Daglig leder Kristin Ward Heimdal i Podme argumenterer for at de fungerer som passiv distributør, ikke publisist, for åpne Avhørt-episoder.
Foto: Kilian Munch
Mener fremdeles Podme ikke har redaktøransvar for omstridte Avhørt-episoder
Podme-sjef mener Floberghagen blir unyansert.
Hvis den populære podkasten Avhørt blir klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), hvem kan egentlig bli felt da?
Spørsmålet har vært oppe til diskusjon etter at Journalisten fortalte at en drapssiktet mann vurderer å klage krimpodkasten inn for PFU for å ha publisert samtaler han ikke visste ble tatt opp.
Idet man publiserer noe, overtar man redaktøransvaret, slo både presseforbundet og redaktørforeningens generalsekretærer før helga fast overfor Journalisten. Hvis for eksempel plattformene Podme eller Podplay ble klaget inn for Avhørt-innhold, så begge for seg at PFU ville behandle klagen med nettopp disse som innklaget medium.
– Har ikke medvirket
PFU-behandling forbeholdes i utgangspunktet klager mot virksomheter som er medlemmer av Norsk Presseforbund, som Podme-eier Schibsted og Podplay-eier Bauer Media.
I tilfellet med Avhørt har Bauer Media/Podplay nå presisert at de har redaktøransvar for Avhørt-episoder som går ut via deres plattform.
Daglig leder og ansvarlig redaktør for Podme, Kristin Ward Heimdal, beskriver overfor Journalisten sitt syn på to ulike innholdstyper podkastplattformer som Podme lever med.
Via Podme-appen kan man, på lik linje med «alle» andre podkast-apper, lytte til åpne Avhørt-episoder, som serien om drapet på Jonas Aarseth Henriksen. Samtidig publiserer Podme eksklusive utgaver av Avhørt der det leses opp at Ward Heimdal er ansvarlig redaktør.
Og her går det en skillelinje, argumenterer Podme-sjefen for:
– Podme har redaktøransvaret for innholdet vi selv publiserer. For det øvrige innholdet, herunder Jonas-serien til Avhørt, så har vi ikke medvirket til distribusjonen eller produksjonen ut over at vår app, på lik linje med alle andre podkast-apper i Norge, kan benyttes som plattform for å lytte til innholdet. Da kan vi heller ikke ta redaktøransvaret, utdyper hun overfor Journalisten.
Som eksempel trekker hun fram:
– Det er ingen som forventer at Spotify har redaktøransvaret for Aftenposten sin podkast Forklart, selv om den er tilgjengelig på Spotify.
– Ikke naturlig
Ward Heimdal mener presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen «blir litt unyansert» når hun sammenligner podkastplattformenes åpne publiseringer med at NRK sender en ekstern produksjon på sine kanaler.
– En mer naturlig sammenligning ville vært med TV-distributøren Allente. Det ville ikke vært naturlig å plassere redaktøransvaret for NRK eller Discovery sitt innhold hos distributørleddet, men hos TV-kanalene som faktisk publiserer innholdet, skriver Ward Heimdal.
Som mener det går tydelig fram hva som er publisert av Podme og hva som ikke er det, siden innholdet Podme selv står bak er merket med «Premium» og det markeres visuelt og i lyd at Podme er ansvarlig.
– Medfører noen uklarheter
Ward Heimdal sier seg forøvrig enig i konklusjonen til redaktørforeningens generalsekretær Reidun Kjelling Nybø: Når det er uklart hvem som sitter med ansvaret for innholdet, så er det ikke bra.
Podme skal være åpne for at de kan bli enda bedre på merking av sitt innhold, skriver hun.
– Hvordan de redaktørstyrte mediene praktiserer slik merking varierer noe, og det er trolig mulig å gjøre det mer standardisert og kanskje enda tydeligere. Men samtidig er det realiteten at det meste av podkastinnhold som produseres i Norge nettopp ikke utgis av redaktørstyrte medier. Det medfører noen uklarheter, avslutter Podme-sjefen.
Floberghagen opplyser at hun ikke har anledning til å besvare Ward Heimdals uttalelser mandag.