Daniel Ellsberg snakker til journalister utenfor en rettsbygning i Los Angeles i 1973.

Mannen bak Pentagon Papers er død

Daniel Ellsberg, som lekket de såkalte Pentagon Papers om USAs krigføring i Vietnam, er død. Han ble 92 år gammel.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Daniel Ellsberg døde fredag etter en tids sykdom, skriver Washington Post.

I februar fikk han påvist kreft i bukspyttkjertelen, og ifølge familien døde han i sitt eget hjem i Kensington i California.

I 1971 lekket den da 40 år gamle militæranalytikeren og fredsaktivisten Ellsberg en topphemmelig Pentagon-studie til avisen New York Times. Studien viste hvor lite samsvar det var mellom bildet amerikanske ledere hadde tegnet av Vietnamkrigen, og krigens brutale virkelighet.

«USAs farligste mann»

Henry Kissinger, som da var president Richard Nixons nasjonale sikkerhetsrådgiver, kalte Ellsberg «USAs farligste mann, som for enhver pris må stanses», og New York Times ble tvunget til å stanse trykkingen av det som skulle ha vært en omfattende artikkelserie, basert på det lekkede materialet.

Ellsberg fikk da Washington Post til å følge opp, og da også de fikk trykkeforbud, gikk han videre til aviser som Boston Globe og St. Louis Post-Dispatch. Han lå hele tiden ett steg foran myndighetenes forsøk på knebling.

Pentagon Papers, som lekkasjen ble døpt, bidro til å snu den amerikanske opinionens syn på Vietnam-krigen.

Daniel Ellsberg, som lekket de såkalte Pentagon Papers, om USAs krigføring i Vietnam, døde fredag 92 å gammel.

Ellsberg var i utgangspunktet er sterk tilhenger av Vietnam-krigen. Men i boken «Secrets: A Memoir of Vietnam and the Pentagon Papers», som han skrev i 2003, forteller han at han kun hadde vært utplassert i Saigon i én uke da han innså at USA var i en krig som landet ikke kunne vinne.

Forsvarte andre varslere

På sine eldre dager har Ellsberg vært en iherdig forkjemper for rettighetene til andre som har lekket amerikanske statshemmeligheter, som Edvard Snowdon, Julian Assange og Chelsea Manning. I likhet med ham selv anklages de for svik og forræderi som følge av sine avsløringer.

– Det er både naivt og uansvarlig for voksne mennesker å feste lit til den informasjonen vi får fra våre ledere om utenrikspolitikk, krig og fred. Det er helt avgjørende med andre kilder til informasjon, slo Ellsberg fast for noen år siden.

– Vi burde hatt minst én lekkasje som Pentagon Papers hvert år, mente den gamle varsleren.

Hans egen historie ble til filmen «The Post» i 2017.

Så sent som i mai i fjor advarte han Sverige mot å bli medlem av Nato og rådet landet til i stedet å søke bilaterale avtaler med andre land.

Powered by Labrador CMS