Kornsirkler vekker interesse. Men hvor mystiske er de egentlig? Foto: Steve Alexander

Tar ikke stilling

Programskaper bak dokumentar ville fortelle om kornsirkler på nyskapende måte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De sis­te uke­ne har TV 2 sendt do­ku­men­tar­se­ri­en «Korn­sir­kel­mys­te­ri­et» i tre de­ler. I før­s­te epi­so­de ble en­gel­ske korn­sirk­ler frem­stilt som mys­tisk. At men­nes­ker har inn­røm­met å ha la­get de fles­te, er ikke nevnt.

– Søp­pel-TV

Af­ten­pos­tens kom­men­ta­tor Mala Wang-Na­veen re­ager­te spon­tant med å kal­le pro­gram­met søp­pel-TV på Twit­ter. Over­for Jour­na­lis­ten ut­dy­per hun:

– Det var en time av li­vet jeg ikke får til­ba­ke. Jeg syns det var vås. Kri­tisk jour­na­li­stikk er det de­fi­ni­tivt ikke. Det er et pro­gram i for­len­gel­sen av «Ån­de­nes makt» og hand­ler om å fyl­le et rom med liksomtro, sier Wang-Na­veen, som ikke var opp­merk­som på de to opp­føl­ger­ne.

«Støy»

Pro­gram­ska­per Roy Ler­aand har man­ge år bak seg i TV 2, men har nå star­tet for seg selv. Med pro­gram­se­ri­en har han øns­ket å for­tel­le om det han be­skri­ver som «korn­sir­kel­mys­te­ri­et» på en ny­ska­pen­de måte.

– Når vink­lin­gen er und­ring og hand­lin­gen er over­na­tur­li­ge fe­no­me­ner, kan det være lurt å kom­me unna van­li­ge jour­na­lis­tis­ke grep som å ska­pe mot­po­ler. La hel­ler en av par­te­ne slip­pe fullt og helt til. Jeg har øns­ket å ska­pe en­ga­sje­ment, gle­de, uro og en trang som gjør at se­er­ne fy­rer opp PC og nett­bret­tet for å un­der­sø­ke mer. At du som seer fø­ler noe og ak­ti­vi­se­res, sier Ler­aand.

Han vil der­for bort fra den det han om­ta­ler som den tra­di­sjo­nel­le kon­flikt­lin­jen og «støy­en» i do­ku­men­ta­rer og de­batt­pro­gram. Pro­gram­ska­pe­ren vil sna­re­re bru­ke und­ring som jour­na­lis­tisk grep.

Und­ring

– Men hvor­for ikke bare for­tel­le om korn­sirk­ler som kunst­verk i ste­det for å an­ty­de at men­nes­ker ikke står bak?

– Korn­sirk­ler hand­ler kan­skje ikke først og fremst om å vite hvem el­ler hva som står bak, men om å und­re seg.

– Jeg me­ner det ikke er min jobb som re­gis­sør å kon­klu­de­re med at alle dis­se er la­get av men­nes­ker. Til det vet vi for lite. Pro­duk­sjons­for­men og pro­gram­inn­hol­det sam­stem­mer og med ett ty­de­lig pre­miss. Å for­tel­le his­to­ri­en om kornsirkelfenomenet via en­tu­si­as­te­ne selv og und­re oss sam­men med dem.

Ler­aand leg­ger til at han som pro­du­sent ikke tar stil­ling til spørs­må­le­ne som rei­ses. Han øns­ker de­batt om fe­no­me­net og pro­duk­sjo­nen vel­kom­men.

Be­ly­ses

Pro­gram­di­rek­tør Nils Ke­til An­dre­sen sier TV 2 tak­ket ja til se­ri­en for­di my­ter rundt korn­sirk­le­ne ska­per stor nys­gjer­rig­het.

– Det­te er en se­rie på tre pro­gram­mer der vi blant an­net føl­ger fle­re kornsirkelentusiaster. Et­ter hvert som se­ri­en ut­vik­ler seg ser du at fle­re si­der av det­te mys­te­ri­et blir be­lyst, sier An­dre­sen.

Powered by Labrador CMS