Hans Petter Aass har fulgt Tina Jørgensen-saken i mange år. Nå er han klar med både TV-serie og podkast om drapet.

«Tina – jakten på en drapsmann»

Krimveteran klar med TV 2-serie om drapet på Tina Jørgensen: – En del spennende funn

Journalist Hans Petter Aass har fulgt en av Norges mest omtalte drapssaker i over 20 år. Nå er han klar med både tv-serie og podkast om drapet på Tina Jørgensen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Egentlig hadde han sett for seg at prosjektet skulle ta et par måneder, toppen tre, da han takket ja til å fronte den nye true crime-serien til TV 2. 

Nå, over to år senere, har dokumentarserien med gravejournalist Hans Petter Aas i spissen endelig fått en publiseringsdato. 

Aas har fulgt Tina Jørgensen-saken i mange år. Han ble først koblet på saken da han jobbet i VG, og i årene som er gått siden Jørgensen ble funnet drept i en kum ved Bore Kirke på Jæren i 2000, har saken kvernet i bakhodet til den garvede journalisten. 

Podkast og tv-serie

Selv om drapet på 21-åringen fortsatt er uoppklart, har Aass, sammen med krimforfatter og tidligere etterforsker Jørn Lier Horst, krimanalytiker Siri Stedje og journalist Ida Margrethe Granlund, gjort et forsøk på å finne svar i saken Horst har kalt «et drap som skiller seg fra typiske drap begått i affekt».

Dokumentarserien «Tina – Jakten på en drapsmann», som er laget av Novemberfilm og har premiere på TV 2 i midten av oktober, er Aass' første møte med tv-produksjon. Til vanlig jobber han som journalist i Stavanger Aftenblad, og ettersom rollen hans i tv-serien endret seg fra å være en «to-måneders jobb» til å bli ganske mye mer omfattende underveis, måtte Novemberfilm og TV 2 kjøpe Aass ut fra jobben i Aftenbladet under produksjonstiden. 

Til gjengjeld har Aftenbladet fått oversendt alt av materiale for å lage egen podkast. Podkasten har Stavanger Aftenblad ansvaret for, det vil si, Aass har ansvaret. Med utgangspunkt i tv-serien skriver han nemlig på et podkastmanus i disse dager. 

Ulempe med kamera på slep

Tv-episodene er strengt redigerte med tanke på tid, forteller Aass. Podkasten, som har fått navnet: «Døden er en mann - en podkast som undersøker drapet på Tina Jørgensen» gir rom til til å fortelle mer og på en litt annen måte enn tv-serien. 

– Det kom et ønske om at jeg skulle gjøre mer arbeid. Det har vært litt uvant, for jeg har jo aldri....

 Aass stopper opp før han fortsetter: 

– Det er veldig uvant for meg å gå rundt med tv-kamera på slep, det er mye lettere å få folk til å prate når du ikke har med kamera. Det er svært mange av samtalene vi har hatt som ikke er filmet, for å si det sånn. Det er jo en ulempe at vi ikke klarer å få de folkene som har viktige opplysninger til oss å si det foran kamera. 

Hans Petter Aass har samarbeidet med blant andre krimanalytiker Siri Stedje i jobben med den nye TV-serien.

Gravd seg ned

Historien om Tina har blitt fortalt en del ganger de siste 20 årene, blant annet har journalist Erland Frafjord skrevet bok om saken

Denne gangen har ikke teamet hatt fokus på å rekonstruere og gjenfortelle, de har heller gravd seg ned. 

De har skaffet til veie så godt som alt av etterforskningsmateriale i saken. Resultatet av gravingen er blant annet en ny analyse og en helt ny bevegelsesrapport skrevet av kriminalanalytiker Stedje. Hun har analysert observasjoner rundt åstedet og Tinas antatte vei hjem den kvelden for mer enn 20 år siden.

– Det er en del spennende funn. Det både åpner og lukker en del dører i forhold til hva som tidligere har vært antatt om drapet på Tina, sier Aass.

Johnny Vassbakk, som i februar ble dømt for drapet på Birgitte Tengs, fikk på et tidspunkt status som siktet i Tina Jørgensen-saken. Siktelsen har senere blitt henlagt. Vassbakk har anket Tengs-dommen.

Levende bilder av Tina

Selv om Aass ikke kan røpe for mye av hva som står i analysen og rapporten ennå, kan han fortelle at de i løpet av innspillingen har hatt en veldig stor fordel:

– Jeg har kjent moren til Tina, Torunn Austdal Rasmussen, siden jeg jobbet med saken for VG. De etterlatte har støttet dette prosjektet hundre prosent.

Familien har samlet inn levende bilder av Tina, som de har fått bruke i serien. 

– Det var veldig sterkt for meg, forteller Aass.

Han fortsetter: 

– I løpet av alle de årene som har gått er det aldri offentliggjort levende bilder av Tina. Selv om jeg har jobbet med denne saken siden høsten 2000 hadde jeg aldri sett Tina bevege seg eller hørt stemmen hennes. Det bildet som folk har sett av henne er jo først og fremst dette litt passfotoaktige bildet som ikke stemmer veldig med hvem Tina egentlig var. Hun var jo en veldig livlig og levende jente, det kan vi se nå. 

– Det både åpner og lukker en del dører i forhold til hva som tidligere har vært antatt om drapet på Tina Jørgensen, sier Hans Petter Aass.

Forventningspress

Det siste store prosjektet til Aass, podkastserien han, Rune Vandvik og Elisabeth Risa laget for Stavanger Aftenblad: «Savnet - mannen med den tomme graven» ble avsluttet i 2021. 

Podkasten, som er et av de mestselgende prosjektene i Aftenbladets historie, tok tid å lage. Aass hadde egentlig ikke sett for seg at han skulle bruke så mye tid på et prosjekt igjen.

– Det er jo et privilegium å få lov til å bruke to år på å ettergå en sånn sak, men noen ganger tenker jeg at det er litt tungt også. 

Han legger til: 

– Du føler jo på et visst forventningspress når du holder på så lenge.

19. oktober er den store dagen. Da slippes både TV-serien på TV 2 Play og podkasten på Stavanger Aftenblad sine nettsider. Aass er ikke i tvil om hva han skal gjøre når ting har roet seg. 

– Nå tror jeg jeg må gå tilbake og gjøre det som står i stillingsbeskrivelsen min. 

Powered by Labrador CMS