Mecom-sjef David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg
Mecom presser sine långivere
Selv ikke salg for to milliarder løser selskapets finansproblemer.
Det britiske medieselskapet har siden nyttår gjennomført to salg for å få bukt med gjeldstyngden. Nå viser det seg at det ikke er nok.
For mye
Før helgen sendte medieselskapet ut en børsmelding myntet på investorene i selskapet som skal på generalforsamlingen den 23. mars. Her skriver Mecom at det er helt avgjørende at salgene i Tyskland og i Norge går gjennom på møtet. Hvis ikke, vil det kunne by på problemer overfor banker og kreditorer.
Medieselskapet har en gjeld på over seks milliarder, noe som er langt over hva bankkonsortiumet på sju-åtte banker aksepterer. Mecom skal ikke ha gjeld som overstiger tre ganger driftsresultatet, hvilket skulle tilsi at medieselskapet ikke skal ha stort mer enn 3,6 milliarder kroner i gjeld basert på resultatet i 2007.
Gjeldstyngden skapte opprør i Mecoms ledelse tidligere i år da finansdirektør Keith Allen trakk seg helt fra selskapet. Allen har gjennom flere år, også før Mecom, arbeidet sammen med Mecom-sjef David Montgomery.
Må ha mer
Flere aksjonærer drøfter investeringen sin i Mecom på nettstedet Interactive Investor. Her har en av investorene stilet henvendelse til ledelsen i medieselskapet for å få tydeliggjort det Mecom gjennom sin styreleder Alasdair Locke faktisk forsøker å si i det ellers så formelle skrivet.
– (…) salgene er i seg selv ikke nok for å løse problemene med bankavtalene, men de vil hjelpe oss i våre forhandlinger med bankene og VSS, skriver finansdirektør Jonathan Digges i brevet til aksjonærene.
Han skriver at ledelsen er ved godt mot og regner med at forhandlingene vil bidra til en løsning med både bankene som står bak lånet og medieinvestoren VSS. VSS skal ha over 300 millioner kroner fra Mecom etter at selskapet lånte britene penger til å kjøpe seg helt opp i Berliner Verlag i april 2007.
Det er usikkerhet om hvordan bankene vil forholde seg til VSS. Med 6,2 milliarder kroner i gjeld og nesten to milliarder på vei inn, kan Mecom nærme seg gjeldstyngden avtalen tillater. Men da må VSS vente en god stund. Skulle så skje, har Mecom likevel mer enn en halv milliard kroner mer i gjeld enn det avtaler tillater.
Mecom har allerede klart å få til to utsettelser på å møte sine gjeldsforpliktelser.