Kornsirkler vekker interesse. Men hvor mystiske er de egentlig? Foto: Steve Alexander
Tar ikke stilling
Programskaper bak dokumentar ville fortelle om kornsirkler på nyskapende måte.
De siste ukene har TV 2 sendt dokumentarserien «Kornsirkelmysteriet» i tre deler. I første episode ble engelske kornsirkler fremstilt som mystisk. At mennesker har innrømmet å ha laget de fleste, er ikke nevnt.
– Søppel-TV
Aftenpostens kommentator Mala Wang-Naveen reagerte spontant med å kalle programmet søppel-TV på Twitter. Overfor Journalisten utdyper hun:
– Det var en time av livet jeg ikke får tilbake. Jeg syns det var vås. Kritisk journalistikk er det definitivt ikke. Det er et program i forlengelsen av «Åndenes makt» og handler om å fylle et rom med liksomtro, sier Wang-Naveen, som ikke var oppmerksom på de to oppfølgerne.
«Støy»
Programskaper Roy Leraand har mange år bak seg i TV 2, men har nå startet for seg selv. Med programserien har han ønsket å fortelle om det han beskriver som «kornsirkelmysteriet» på en nyskapende måte.
– Når vinklingen er undring og handlingen er overnaturlige fenomener, kan det være lurt å komme unna vanlige journalistiske grep som å skape motpoler. La heller en av partene slippe fullt og helt til. Jeg har ønsket å skape engasjement, glede, uro og en trang som gjør at seerne fyrer opp PC og nettbrettet for å undersøke mer. At du som seer føler noe og aktiviseres, sier Leraand.
Han vil derfor bort fra den det han omtaler som den tradisjonelle konfliktlinjen og «støyen» i dokumentarer og debattprogram. Programskaperen vil snarere bruke undring som journalistisk grep.
Undring
– Men hvorfor ikke bare fortelle om kornsirkler som kunstverk i stedet for å antyde at mennesker ikke står bak?
– Kornsirkler handler kanskje ikke først og fremst om å vite hvem eller hva som står bak, men om å undre seg.
– Jeg mener det ikke er min jobb som regissør å konkludere med at alle disse er laget av mennesker. Til det vet vi for lite. Produksjonsformen og programinnholdet samstemmer og med ett tydelig premiss. Å fortelle historien om kornsirkelfenomenet via entusiastene selv og undre oss sammen med dem.
Leraand legger til at han som produsent ikke tar stilling til spørsmålene som reises. Han ønsker debatt om fenomenet og produksjonen velkommen.
Belyses
Programdirektør Nils Ketil Andresen sier TV 2 takket ja til serien fordi myter rundt kornsirklene skaper stor nysgjerrighet.
– Dette er en serie på tre programmer der vi blant annet følger flere kornsirkelentusiaster. Etter hvert som serien utvikler seg ser du at flere sider av dette mysteriet blir belyst, sier Andresen.