Truls Dæhli takket mor da han mottok NTBs språkpris. Foto: Glenn Slydal Johansen
Truls Dæhli takket mor da han mottok NTBs språkpris. Foto: Glenn Slydal Johansen

Truls Dæhli vant NTBs språkpris

BERGEN (Journalisten): VGs sportskommentator vant for ærlig penn og utmerket formidling, ifølge juryen.

Publisert Sist oppdatert

- Årets vinner jobber under korte tidsfrister, og skal levere til flere medier mens stoffet fortsatt er ferskt. At språket likevel alltid er presist og godt, vitner om en språklig bevissthet som er få forunt. Han er sågar et forbilde for landets mange sportsjournalister, heter det i begrunnelsen.

Prisen ble delt ut under Den store prisfesten i regi av Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i Bergen onsdag kveld.

- Tekstene hans har fin rytme, det er driv i språket, han har god dramaturgi og avslutningene er snedige. Kommentarene hans blir aldri lange og kjedelige. De er fornøyelige å lese, uavhengig av leserens interesse for sport. Polemikken er god og han blir fort flyttet fra spaltene til studioene for å diskutere videre. Årets vinner har en ærlig penn. Han er en utmerket formidler som avhengig av sak evner å vise refleksjon, tydelighet og følelser, heter det fra juryen som har blitt ledet av Therese Manus, som er leder i Norsk kommunikasjonsforening.

Fra scenen fremhevet jurylederen en kommentar Dæhli skrev om at norske idrettstoppers millionsatsing under Sotsji for å vinne gunst for et mulig OL i Oslo. Dæhli skrev:

«Smøring av et system man ellers ikke liker å identifisere seg med, er ingen god sak for norsk idrett. Derfor er det heller ingen som har snakket så høyt om det norske huset i Sotsji, hva det koster, hvem som skal betale, og hvorfor olympisk sigarføring i såpass høyde er nødvendig. Når idretten har bestemt seg for å bruke en snau million om dagen i OL-perioden er det neppe bare vafler det handler om.»

Les hele kommentaren på VG Nett.

Etter overrekkelsen sendte Dæhli en tanke til sin mor:

- Da jeg hadde vært fast ansatt som sportsjournalist i tre år, tok min mor meg til side og sa det var på tide å tenke på hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Hvor enn du er, det er en stund siden du dro, mor: Det gikk fint. Jeg fikk en premie, sa Dæhlie.

Hun har hatt følge av Arnfinn Muruvik Vonen (Språkrådet), Ragnhild Bjørge (språksjef i NRK), Sverre Tusvik (tidligere sjefredaktør i Det norske Samlaget) og Rune Wikstøl (journalist og språkansvarlig i NTB).

I fjor vant Dagbladets Trude Lorentzen.

Les alt om Nordiske Mediedager.

Powered by Labrador CMS