Line Tomter på jobb i Stortinget. Foto: Espen Breivik

NRKs Line Tomter vet hvorfor hun kan finne gullkorn også i kjedelige rapporter

MORGENRUTINEN: Ville gjerne intervjuet Kjell Inge Røkke

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Line Tomter er reporter i NRK, og ble tidligere i år blant annet tildelt Skup-diplom.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Fra frokost og de neste timene hiver jeg inn på svart kaffe. Målet er en koffeinrus før klokken 10. Utenom arbeidstid er te å foretrekke, gjerne en first flush Darjeeling, deretter grønn og hvit te på kvelden.

– Hva har du på nattbordet?

– Ganske mye rot, litt støv og noen bøker. Leser nå "Den første sten" av Carsten Jensen. Kun 400 sider igjen.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Ideelt sett: Nrk.no, Politisk kvarter på P2, NRK Dagsnytt 07:30, vg.no, NTB og DN.no.

For noen er et avsnitt i en rapport en måte å omgå munnkurv

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Min ønskeoverskrift egner seg ikke på trykk uten videre. Noen ville blitt fornærmet.

– Ellers er den store drømmen en global nyhetssak, der jeg avslører korrupsjon som involverer mektige stater og selskaper. Det kunne gjort seg med overskriften: "Razzia hos Snapchat, Google og Facebook etter NRK-avsløring".

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg liker å kontakte relevante kilder med spørsmål om temaer som interesserer meg. Ellers blir det mye postjournaler og innsynsbegjæringer av ymse slag. Leter i sosiale medier og på diverse utenlandske nettsteder for å få inspirasjon og plukke opp såkalte tegn i tiden. Og jeg leser mye rapporter skrevet av offentlig ansatte, hvis noen tipser om at en rapport er nyttig.

– Det hender noen gjemmer gullkorn i en ellers kjedelig rapport. For noen er et avsnitt i en rapport en måte å omgå munnkurv.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å portrettere og hvorfor?

– Å komme under huden på Kjell Inge Røkke ville vært interessant, han er en mektig skikkelse som drar i mange tråder og har mye formell og uformell makt, samtidig som han systematisk unngår direkte kontakt med media. En gang møtte jeg en fyr som hadde jobbet på en av trålerne til Røkke i Alaska, det gjorde meg interessert i hvordan Røkke grunnla formuen.

– I disse tider vil være ganske spennende å intervjue og portrettere Bashar Al-Assad, eller den kinesiske presidenten Xi Jinping, selvsagt helt uten filter.

Ofte stiller jeg med vilje naive spørsmål for å få pedagogiske svar

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Hvorfor, er ganske sentralt. Ofte stiller jeg med vilje naive spørsmål for å få pedagogiske svar.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Uten samtaler med flinke og oppegående kolleger ville jeg ikke kommet langt. Jeg vil påstå at samtalen er mitt viktigste verktøy. Og selvsagt telefon og den slags.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– I vinter var jeg på kurs i Berlin og hørte et foredrag med Miranda Petrucic, en undersøkende journalist som imponerer i sitt iherdige arbeid med å avsløre korrupsjon og organisert kriminalitet, hun jobbet både med Vimpelcom-saken og Panama Papers. Petrucic er typen som liker å samarbeide og dele av kunnskapen sin.

– Sakene til New York Times og Washington Post om russernes innblanding i det amerikanske valget er typisk saker som engasjerer og inspirerer meg. Fjorårets sak fra Adresseavisa om lobbyvirksomhet i Trondheim, er en klassisk nyhetssak om politikk, makt og penger som jeg setter pris på å følge.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– At man løper i flokk. Alt for mange av redaktørene tenker for likt og noen av dem mangler originale ideer. Og flere sjefer i store nyhetsorganisasjoner hadde hatt godt av å sette seg litt bedre inn i hvordan reporterne, fotografene og redigererne jobber. Jeg irriterer meg over alle stillingsannonsene som etterlyser såkalte "digitale hoder", uten å sette samme krav til annen kompetanse. Hva i helsike er et digitalt hode.

– Mangel på generøsitet mellom medier er også irriterende. Man burde berømme hverandres gode journalistikk og til tider samarbeide, hvis målet er å fremme systemkritikk. Kollegial smålighet mellom medier fremmer ikke journalistikken.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Det må settes av ressurser til å drive systemkritikk og undersøkende journalistikk. Sånt krever tid og penger.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Når køen av informasjonsmedarbeidere og innleide PR-konsulenter som jobber mot oss stadig vokser, er det krevende tider. Å få publikum til å forstå at uavhengige medier er viktige og relevante, er utfordrende i en tid der informasjon flyter rundt i alle mulige kanaler.

– Det er også kinkig at de yngre ikke oppsøker oss, men for det meste forholder seg til hva som presenteres på sosiale medier. Facebook er på ingen måte en nøytral aktør. Og selvsagt er dette med finansieringen en evig hodepine.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Videoen med den afrikanske migranten Mamoudou Gassama i Paris, da han klatret opp for å redde fireåringen som hang fra en balkong i fjerde etasje. Heltemot av første klasse.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Sommeren for to år siden var jeg ni dager uten telefon, midt i ferien. Det gikk overraskende bra, selv om jeg slet litt de første dagene.

– Når logger du av for kvelden?

– Jeg sjekker litt ymse nyheter rett før leggetid, noen ganger er det veldig sent.

Powered by Labrador CMS