– Vi er i sjokk, vi vet ikke helt hvordan vi skal klare å fortsette, sier Juma Petro.

Sør-Sudan

Journalister står uten lønn etter USAID-kutt

Fredsavtalen i Sør-Sudan er i ferd med å bryte sammen, men de som skal rapportere om det står uten lønn etter at Trump-administrasjonen stoppet støtte til presseorganisasjoner.

Publisert
Lesetid: 3 min

Juba, Sør-Sudan:

Det er stille rundt en del kontorer i Sør-Sudans hovedstad Juba. De ansatte har jobbet hjemmefra i noen uker allerede. Nå og da er noen innom for å hente noe, og en vaskehjelp drar over gulvene et par ganger i uka. Årsaken til stillheten er angrepet på, og nedleggingen av det statlige amerikanske bistandsdirektoratet USAID.

En organisasjon som nå har sendt hjem det meste av sin stab, og som ikke helt vet hvordan de skal få betalt regningene, er medieorganisasjonen Association of Media Development in South Sudan (AMDISS). 

Denne organisasjonen har eksistert siden 2003 og har blant annet vært med på å gi innspill til landets medielover, og jobbet for pressefrihet og trygghet for lokale journalister.

Nå har organisasjonen mistet åtti prosent av driftsmidlene over natta.

– Vi er i sjokk, vi vet ikke helt hvordan vi skal klare å fortsette, vi har fortsatt penger utestående, for trening av journalister som er gjort, og som vi skulle få godtgjort. Nå vet vi ikke helt hvordan vi skal få betalt leverandørene våre, sier daglig leder Juma Petro.

Bistandsavhengighet

Sør-Sudan er blant verdens mest bistandsavhengige land. Både utdanning og helse er tungt bistandsfinansiert, og FN anslår at rundt ni av landets kanskje 13 millioner innbyggere trenger humanitær assistanse i løpet av året som nå så vidt har startet. Sju millioner trenger matvarehjelp. 

Den klart største donoren fram til januar i år var det nå nedlagte bistandsdirektoratet USAID. To måneder etter at denne bistanden stoppet opp, er det klart at noen av programmene, som tilbyr livsviktig humanitær hjelp, vil fortsette. Støtten som gikk til medier kommer ikke til å gjenopptas.

– Medielandskapet er rystet. Fra før opplever vi trakassering og nektes tilgang til informasjon. Nå frykter vi at situasjonen for pressen blir enda vanskeligere, sier Juma Petro.

Etter at bistandsfrysen var et faktum har også den politiske situasjonen i landet forverret seg, det er uro i flere deler av landet, og i Juba snakkes det høyt om at fredsavtalen fra 2018, som avsluttet en fem år gammel borgerkrig, er brutt.

Selv sitter Petro og fem andre igjen på kontoret som kan holde åpent fordi to norske organisasjoner – Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp – har trådt til i krisen og bidratt med litt nødvendig støtte. Men organisasjonen, som også overvåker pressefrihetens status over hele landet, har ikke midler til aktiviteter.

– Vi har noen i alle statene som gir oss rapporter om angrep på journalister og presse, vi sender dem vel kanskje ti dollar i måneden til datapakke, slik at de kan sende oss rapport på telefonen. Det går ikke nå, sier Petro.

Journalist på dugnad

Men det er ikke bare presseorganisasjoner som Amdiss som nå har mistet støtte. Blant de tomme kontorene i Juba er kontorene til organisasjoner som Irex og Internews. Dette er to organisasjoner som har støttet sivilsamfunn og medier over hele verden. I Sør-Sudan har de blant annet finansiert lokale og nasjonale radiokanaler.

Dette tok brått slutt i slutten av januar, siden har en del av journalistene jobbet videre, men uten lønn. 

En av journalistene som nå jobber på dugnad, forteller at han ikke har lov til å si noe om dette. Mediet han jobber for har flere inntektskilder, deriblant annonser, men deler av staben har vært finansiert gjennom Internews. 

Forsøk på å få tak på Internews regionale representanter har ikke lyktes, kontoret i Jubaer stengt, og regionkontoret i Kenyas hovedstad Nairobi svarer ikke på henvendelser. 

Erstattet av musikk

Ved siden av radiokanalene Internews finansierte, var Voice of Americas daglige nyhetssendinger for Sør-Sudan blant de viktigste engelskspråklige kildene til hva som skjer i landet. Siden 17. mars er nyhetene der erstattet av musikk.

Petro ser nå at pressens rom krymper, samtidig som situasjonen i landet tilspisser seg.

– Vi skulle jo avholdt kurs i hvordan dekke valg, men valget er jo avlyst. Vi får ikke avholdt kurs i noe annet heller, sier Petro med henvisning til den spente situasjonen i landet. 

Frykten nå er at det bryter ut en ny krig, og at en allerede utsatt presse står uten støtteapparat. AMDISS har i lengre tid bistått journalister og andre pressefolk som kidnappes, fengsles og bankes opp av regimet. 

Juridisk støtte til truede journalister er akkurat nå ikke tilgjengelig.

– Dette regnes ikke som livsviktig hjelp av USA, men vi vet jo at det er det, to journalister har forsvunnet siden denne stoppordren. Den ene dukka heldigvis opp i forrige uke, en sitter fortsatt fengslet, og vi kan ikke bistå akkurat nå. Dette er livsviktig for de det gjelder, for oss, sier Petro

 

Powered by Labrador CMS