Krasnik fastholder Gaza-påstander

KOMMENTAR: Beklager kildefeil, men substansen i påstander om Hamas og al-Shifa-sykehuset står seg, mener Martin Krasnik.

Publisert Sist oppdatert

Dette innlegget er et svar på Pål Hivands kommentar «Krasniks journalistiske bløff».

I intervjuet med Mads Gilbert i Deadline henviste jeg til to kilder som understøtter påstanden om Hamas’ tilstedeværelse på al-Shifa-sykehuset i Gaza. Den ene var Washington Post 15. juli, hvor korrespondet William Booth fra sykehuset rapporterer at ledende Hamas-folk befinner seg i bygningen. Jeg oppfatter naturligvis Washington Post som en troverdig kilde, og avisen har ikke trukket artikkelen tilbake. 

I intervjuet henviste jeg også til den tyske avis Frankfurter Algemeine, og det var en feil som jeg naturligvis beklager. Det var snakk om The Algemeiner, en amerikansk nettportal som siterte Washington Post.

Det avgjørende er at de to kilder ikke «utgjør hovedargumentetn» som Pål Hivand feilaktig skriver. I intervjuet bruker jeg spesifikt uttrykket «en rekke andre medier». Substansen i påstanden underbygges nemlig av flere andre kilder: I en reportasjone i den franske avis Liberation skriver korrespondent Radjaa Abu Dagga om hvordan han ble tilbakeholdt og avhørt av Hamas’ militære fløy, al-Qassam, i lokaler lige over skadestuen på sykehuset. Reportasjen er senere blitt fjernet fra Liberations hjemmeside av hensyn til journalistens sikkerhet, men avisen har ikke dementert historien.

Man kan også nevne Wall Street Journals korrespondent Nick Casey, som på Twitter publiserte et fotografi av en Hamas-talsmann som lar seg intervjue på sykehuset med teksten: «Hamas bruker (Shifa) som et sikkert sted å møte mediene.» Senest siterte IBS (International Business Times) 30. juli sykehusets talsmann Dr. Ashraf Qedra for å si at al-Shifa er «finansiert av Hamas».

Påstanden er for øvrig ikke ny. I 2007 filmet amerikanske PBS Hamas-folk på sykehuset. To år senere rapporterte det palestinske nyhetsbyrå Ma’an at Hamas hadde tatt kontrollen med hospitalet. Samme år skrev den israelske journalist Amos Harel fra Ha’Aretz, Israels mest troverdige og ellers også regjeringskritiske avis, historien om at Israel på 1980-tallet ombygde deler av kjellen under sykehuset til etteretningsarbeid, og at Hamas etter maktovertagelsen i Gaza hadde overtatt de fasilitetene. 

Martin Krasnik er programleder i det danske TV-programmet «Deadline» på Danmarks Radio (DR).

Powered by Labrador CMS