Unge demokratiforkjempere demonstrerer i Yangon søndag. Aktivistene tar i bruk stadig nye metoder for å omgå juntaens informasjonssensur.
Unge demokratiforkjempere demonstrerer i Yangon søndag. Aktivistene tar i bruk stadig nye metoder for å omgå juntaens informasjonssensur.

Unge i Myanmar produserer hemmelige nyhetsbrev

– Dette er vårt svar på dem som sinker informasjonsflyten.

Publisert Sist oppdatert

Unge i Myanmar slår tilbake mot juntaens internett-nedstenging og informasjonssensur ved å lage egne hemmelige nyhetsbrev.

Tusenvis av lesere i landet laster ned en PDF-versjon av nyhetsbrevene, printer dem ut og distribuerer dem fysisk i nabolag i Yangon, Mandaly og andre byer. Selve nyhetsbrevene blir produsert i skjul på hemmelige steder.

Tilgangen til internett har vært stengt i flere uker nattetid i Myanmar. Nylig ble også oppkoblinger med trådløse nett stengt.

– Dette er vårt svar på dem som sinker informasjonsflyten – og for oss er det en trussel, sier en 30-åring som kaller seg Lynn Thant, som ikke er hans virkelige navn, til nyhetsbyrået AFP. Det er han som startet produksjonen av nyhetsbrevene, som har fått navnet Molotov.

Ifølge ham har publikasjonene nådd flere enn 30.000 folk på Facebook så lang, de fleste av dem unge aktivister.

Siden militærkuppet i februar har juntaen tilbakekalt lisensene til fem medier. I tillegg har politiet arrestert flere tusen mennesker. Flere enn 700 er trolig drept.

Powered by Labrador CMS