Høiby-show skapte bølger

HELL (Journalisten): NRKs Kari Sørbø nektet å gå på scenen da hun ble invitert opp av Sputnik. Først da Sven O. Høiby forlot scenen gikk Sørbø opp for å motta Sputnik-truse.

Publisert Sist oppdatert

Drøyt 300 pressefolk fra Trøndelag ble mer eller mindre satt ut av overraskelse da Knut «Sputnik» Storbukås og hans kone gjorde entré under festmiddagen på årets Hell-konferanse lørdag kveld, sammen med sin gode venn Sven O. Høiby. Mange sa etterpå at de trodde det var utkledde revyartister som skulle parodiere Sputnik og Høiby.

Sputnik er på turné sammen med Høiby, og ettersom de opptrådte like i nærheten syntes arrangørene av Hell-konferansen at det var en god idé å invitere dem til også å underholde under festmiddagen.

Nektet å gå opp

Dette skapte irritasjon og negative reaksjoner på en ellers vellykket Hell-konferanse. Kari Sørbø, profilert programleder for Her og Nå på NRK P1, syntes slett ikke det var noen god idé å bli underholdt av Sven O. Høiby. Sørbø ble bedt av Sputnik om å komme opp på scenen for å motta en av hans berømte truser. Da var hun imidlertid gått ut av festlokalet for å ta en røyk.

– Jeg reagerte og var oppgitt over at Sven O. kom for å underholde på en journalistkonferanse. Det var en tabbe av arrangørene. De har gjort en kjempejobb med Hell-konferansen gjennom mange år, men denne gangen tenkte de tydeligvis ikke på at det er en journalistkonferanse det dreier seg om, sier Sørbø til Journalisten.

– Ubehagelig

Hun har gjennom flere år vært debattleder eller tatt andre oppdrag på Hell-konferansen. Sørbø synes det var fullstendig unødvendig å invitere Høiby. Hun sier til Journalisten at mange av festdeltakerne etterpå kom bort til henne og uttrykte støtte til hennes vegring mot å gå på scenen mens Høiby befant seg der.

– Jeg opplevde det som ubehagelig at alle ventet på at jeg skulle gå på scenen. Jeg følte meg litt fanget.

Synes synd på Høiby

– Hvorfor reagerer du så sterkt på at Høiby opptrådte sammen med Sputnik under middagen?

– Jeg synes synd på Sven O., og mener at mediene bør tenke seg om før de omtaler ham. Er det noe menneske i Norge vi bør vurdere å beskytte mot seg selv, så er det Sven O. Bare noen timer tidligere, under en av de faglige debattene på konferansen, ble Høiby trukket fram i en slik sammenheng. Derfor ble det sterkt å oppleve at han skulle underholde på konferansen, sier Sørbø.

Kristiansand-sangen

Høiby framførte på egen hånd en versjon av Kristiansand-sangen, og erklærte at det var spesielt hyggelig for ham å være i distriktet der hans far var oppvokst.

Sputnik bekjentgjorde at han ønsket å ære Kari Sørbø ved å overlevere henne et eksemplar av sin kjente Sputnik-truse. Artisten forklarte at han er fan av programlederen, og at han ofte lytter til henne når han kjører i lastebilen sin.

Sørbø var som nevnt på utsiden av festsalen på dette tidspunkt, men ble tilkalt. Hun vegret seg for å gå opp på scenen, og stilte seg i første omgang opp langs veggen. Hun var tydelig utilpass med situasjonen.

Sang sammen

Sørbø valgte, i samråd med tilstedeværende NRK-kolleger, å vente med å entre scenen inntil Høiby var gått ned. Deretter tok hun smilende imot Sputniks truse, iførte seg denne diskret i kulissene, under kjolen. Sammen framførte Sputnik og NRK-medarbeideren landeplagen «Nå skal vi skilles, Johanne».

– Jeg har ingenting imot Sputnik, som jeg har intervjuet et par ganger. Jeg oppfattet at han mente det seriøst da han ville gi meg trusa som en påskjønnelse. Derfor ønsket jeg ikke å ødelegge for ham. Trusa skal jeg ta vare på, og alt er tilgitt hvis arrangørene inviterer Robbie Williams neste år og sørger for at jeg får komme opp på scenen med ham, sier en tross alt humørfylt Kari Sørbø.

– En god idé

Leder av Hell-komiteen, Grete Holstad, sier til Journalisten at arrangørene ikke var klar over at Sputnik ville invitere Kari Sørbø på scenen. Hun forklarer at artistene var på turné i distriktet.

– Vi syntes det var en god idé å invitere dem til å underholde i forbindelse med festmiddagen. Sputnik er en populær artist, og vår hensikt var at folk skulle ha det artig.

Etisk dilemma

– Ser du ikke at det kan oppstå et etisk dilemma i forhold til Høiby?

– Jeg forstår det etiske dilemmaet. Jeg er klar over at det er delte meninger om ham, og at noen mener han bør beskyttes mot seg selv. Det mener ikke vi i komiteen i denne sammenhengen. Men jeg beklager at folk tar det ille opp. Det var godt ment fra vår side.

– Så komiteen var samkjørte om dette?

– Innslaget var oppe i komiteen, og vår holdning er at Høiby ikke bør beskyttes mot seg selv, sier Grete Holstad.