Klubbleder Gunnar Kagge ble kraftig kritisert på årsmøtet. Foto: Birgit Dannenberg

Valgbråk i Aftenposten

Redaksjonsklubbens leder truet med å gå, etter kritikk mot at han lot seg velge til 250.000 kroners styreverv i Schibsted.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årsmøtet i Aftenposten Redaksjonsklubb 18. november ble heftig. Klubbleder Gunnar Kagge ble kraftig kritisert av journalist Kaja Korsvold, som tidlig i høst trakk seg fra klubbstyret i protest. Korsvold er sterkt kritisk til at Kagge i vår, uten behandling i klubbstyret, stilte som kandidat til vervet som de Aftenposten-ansattes representant i Schibsted-styret.

Ville ha Kagge

Redaksjonsklubbens styre ønsket gjenvalg av mangeårig ansatterepresentant Berit Simenstad, men de øvrige fem klubbene i Aftenposten ville heller ha Kagge. Han lot seg overtale til å stille, og ble seinere valgt. Kagge tar selvkritikk for at han ikke klarerte valgkabalen med sitt eget klubbstyre, men viser samtidig til at journalistene risikerte å bli skviset i valget.

I etterkant av kritikken fra Korsvold – i praksis en mistillitserklæring – følte både Kagge og det nyvalgte klubbstyret behov for en avklaring, og valgte å stille sine plasser til disposisjon. De ba om et tillitsvotum fra medlemmene, på et hasteinnkalt klubbmøte tirsdag i forrige uke. Klubbledelsen fikk full støtte.

Til tross for murring, ikke minst i det forrige klubbstyret, ønsket ikke medlemmene å skifte tillitsvalgte i en krevende tid med nedbemanning og innstramninger i Aftenposten.

Valgprotest

Korsvold, som har vært journalist i Aftenposten i 25 år, mener valgene på ansattes representanter i Aftenposten- og Schibsted-styrene ikke skjer på tilfredsstillende vis.

– Ankepunktet mitt var hvordan styrerepresentantene velges ut i Aftenposten, om klubbstyret og medlemmene skal ha noe å si. Det fikk vi ikke denne gangen. Jeg synes i det minste at klubbstyret skal være med på å bestemme hvem som skal være våre representanter i de to styrene, som er viktige, interessante og godt betalte verv. Vi fikk heller aldri diskutert prinsippet om at klubblederen og medlemmer av klubbstyret skal inn i bedrifts- og konsernstyrene, sier Korsvold.

250.000 kroners verv

Ifølge Schibsted-konsernets årsrapport for 2008 fikk de daværende ansatterepresentantene Berit Simenstad (Aftenposten) og Audun Solberg (VG), begge journalister, utbetalt henholdsvis 250.000 og 245.000 kroner i styrehonorar. De ansattes representanter i Aftenpostens styre fikk i 2008 70.000 kroner hver.

Etter årsmøtet har Kagge reagert sterkt på antydninger om at honoraret har vært et motiv. Han ønsker ikke å kommentere dette nå.

– Det som skjedde på årsmøtet har vi gjort opp og lagt bak oss. Det som er viktig nå, er å diskutere hvordan disse valgene skal skje i en tid med stadig mer kompliserte konsernstrukturer. Derfor har klubbstyret i dag besluttet å nedsette et utvalg som skal utrede temaet, sier Kagge til Journalisten.no tirsdag.

På bakrommet

Det tidligere klubbstyret, med Kaja Korsvold i spissen, uttrykte umiddelbart misnøye med måten klubblederne «ordnet opp på bakrommet» før valget i mai. Kagge sier følgende:

– Jeg hadde mandat fra klubbstyret mitt til å foreslå gjenvalg av Berit. De andre klubblederne ville imidlertid ha en utskiftning, og innstilte på meg som kandidat. De ønsket å ha en de kjenner og som er aktiv i klubbstyret. Jeg argumenterte mot, men måtte innse at det ble enten meg eller ingen fra NJ. Derfor takket jeg ja til tilliten. Men i ettertid beklager jeg at jeg ikke gikk tilbake til klubbstyret mitt for å få godkjent dette.

Mannsdominans

Kagge er klubbleder på heltid og en svært sentral tillitsvalgt for de ansatte i Aftenposten. Han sitter i arbeidsutvalget i Media Norges konsernråd, som representerer alle ansatte. Kagge møter også i Schibsteds konsernråd og er vara til styret for konsernlaget NJ i Schibsted. I tillegg er han vara til NJs landsstyre.

16 klubber i Schibsted-systemet måtte kjempe om de to plassene for de ansatte i konsernstyret. I tillegg til Kagge ble lederen av redaksjonsklubben i VG, Anne Lise von der Fehr, valgt inn.

Samtidig ble journalist og nå nestleder i redaksjonsklubben, Kristjan Molstad, fremmet og seinere valgt som ansattrepresentant i Aftenpostens styre. Det forrige klubbstyret foreslo opprinnelig at Kagge skulle gå inn i dette styrevervet. Korsvold reagerer også på at begge ansatterepresentantene fra redaksjonsklubben er menn.

Fryktet kupp

I redaksjonsklubbens årsberetning beskrives klubbens problemer med å få gjennomslag for gjenvalg for Simenstad:

«Men de andre klubbene, som utgjør et solid flertall under valgene, ville ha utskiftninger. I motsetning til NJ har de tradisjon for at klubbledere sitter i bedriftenes styrer. Vi risikerte et «kupp» der journalistene ble skviset ut. Løsningen var at redaksjonsklubblederne i begge avishus stilte, med støtte fra alle de andre klubbene. Dette var dårlig gjort mot Berit.»

Kagge sier til Journalisten.no at klubblederne i Aftenposten også måtte ta hensyn til at VG stilte med von der Fehr.

– Reglene i Schibsted tilsier at det skal være en mannlig og en kvinnelig representant for de ansatte.

Powered by Labrador CMS