Muhammed Qasim Ali var en av arrangørene bak en stor demonstrasjon på Universitetsplassen i 2010 etter at Dagbladet publiserte en karikatur av Muhammed som en gris. Det var også islamisten Arfan Bhatti (midten). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Vil forby karikaturer av profeten Muhammed

Norskpakistaner vil gjeninnføre blasfemilover i Norge.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den norsk-pakistanske samfunnsdebattanten Muhammed Qasim Ali tar til orde for å forby karikaturer av profeten Muhammed.

Norskpakistaneren, som blant annet har jobbet som journalist, sier til Klassekampen at han tror et forbud mot Muhammed-karikaturer vil hindre radikalisering.

Han viser til at den pakistanske statsministeren Imran Khan har bedt Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) om å ta opp karikaturspørsmålet med FN.

Ali håper det resulterer i et forbud og en skjerping av blasfemilovene i vestlige land.

– Jeg skulle ønske det var forbudt å lage krenkende karikaturer av profeten Muhammed, sier han til avisen.

Uaktuelt for KrF

Ali sier at han setter sin lit til Kristelig Folkeparti, som var det eneste partiet som ønsket å beholde blasfemiparagrafen i straffeloven, da den ble fjernet i 2009. Han håper også på støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, som under karikaturstriden i 2006 snakket om dialog og ytringsansvar.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier at det er uaktuelt for KrF å støtte et lovforbud mot karikaturer av Mohammed. Han mener det er viktigere enn noen gang å løfte fram ytringsfriheten.

– Vi ser at blasfemilover brukes i en rekke land, for å undertrykke og kneble religiøse minoriteter. Det bør Norge protestere mot, sier Ropstad.

Han mener at det å kneble og begrense ytringsfriheten er en farlig vei å begi seg inn på.

Mener det vil hindre radikalisering

Muhammed Qasim Ali var en av arrangørene bak en stor demonstrasjon på Universitetsplassen i 2010 etter at Dagbladet publiserte en karikatur av Muhammed som en gris. Det var også islamisten Arfan Bhatti. Om lag 3.000 personer deltok og demonstrasjonen regnes som starten på den ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah.

Han synes ikke et forbud er å gi etter for ekstreme krefter.

– Det vil bidra til å skape ro, hindre radikalisering og øke anstendigheten i den norske debatten, mener Ali.

Powered by Labrador CMS