Økonomiske bindinger en potensiell trussel

KOMMENTAR: Fremskrittspartiet ønsker å gi media full uavhengighet fra statlige føringer, skriver Øyvind Korsberg. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det begynner etter hvert å grense til flatterende hver gang Arbeiderpartiet kommer med ny kritikk av FrPs og Høyres politikk. Ap er, forståelig nok, lite interessert i å snakke om sin egen politikk, egne løsninger for fremtiden, og benytter derfor enhver anledning til å spre rykter og skremselspropaganda om de ikke-sosialistiske partiene. Dem om det.

Bindinger

Nå sist var det Helga Pedersen som kom med et utfall mot FrP og Høyre angående pressestøtten. Dette var ikke et innlegg som problematiserte Aps politikk om å gjøre mediene økonomisk avhengige av staten, og argumenter for hvorfor dette er en bedre politikk enn uavhengighet og fri presse, slik FrP ønsker. Helga Pedersen brukte i stedet sin tid på å servere påstander om «avisdød» og lignende billige poenger.

For å gjøre det helt klart: Hverken FrP eller Høyre «legger ned» en eneste avis. Jeg er godt kjent med at Ap forsøker å skape et bilde av dette, men en løgn blir ikke sann av stadige gjentakelser. Jeg vil derfor svare med å snakke om egen politikk, og kanskje Ap kan lære seg den kunsten også.

FrP er et parti som tar blant annet ytringsfrihet og pressefrihet på absolutt alvor! Dette innebærer gode, forutsigbare vilkår for media, full uavhengighet fra statlige føringer og generelle tiltak for å ivareta åpenhet, demokrati og habilitet. I FrP har vi ikke tro på at dette kan oppnås gjennom å gjøre aktørene – selve ytringsfrihetens talerør – avhengige av statlige midler. Tvert imot ser vi på slike økonomiske bindinger som en potensiell trussel mot ytringsfriheten og mangfoldet.

Provosert

Derfor blir jeg provosert når politikere, som Helga Pedersen, eller andre «konstaterer» at et gitt antall aviser blir lagt ned av FrP. Mener Pedersen at ansatte i disse avisene er inkompetente? Mener hun at bedrifter ikke greier seg uten hjelp fra staten? Mener hun at alle aviser – både i papir- og e-format – som eksisterer uten pressestøtte i dag er naturstridige fenomener?

FrP har tro på folkets eget ønske om mangfold, og Norge er i verdenstoppen med henhold til avislesing. En utfasing av pressestøtten kommer ikke til å gjøre folk mindre leseglade. Det kan imidlertid styrke journalistikken og mediene ytterligere, ved at leserne premierer avisene som fører en balansert, nyansert og saklig journalistikk, fremfor ideologisk begrunnet kampanjejournalistikk. Å ha troverdige, balanserte fremstillinger i landets aviser ser ikke jeg som negativt. Tvert imot.

Arbeiderpartiet er derfor hjertelig velkommen til å fortsette å angripe Fremskrittspartiet. Dette gir oss gode muligheter til å snakke enda mer om det vi selv ønsker – nemlig en fornuftig og handlekraftig politikk, hvor hvert enkelt menneskes frihet og trygghet står i sentrum. Enten vi snakker om ytrings- og pressefriheten, eller menneskers trygghet for liv og helse. Vi leverer. Vi ønsker å snakke om egen politikk.

Så nei, Helga Pedersen. Vi representerer ingen «trussel mot mediemangfold». Fremskrittspartiet tar media, mennesker og ytringsfrihet på alvor.

Øyvind Korsberg er mediepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet og representerer Troms fylke på Stortinget.

Powered by Labrador CMS