Inn et smug og opp en trapp er veien til bokhandelen som spesialiserer seg på Kina-kritisk litteratur og besøkes av et stort antall fastløandskinesere på jakt etter forbudte bøker. Foto: Wikimedia Commons

Fem ansatte i Kina-kritisk bokhandel forsvunnet

Mistanke om bortføring eller anholdelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Beijing (NTB-Reuters-AFP): En av de fem ansatte som er savnet fra en bokhandel som spesialiserer seg på Kina-kritiske utgivelser i Hongkong, er britisk, opplyser Storbritannias ambassade.

En talsmann for ambassaden i Beijing sier tirsdag at Storbritannia er dypt bekymret over rapportene om at flere ansatte i bokhandelen er forsvunnet eller pågrepet.

Storbritannia har innstendig bedt myndighetene i Hongkong og Kina om å bidra til å finne ut hvor den britiske statsborgeren befinner seg, heter det i uttalelsen.

Forsvinningene har skapt frykt i Hongkong for at kinesiske myndigheter i det skjulte har gått til aksjon mot bokhandelen Causeway Bay og eieren, forlaget Mighty Current, som er kjent for å utgi bøker med et kritisk søkelys mot Kina.

Kona trakk anmeldelse

Totalt fem ansatte i Mighty Current skal være savnet. Blant dem er en av aksjonærene, Lee Bo (65), og det var hans kone som meldte ham savnet. Tirsdag opplyser imidlertid politiet i Hongkong at kona har trukket tilbake anmeldelsen. Det skjedde etter at Lee skal ha sendt en faks til en kollega og sagt at han plutselig måtte reise «på egen hånd» til Kinas fastland, men at alt er «ved det normale».

Kinesisk politi har ikke myndighet til å operere i Hongkong, hvor innbyggerne i motsetning til kinesere på fastlandet har grunnlovsfestet ytringsfrihet.

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond, som tirsdag innledet et to dager langt besøk i Beijing, sier han har tatt opp bokhandlernes forsvinninger med Kinas utenriksminister Wang Yi. Hvis Lee skulle bli tiltalt og stilt for retten, håper Hammond at det vil skje i Hongkong, sa Hammond på en felles pressekonferanse med Wang.

En av de fem savnede bokhandlerne har britisk pass, men Kina mener det ikke har betydning for saken. Wang Yi sa tirsdag at bokselgeren «først og fremst er kinesisk statsborger». Han ber andre om å slutte med å legge fram «grunnløse anklager» i saken. (©NTB)

 

Powered by Labrador CMS