Klubbleder Stein Sneve. Arkivfoto: Bjørn Åge Mossin

– Stemningen er hatsk

Redaksjonsklubben i Avisa Nordland er sjokkert over ledelsens personalhåndtering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha sett flere av sine kolleger forsvinne ut av avishuset i Bodø, gått gjennom nulloppgjør og overtidsnekt, er stemningen i redaksjonen til Avisa Nordland sur.

Ifølge leder i redaksjonsklubben Stein Sneve var det kuttene som først førte til frustrasjonen. Så fikk klubben hjelp fra NJ sentralt i meklingen i det lokale lønnsoppgjøret. Tilbudet fra ledelsen var nulloppgjør, og klubben svarte med å nekte overtid og trekke seg fra saker som lå utenfor arbeidsinstruksen.

Ingen lederkutt

Da resultatet forelå trakk journalistene bylinen sin, men dette ble oppdaget av redaktøren like før trykk, og ble satt på likevel.

Som om ikke det var nok, havnet man i konflikt rundt en oppsigelse av et medlem i redaksjonen. Oppsigelsen ble bestridt av NJ, men ledelsen ville ikke gå tilbake på denne.

Samtidig som at 17 prosent av de ansatte i produksjonen har mistet jobbene sine, forteller Sneve at man i ledelsen ikke har kuttet ett eneste årsverk.

– Man gikk inn i prosessen med ti personer i ledergruppen, går ut med det samme antallet også. Samtidig er det kuttet 17 prosent på gulvet. Det har i utgangspunktet skapt sterke reaksjoner, sier Sneve.

Tilpasning

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen forteller at man også ser på hvordan ledergruppen kan omrokkeres og viser blant annet til sjefen i trykkeriet.

– Våre ledere er operative og må nå bli enda mer operative. Trykkerisjefen må i større grad ta på seg kjeledressen og opplagssjefen må nå ta sin andel av kundehåndteringen, sier Hanssen.

Hanssen forklarer at man i Bodø ser på hvordan bedriften skal struktureres for fremtiden.

– Vi er i gang med et prosjekt hvor vi skal vurdere endringer i produktene og organisering av arbeidet i redaksjonen. Redaksjonsklubben har takket ja til å delta i prosjektet og utgjør halvparten av prosjektgruppa. Det er jeg glad for. Et av målene vi er enige om er å overføre ressurser fra ledelse til skrivende. For øvrig er vi totalt fire redaktører i staben, som ikke er spesielt mange i et mediehus av vår størrelse.

Sneve mener det hele oppleves feil, når de ansatte får nulloppgjør samtidig som AN ligger an til 15 millioner kroner i overskudd i 2009.

Det tallet mener Hanssen er å ta i, men han bekrefter at bedriften uansett ligger an til millionoverskudd.

Overtidsnekt

Klubblederen forteller at dette er ikke eneste som har skapt den dårlige stemningen i redaksjonen. For etter oppgjøret hvor klubben gjorde det klart at de ville nekte å jobbe overtid, ble et av medlemmene pålagt nettopp dette.

Journalisten fikk beskjed om at avisen ikke hadde et hovedoppslag til neste dags avis og måtte jobbe overtid for å få det på plass. Medarbeideren fortalte da at han skulle på besøk hos helsevesenet i et familieanliggende, og gjorde det klart at overtid derfor ikke var aktuelt.

Ifølge Sneve mente ledelsen at det ikke var god nok grunn, og journalisten fikk beskjed om at det var greit at han gikk på møtet, men måtte komme tilbake til redaksjonen etterpå for å lage oppslaget.

– Det har skapt voldsomme reaksjoner på huset. Stemningen er nå veldig hatsk og folk er fly forbanna. Nå er det en uhyre uggen stemning her på huset, sier Sneve og legger til:

– Det er en brutal atferd at man pålegger folk overtid i slike situasjoner. Man har rett til å nekte overtid om det er vektige grunner.

Løsning

Jan-Eirik Hanssen sier han ikke ønsker å kommentere det aktuelle tilfellet inngående, men sier samtidig at man fant fram til en akseptabel løsning som ivaretok medarbeiderens behov.

– Løsningen innebar at medarbeideren fikk utført sine private gjøremål. Den ble også akseptert av klubbleder Stein Sneve.

– Har dere stått overfor lignende tilfeller hvor de ansatte har nektet å arbeide overtid?

– Overtidsnekten er et ferskt vedtak fra klubben. Jeg inviterte styret i NJ-klubben til møte i dag for å diskutere situasjonen. Vi er åpenbart uenige på en del områder. Samtidig opplever jeg at vi har en god dialog, preget av åpenhet, ærlighet og tydelige tilbakemeldinger. Vi er enige om å fortsette dialogen. Hvordan vi fører dialogen videre håndterer vi selvsagt internt.

Sneve håper at man skal få rettet opp i situasjonen og forteller at klubben har bedt om et møte mellom klubbens medlemmer og ledelsen i redaksjonen. Det mener klubblederen kan bidra til å lette på trykket i redaksjonen.

– Vi har stor takhøyde i vår bedrift og det uttrykkes daglig klare meninger og det vil det fortsatt være mulighet til. Om vi skal endre form og forum på det må jeg komme tilbake til, sier Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Powered by Labrador CMS