David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg
Dramatisk i Mecom
Striden i det gjeldstyngede mediekonsernet har tatt en ny vending.
Etter å ha vært med på å grunnlegge Mecom, er det klart at selskapets finansdirektør trekker seg som følge av uenigheter med Mecom-sjef David Montgomery.
Tapte muligheter
I en børsmelding går det fram at finansdirektør John Allwood, David Montgomerys mangeårige samarbeidspartner, ikke vil fortsette i Mecom lenger.
– Dette er dramatisk, Allwood var en av Mecoms grunnleggere, sier en kilde nær konsernet.
Sammen med Allwood trekker også flere av styrets medlemmer seg. Det går ikke fram av meldingen hva som er årsaken, men i et intervju med The Guardian sier en av opprørerne i styret, Richard North, at de har vært grunnleggende uenig i prioriteringen til Mecom-sjefen ved flere anledninger.
Kilder nær Mecom sier til Journalisten at det blant annet kan være budene på Edda Media i sommer, som har skapt splid i ledelsen til mediekonsernet. A-pressen og Polaris Media la inn bud på hele eller deler av den norske delen av mediekonsernet i fjor.
Polaris kunngjorde budet gjennom en børsmelding, men dette har ikke Mecom og styreleder David Montgomery opplyst om på London-børsen.
– Det har vært en rekke tilfeller hvor vi har hatt motsetninger med David om hva som skal avgjøres i styret, og begrensningen av styrets muligheter til å ta avgjørelser, sier North til avisen og viser blant annet til muligheter konsernet har gått glipp av.
Kjempedramatisk
– Dette er kjempedramatisk, og det synes som om et av punktene de er kritiske til, er at Mecom ikke har benyttet seg av budene som kom på deler av virksomheten da kursen var høy. Nå, i ettertid, er budene redusert og prisen ikke like god, sier en annen kilde Journalisten har snakket med.
Flere Journalisten har vært i kontakt med, tror at endringene i styret og Jan Mobergs avgang i Edda Media, åpner for strukturelle endringer i den norske delen. Moberg har vært negativ til å selge Edda Nordvest til Polaris. Samtidig er både Montgomery og Truls Velgaard, som nå leder Edda, negative til å selge hele Edda. Enkelte spør seg om kanskje Polaris nå får kjøpe avisene i Møre og Romsdal.
– Det vil jeg ikke spekulere i, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris.
Bankmannen
Sammen med North har også Jan Houwert, John McNeil, Sir Robin Miller og Rob Pieterse trukket seg fra styret. Ifølge Financial Times ville utbryterne med North i spissen, skvise ut Montgomery og forfremme Allwood til administrerende direktør. I tillegg ble Sir Robin Miller som tidligere har vært sjef for medieselskapet Emap, lansert som styreleder.
Aksjonærene i medieselskapet som de siste tolv månedene har stupt på London-børsen, ønsket ikke å følge deres ønsker, noe som gjorde at de fredag trakk seg fra styret.
– Når Allwood-fløyen nå trekker seg, forsvinner også de som er ansvarlige i sin politikk. Allwood er mannen som har hatt kontakt med bankene, sier en som har sittet nær Mecom-ledelsen.
Oljemillionæren
En kilde karakteriserer fredagens hendelser som at Montgomery nå har kurs mot veggen. Mecom-sjefen skal ikke lenger fungere som styreleder i medieselskapet. Det skal oljemillionæren Alasdair Locke.
Etter det Journalisten forstår, er Locke og Montgomery gamle venner. Innsettelsen kan innebære at Montgomery fortsatt vil opptre med mye av den samme makten han så langt har nytt.
På nyåret ble det klart at Mecom selger seg ut av Tyskland. Det spekuleres rundt hvilken virksomhet som er neste på salgslisten.
Blant mulige salgsobjekter er deler av operasjonen i Nederland og da spesielt trykkerivirksomheten. Journalisten har tidligere fortalt at Mecom har vært i forhandlinger om å selge i Nederland, men at dette har strandet på grunn av manglende finansiering.
Også eierskapet i Polen kan stå for fall. Denne uken skal den polske stat ta stilling til hva de ønsker å gjøre videre med sin eierpost i den polske avisen Rzeczpospolita. Den polske stat har ytret ønske om at Mecom skal ut av Polen. Blant andre tyske Axel Springer skal være interessert i å kjøpe den polske virksomheten.
Mecom-aksjen avsluttet uken på 1.84 pence, eller knappe 20 øre, på London-børsen.