Lanserer Afrika-nettsted med Fritt Ord-penger

Maren Sæbø og Mona Evensen vil dekke kontinentet mer nyansert enn øvrige medier.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år gikk Maren Sæbø av som redaktør i Verdensmagasinet X etter syv år. I mars ble det kjent at hun hadde fått 100.000 kroner i støtte fra Fritt Ord til prosjektet «Afrikaportalen».

Nå er nettstedet bundu.no på lufta. Ifølge ordlister på nettet betyr «bundu» et vilt, ubefolket område langt unna tettbebyggelse.

– Ordet har flere betydninger. Det kan også bety landsbyfolk eller kongedømme, sier Sæbø til Journalisten.

Hun jobber nå som frilanser og leverer stoff til blant annet Dagsavisen, Fædrelandsvennen og Bistandsaktuelt. Nettstedet har hun startet sammen med frilanserkollega Mona Evensen. Begge er utdannet i Sør-Afrika og interesserer seg for kontinentet.

Vil gi dybde

– Dette er verken en nyhetsnettside eller en blogg. Det er et sted hvor vi bruker en del av den journalistikken vi gjør. Det blir også investert i egenjournalistikk, sier Sæbø.

Hun er oppgitt over hvordan Afrika dekkes i tradisjonelle medier. Fortellingene handler ofte om nød og katastrofer eller økonomisk vekst, mener Sæbø. På eget nettsted skriver de to journalistene at det også finnes andre fortellinger, som handler om utdanning, fotball, omstilling og tilpasning. Til Journalisten sier Sæbø at hun undrer seg over hvor lemfeldig kontinentet dekkes i norske medier.

– Man havner fort i forhåndsdefinerte fortellinger.

– Vi trenger et sted hvor man går i dybden. Tanken er å drive fram det vi mener er viktig.

Sæbø var i Angola tidlig på sommeren og reiser til Liberia 25. august.

Bruk tid i Afrika

I tillegg til Fritt Ord finansieres nettstedet blant annet gjennom stipender til reising og salg av stoff.

Det blir et par oppdateringer i uka. Bundu er ikke ment for oppdatering av det løpende nyhetsbildet.

– Bundu er mer et supplement.

– Hvor ofte skal dere reise til Afrika?

– Så ofte som mulig. De gangene norsk presse tar seg tid til å besøke Afrika er det gjerne i én til to uker. Jeg mener man må sette av to til fire uker, i hvert fall hvis du ikke har besøkt stedet tidligere.

På spørsmål om hvilke temaer de to vil dekke, sier hun at det bestemmes ut fra deres interessefelter. Næringsliv, kultur, krig og politikk er blant temaområdene.