Kina stoppet prisvinners familie på flyplassen

Skulle motta pris i Göteborg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Familien til en journalist som er tildelt en av verdens gjeveste pressefrihetspriser, får ikke reise ut av Kina for å motta utmerkelsen på hans vegne.

Bao Dinling og Li Sidi, kone og datter av Li Changqing, som ble løslatt i februar etter å ha sonet en treårig fengselsstraff, ble i går forhindret fra å reise til Sverige for å motta den prestisjefylte pressefrihetsprisen Den gylne frihetspennen.

Stoppet på flyplassen

På vei til Göteborg, hvor World Association of Newspapers (WAN) på søndag skal dele ut prisen under åpningen av sin årlige kongress, ble de stoppet og avhørt på flyplassen og fikk passene sine konfiskert, skriver WAN i en pressemelding.

– Dette er skandaløst maktmisbruk av kinesiske autoriteter, sa Timothy Balding, sjef for Paris-baserte WAN, som har tildelt Li prisen Golden Pen of Freedom for 2008.

Bao Dinling skulle motta prisen på vegne av mannen under åpningsseremonien til World Newspaper Congress og World Editors Forum, foran 1.800 avisutgivere, redaktører og andre mediefolk søndag. Den svenske kongen og ambassadører fra en rekke land skal også være til stede under seremonien.

Avslørte feber

Li, journalist og redaksjonssjef for Fuzhou Daily i Fujian-provinsen, fikk ikke utstedt noe pass. Han er nettopp løslatt etter å sonet en treårig straff for fabrikkering av falske rykter etter at han avslørte et utbrudd av denguefeber før helsemyndighetene i hans hjemby hadde informert innbyggerne om utbruddet.

De kinesiske myndighetene har også beordret kinesiske medier til å boikotte World Newspaper-kongressen i Göteborg i kjølvannet av WANs kampanje for å holde Kina ansvarlig for reformløftene i forkant av OL 2008.

Journalisten vil være til stede og dekke kongressen 1. – 3. juni.

Powered by Labrador CMS