Le Monde-streik igjen

For fjerde gang på kort tid streiker journalistene i Le Monde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den franske kvalitetsavisen Le Monde er inne i en dyptgående krise, og for fjerde gang i løpet av et års tid er medarbeiderne i streik. Ledelsen ønsker å kutte 129 av totalt 584 stillinger, men de ansatte stritter imot.

Dype kutt

Redaksjonsklubben viser til at antallet ansatte allerede er redusert med 150 årsverk eller 20 prosent i perioden 2003 til 2007, skriver Frankfurter Rundschau. Annonseinntektene gikk tilbake med 11 prosent i samme periode mens opplaget sank med åtte prosent. De ansatte hevder at problemet blant annet ligger i at finanskostnadene er steget enormt som følge av blant annet ekspansjon i nye medier, noe som skal ha påført avisen 180 millioner euro i tap de siste sju årene.

Sjefredaktør Eric Fottorino sier at Le Monde er et sykt hus, som man må lege for enhver pris, skriver Berliner Zeitung. Fottorino er tidligere journalist, men også økonom, og han er opptatt av at avisen nå skylder 180 millioner euro, og at gjelden øker med to millioner euro per måned. Fottorino ønsker blant annet å redusere sideantallet med cirka tusen i året, noe de ansatte motsetter seg.

Le Monde ble grunnlagt i 1944, og er Frankrikes tredje største avis med et opplag på 316.551 eksemplarer. Avisens medarbeidere er største eier, mens medie- og våpenkonsernet Lagardère hører til de store, private eierne.

Powered by Labrador CMS