Jack Werner var med å starte «Viralgranskeren», som ble priset med Stora Journalistpriset i kategorien Årets fornyelse i fjor. Foto: Glenn Slydal Johansen
Gransker virale «nyheter»
Vinner selv klikk på å avsløre falske klikkvinnere.
I fjor vant 26-åringen sammen med to kolleger fra svenske Metro Stora journalistpriset i kategorien Årets fornyelse for «Viralgranskaren». Der gransker redaksjonen tvilsomme nyhetssaker med stor spredning i sosiale medier.
Mandag var Jack Werner i Oslo, invitert for å innlede om den redaksjonelle nyvinningen for styret i Norsk Presseforbund.
Filmmanus
– Det begynner med at en mistenkelig nyhet dukker opp, sa Werner, og viste fram en skjermdump av en sak som handlet om at en bar kvinnerumpe angivelig skulle ha forårsaket en bilulykke Østerrikes hovedstad, Wien.
Artikkelen bestod både av bilde, vitner, sted og tid. Et par sitater i saken handlet blant annet om at et vitne skulle vise forståelse for ulykken da han skal ha sett den bare kvinnerumpen.
– Det her er et filmmanus. Det er ikke hva folk sier til hverandre på byen etter et kræsj, sa Werner om dialogen.
Viralgranskeren tok saken. En googling av bildet avslørte ingen relevans til den angivelige ulykken. Og det navngitte vitnet, en viss Gregory Shakaki, hadde ingen andre nettspor enn rumpesaken.
Den endelige spikeren i kisten for den falske saken satte Metro med en telefon til politiet i Wien. De hadde ingen rapporter om noen ulykke på det gitte stedet til det gitte tidspunktet. «Nej, solbadande nakenkvinna orsakade ingen bilolycka,» konkluderte granskningen.
Sinte
Andre historier viralgranskerne har avslørt en konstruert mordhistorie og en vandrehistorie som ble gjengitt av Veckans Affärer om at Zlatan Ibrahimovic skal ha betalt 500.000 kroner til en veiforening.
– Lesere tar kontakt med oss. De sier de har hørt den samme historien, bare om Henke Larson, eller Peter Forsberg. Det er synd for Veckans Affärer, men bra for meg, sa Werner.
Den 26 år gamle journalisten forlot nylig Metro til fordel for Dagens Industri, der han skal utvikle et nytt prosjekt. Til styremedlemmene i Presseforbundet ga han følgende råd fra erfaringen som gransker:
– Er det for bra for å være sant? Er det for mange detaljer? Bildene, navnet, plassen/stedet, tidspunktet, kilden. Dette leter jeg etter i hver story.
Han har laget sine egne regler for hvordan du kan bli en god gransker. De handler blant annet om å spørre om hvem som forteller historien, hvor og når det skjedde og så ettergå de konkrete faktaene.
– Vi får ofte høre at «dette er det ingen som kan gå på. Det er for dumt.» Så vi skriver til og med i ingressen at, jo, det her er det noen som tror på.
Til sakene kan redaksjonen derfor inkludere sladdede skjermbilder av sinte reaksjoner på Facebook. Og det er nettopp her, i lesernes reaksjoner, hvor også lesersuksessen ligger, fortalte Werner:
– Vi har samlet 30.000 som elsker å vise at de har rett og andre har feil. Så da gir vi dem det. «Ta det her og naila diskusjonen på Facebook.» Så får vi klikk og lesere på det.
Advarer mot VG-side
Nylig satte Viralgranskaren VG-nettstedet Helt Normalt på en advarselsliste over nettsteder som publiserer falske saker, selv om de, som i Helt Normals tilfelle, er åpne om det. Plasseringen skjedde etter at nettstedet publiserte en satirisk sak om at Fredrik Skavlan skal ha fått sparken etter det omdiskuterte intervjuet med Sverigedemokratarnas leder Jimmie Åkesson.
– Jeg tenker at medier skal kunne gjøre satire. Men det er vanskelig, sier Werner om satiren.
Han mener man bør se på merkingen av slike saker, slik at leserne oppfatter at det faktisk er satire og ikke ekte nyheter. Han foreslår en pop-up eller splash som gjør leseren oppmerksom på dette.
– Folk leser med tunnelsyn og bare det som er foran dem. Også deler de, sa Werner under innledningen.
Hos styremedlemmene i Presseforbundet fikk Werner også gehør for et forslag om at kurs i journalistikk må inn tidlig i skolen.