NJ-leder Dag Idar Tryggestad kommenterer fredagens statsbudsjett.

– Lite å hente for mediene i dette statsbudsjettet

Ingen hurrastemning hos pressetoppene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen har regjeringen publisert sitt forslag til statsbudsjett, og en rekke pressestemmer og -organisasjoner biter seg umiddelbart merke i en stor skuffelse.

Fjerningen av momsfritaket for nyheter formidlet via lyd og bilde reverseres ikke, noe som rammer særlig den kommersielle allmennkringkasteren TV 2 hardt.

– Prinsippløst og alvorlig. Vi frykter at dette i verste fall vil sette innovasjon og utvikling på vent, sier leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, i en uttalelse om statsbudsjettet.

Svært skuffende, mener generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

– Dersom forslaget blir stående, vil det få store konsekvenser for medienes mulighet til å tilpasse sitt innhold til yngre aldersgrupper. Særlig rammes TV 2 som fortsatt står uten momsfritak på sin nyhetsjournalistikk. Men dette rammer avisene også, skriver Nybø til Journalisten.

Mediestøtten: – Hvileskjær

Den generelle mediestøtten øker med 18 millioner kroner, til 490 millioner. Produksjonstilskuddet, den såkalte pressestøtten, foreslås økt til 424 millioner.

Dette betyr kun en pris- og lønnsjustering i tråd med de 4-årige styringssignalene som ble vedtatt av Stortinget i fjor, konkluderer Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

– Det er tøffere økonomiske tider nå og forutsigbarhet er avgjørende. Dessverre blir mediestøtten i år et hvileskjær, hvor det samlede beløpet i praksis står stille, mens uforutsigbarheten øker for mange av mediene i ordningen. En rettighetsfestet ordning hadde gitt nødvendig forutsigbarhet og trygghet i urolige tider, uttaler foreningens administrerende direktør, Randi Øgrey.

– Selv om den generelle mediestøtten justeres for prisvekst, er det langt mellom de gode nyhetene for mediefeltet i dette statsbudsjettet. Det håper vi at et flertall på Stortinget vil sikre, uttaler NJ-leder Tryggestad.

Styreleder Øystein Øygarden og generalsekretær Tomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser (LLA) kommenterer forslaget til statsbudsjett slik:

– Med relativt høg lånerente og prisvekst, er det mange som opplever nokså tronge tider no. Dette byrjer å gå utover lokalavisenes opplag og annonseinntekter. Slik blir det vanskelegare å finansiere journalistikken. LLA vil derfor arbeide vidare med å gi lokalavisene eit større og nødvendig løft i åra framover.

Glad for domstol-prosjekt

NJ-lederen peker samtidig på én god nyhet:

Regjeringens øremerking av 15 millioner kroner til digitalisering av domstolene, et prosjekt NJ har ivret for.

– Dette er viktig for å sikre at flere medier, spesielt de mindre, i større grad får anledning til å følge rettssaker. Det er bra både for rettssikkerheten, publikum og mediemangfoldet, sier Tryggestad.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS