Truls Olufsen-Mehus uttaler seg kritisk om at presseaktører deler hus og kantine i Pressens hus, i «Henrik Beckheim Podcast».

KrF-politiker kaller Pressens hus «rottebolig»

– De må komme seg ut av det huset, og til hvert sitt bygg.

Publisert Sist oppdatert

– Hele røkla sitter i samme hus, deler lunsjbord, sitter og koser seg sammen og skal faktasjekke hverandre. Du skulle ikke tro at det går an, uttaler Krf-fylkespolitiker Truls Olufsen-Mehus i et nylig podkastintervju.

– Nepotisme i Norge, følger podkastprogramleder Henrik Beckheim opp med, i podkasten «Henrik Beckheim Podcast».

Olufsen-Mehus er tidligere fylkesleder i Troms og Finnmark KrF, og var fylkeslagets førstekandidat ved stortingsvalget i 2021. I dag er han nestleder for Hammerfest KrF, og sitter i kommunestyret og fylkestinget i Finnmark.

– Det er så uproft

Politikeren har flere ganger gått hardt ut mot Pride og det han ser som kjønnsaktivisme i skolens læreplaner. Han har også tidligere klaget Faktisk.no til PFU.

Nå reagerer Olufsen-Mehus på det han mener er etiske problemstillinger rundt at ulike presseaktører som Pressens Faglige Utvalg (PFU), Norsk Redaktørforening, Faktisk og NTB alle har kontorer i samme hus, og deler kantine.

Organisasjoner som Landslaget for lokalaviser (LLA), Fagpressen og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har også kontorer på Pressens hus.

Det bør tas et kritisk blikk på huset, skriver Olufsen-Mehus selv på Facebook ved et klipp fra podkastintervjuet.

– De må komme seg ut av det huset der, til hvert sitt bygg, for det er så uproft. Å ettergå det der i sømmene, den rotteboligen, for å si det... Fordi dere ikke har tatt ansvaret under koronaen, ikke tatt ansvaret med denne kjønnstematikken. Dere har ikke tatt ansvar med det som er jobben, sier han videre i intervjuet.

– Misforstått

Per Brikt Olsen er direktør for Fagpressen og styreleder for Foreningen Pressens hus.

Han ser på utgangspunktet for kritikken fra Olufsen-Mehus som misforstått.

– Når jeg hører utspillet, slår det meg at det høres ut som vi organisasjonene nærmest har politimyndighet overfor redaksjonene, og sitter og styrer dem. Men det stikk motsatte er jo sant. Hver enkelt redaksjon er fri og uavhengig, og vi jobber for best mulig rammevilkår for dem, sier han til Journalisten.

– Bakgrunnen til at vi etablerte Pressens hus er at vi har en masse felles interesser, samtidig som vi er organisasjoner som hver for seg er helt uavhengige, og også har interesseforskjeller. Hensikten er nettopp å stå sterkere samlet overfor eksempelvis myndighetene. Den rollen føler jeg ikke han får helt fatt i, sier Brikt Olsen.

Han minner samtidig om at PFU er en selvdømmeordning bestående av blant annet pressefolk.

– Disse beskrivelsene av oss blir både litt konspiratorisk og misforstått. Det er riktig at vi deler lunsjbord, men bortsett fra det er vi helt adskilte virksomheter.

– Det hadde vært annerledes hvis for eksempel Medietilsynet flyttet inn?

– Det hadde vært noe helt annet. Det er myndighetenes eget kontrollorgan.

Mener huset burde oppløses

– Om noen lurer på hva som menes med «rottebolig», så forventer man at rottene er som de er mens de har tett kontakt med hverandre, uten at vi på utsiden vet hva de konkret driver med, utdyper Olufsen-Mehus i en sms til Journalisten.

– Og derfor mener jeg at det er kritisk at de sitter i samme hus, journalister, nyhetsbyrå, redaktørforeningen, presseforeninger, faktasjekkere og PFU. Jeg tror at om flere folk visste om dette sammensuriumet hadde media mistet tillit. Og tilliten til media har allerede falt dramatisk i Norge. Det er deres ansvar å rette opp i, skriver han, og avslutter:

– Å oppløse Pressens Hus kunne vært et steg i positiv retning.

Powered by Labrador CMS