Kutter pressestøtten 26 mill

Mindretallsregjeringen foreslår å redusere produksjonstøtten med 26 milloner. Kutter i lisensøkningen til NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2014 reduserer regjeringen produksjsonstøtten fra de rødggrønnes forslag på 331,759 millioner kroner. Forslaget på 281,700 millioner er også 26 millioner mindre enn i år. 

Mediestøtten vil bli plattformnøytral i 2014, forutsatt enighet med EU. 

Hadija Tajiks målrettete støtte til kvalitetsjournalistikk på 6 millioner fjernes. 

Kutter i lisensøken

NRK får enda mindre penger enn de håpet på neste år. Regjeringen Solberg ønsker å kutte i forslaget fra den forrige regjeringen, og foreslår en lisensøkning på 45 kroner neste år. Det er 15 kroner mindre enn Stoltenberg-regjeringen foreslo, og 45 kroner mindre enn hva kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen selv bad om i det såkalte lisensbrevet i vår. Med omkring to millioner lisensbetalere betyr det at NRK har «tapt» 30 millioner kroner i inntekter på tre uker.

– Jeg er skuffet over forslaget. Vi fikk 93 kroner i fjor og under halvparten i år. Det er krevende som statlig bedrift der inntektene spretter opp og ned fra ett år til et annet, sier Eriksen.

Han trekker fram at NRK er pålagt ekstrakostnader knyttet til digitaliseringen av radio og oppgaver knyttet til sikkerhet og beredskap. Han tar forbehold om at forslaget går gjennom i Stortinget.

– Jeg konstaterer at dette er et forslag fra en mindretallsregjeringen.

Eriksen utelukker ikke at de «tapte» inntektene får konsekvenser for bemanningen.

– Vi har allerede varslet at vi må redusere bemanningen med 100 personer med bakgrunn i at vi ønsket 90 kroner mer i lisensbrevet. Vi må vurdere bemanningen generelt. Dette vil få konsekvenser. Men vårt mål er at tilbudet til publikum i minst mulig grad skal reduseres.

Journalistlaget advarer

NJ-leder Thomas Spence betegner forslaget om å kutte i produksjonsstøtten som trist og alvorlig.

– Det er også overraskende. Vi hadde i det minste håpet på frys eller overgangsordninger. Produksjonsstøtten går til små lokalaviser, de få nr. 2-avisene vi har igjen og til de meningsbærende avisene. Alle disse er en viktig del av den norske mediefloraen. Jeg frykter at regjeringen nå bidrar til å strupe flere stemmer og dermed svekke mediemangfoldet.

Spence minner om at bransjen har advart om at et kutt i dagens nivå kan få store konsekvenser.

– Vi får mye journalistikk ut av støtten. Nå får vi sette vår lit til Venstre og Kristelig Folkeparti i Stortinget. Spesielt KrF har tidligere vist ansvar for pressestøtten.

Spence er fornøyd med at regjeringen vil innføre en plattformnøytral mediestøtte fra 2014, under forutsetning av godkjenning fra ESA. Dette er i tråd med ønskene fra mediebransjen.

Mellompartiene

Administrerende direktør Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening er skuffet over forslaget fra regjeringen.

– Vi frykter at et så dramatisk kutt i produksjonstilskuddet vil gå ut over enkeltaviser og få konsekvenser for meningsmangfoldet. Vi er også skuffet over støtten kuttes så mye uten noen konsekvensutredning. Vi vil arbeide i Stortinget for å endre dette forslaget. Det blir spennende å se hva mellompartiene nå gjør, sier Øgrey.

Også MBL er godt fornøyd med at mediestøtten gjøres plattformnøytral allerede fra 2014.

Taper 7,5 millioner

Dagsavisen og Vårt Land taper 7,5 millioner kroner i pressestøtte fra i år dersom regjeringen Solbergs forslag til statsbudsjett blir vedtatt i Stortinget. Det sier administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen.

– Dette kuttet hadde ikke Dagsavisen overlevd for fire år siden. Men vi har forberedt oss over flere år, så vi skal nok klare det jeg. Men jeg håper Venstre og Kristelig Folkeparti skal få et ord med i laget, sier Lysholm.

Han betegner regjeringens kutt på nær en av ti pressestøttekroner som farlig høy.

– Dette kan være dramatisk for mange aviser. Det kan være gambling med noe av mediemangfoldet for de avisene som er inne i ordningen. Vi må kutte og tilpasse oss, og får økte lønnskostnader og prisvekst som andre.

– Medfører dette kutt i bemanningen i Dagsavisen?

– Det er for tidlig å si. Vi må se på alt. Men vi har hatt en kontinuerlig kostnadsutvikling her, som har tatt oss fra underskudd til overskudd.

Ingen endringer

I forslaget kommer det ikke frem endringer for hverken støtte til medieforskning og etterutdannig, tilskudd til samiske, minorietsspråklige distrubisjon i Finnfamrk i forhold til den forrige regjeringens forslag. Det betyr at den foreslåtte reduksjonen i støtten til IJ opprettholdes.

Powered by Labrador CMS