«Å gjøre redaktørstyrt journalistikk tilgjengelig i skolen bør ikke handle om en langsiktig vervekampanje for fremtidige abonnenter», skriver Sofie Skogstrøm og Audun Solberg i Aftenposten.
Foto: Roger Aarli-Grøndalen
DEBATT:
Barn og unge trenger kvalitetssikret journalistikk som treffer dem i dag
Hvis vi mener alvor med ønsket om å nå barn og unge, holder det ikke bare å gi dem tilgang til aviser for voksne.
- Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter.
Det pågår for tiden en debatt om hvorvidt medienes innhold bør være gratis tilgjengelig på studiesteder, på videregående skole og i ungdomsskolen - enten betalt av staten, av mediene selv eller i en kombinasjon. Mange er bekymret for medienes fremtid i en verden der unges medievaner er i endring og algoritmestyrt innhold får stadig større plass i deres hverdag.
Vi deler bekymringen og synes det er strålende at vi får en diskusjon om hvordan mediene kan møte unge mediebrukeres behov – og gjøre veien til troverdig, kvalitetssikret informasjon kortere. Kanskje er det en god idé at mediene og samfunnet i fellesskap legger bedre til rette for at vårt ordinære innhold når bredere ut i skoler og på studieinstitusjoner.
Men barn og unges behov for redaktørstyrt innhold handler ikke om hvem de skal bli i morgen – det handler om å gi dem kvalitetssikret journalistikk som treffer dem i dag.
Selv om det å gjøre de voksnes nyhetsbilde forståelig er en viktig del av tilbudet vårt, så er det ikke nok.
I Aftenposten Junior har vi snart 15 års erfaring med å lage nyheter for barn i barne- og ungdomsskolealder. De siste årene har vi gjennom Aftenposten Junior skole jobbet sammen med elever, lærere og skoleeiere om å utvikle en nyhetstjeneste som gir verdi i undervisningen. Selv om det å gjøre de voksnes nyhetsbilde forståelig er en viktig del av tilbudet vårt, så er det ikke nok. Barn forventer en annen grad av interaktivitet, ulike fortellerteknikker og ikke minst at vi tar dem på alvor, er i øyehøyde og tilbyr stoff som er unikt, relevant og tett på deres liv.
Vi pleier å si at vi har Norges kuleste innboks. Den er full av nysgjerrighet, kunnskapshunger og spørsmål om verden. Reaksjoner på urettferdighet, meningsinnlegg og ønsker om alt vi burde skrive om – fra moskus til Trump.
Vi får høre mye av det samme når vi er ute og snakker med barn og skoleklasser i hele landet om det som skjer i verden. Knapt noen aviser i Norge har tettere kontakt med leserne sine. Det oppleves veldig meningsfullt, og vi er svært stolte av det.
Knapt noen aviser i Norge har tettere kontakt med leserne sine.
Og er det noe vi er opptatt av, så er det dette: Barn og unge fortjener å bli sett, vurdert og tatt på alvor som dem de er i dag.
Å gjøre redaktørstyrt journalistikk tilgjengelig i skolen bør ikke handle om en langsiktig vervekampanje for fremtidige abonnenter, men et genuint ønske fra medienes side om å opplyse barn og unge om samfunnet de lever i nå. Og da er det slett ikke sikkert at nyheter laget for voksne gjør annet enn å gi oss god samvittighet.
Dersom vi virkelig mener noe med vårt ønske om å opplyse de yngste mediebrukerne, må vi derfor gjøre mer enn å gi dem tilganger. Da må vi være villige til å bruke tid og ressurser på å lage innhold som møter dem på deres premisser.
Bare slik kan vi gjøre verden litt lettere å forstå.