtalemyndigheten i Sverige ønsket Assange varetektsfengslet fordi den mente at det foreligger en fluktfare.

Ifølge aktor Eva-Maria Persson har hun full respekt for domstolens avgjørelse. Hun vil senere ta stilling til om hun vil anke mandagens beslutning.

– De har måttet ta stilling til et vanskelig spørsmål, som jeg anså måtte prøves for en domstol, sier hun.

Persson opplyser at hun vil utstede en såkalt europeiske etterforskningsordre for å kunne avhøre Assange i fengselet i London, men hun har ikke fastsatt noen dato ennå.

Også USA har begjært Assange utlevert. Nylig offentliggjorde justisdepartementet en svært alvorlig tiltalebeslutning, som blant annet innebærer at han anklages for brudd på USAs spionasjelov.

Ifølge Assanges advokat blir han trolig sluppet ut en gang i september eller oktober, etter at han har sonet om lag halve dommen i Storbritannia. Men før dette skal britiske myndigheter ta stilling til om han skal utleveres til USA. Rettsmøtet for dette er satt til 12. juni.

Assange har hele tiden avviste voldtektsanklagene og også anklagene fra USA.

– Psykisk tortur

FNs spesialrapportør mot tortur, Nils Melzer, sa sist fredag at Assange er blitt utsatt for langvarig psykisk tortur. Han besøkte tidligere i mai 47-åringen i fengsel sammen med flere psykologiske eksperter.

Ifølge Melzer har Assange blitt utsatt for mobbing, ærekrenkelser og skremselstaktikk, noe han mener både Ecuador, Sverige, Storbritannia og USA har ansvar for.

Voldtektsanklagene mot Assange førte i 2012 til at en svensk domstol besluttet at han skulle varetektsfengsles. Mens han var løslatt mot kausjon i Storbritannia, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade der han fikk politisk asyl og tilbrakte sju år. Han har forklart at han var redd for å bli utlevert til Sverige og derfra videre til USA.

I april, etter at Ecuador hadde fått ny president, trakk landet tilbake asylet, og Assange ble pågrepet av britisk politi.

Powered by Labrador CMS