Ordet «politiberedskap» har medført både rettelse og presisering i Morgenbladet.

Morgenbladet presiserer rettelse

I august rettet Morgenbladet en artikkel fra 2022, i dag publiserte avisen en presisering av rettelsen.

Publisert

16. august rettet og beklaget Morgenbladet en artikkel publisert i oktober 2022 om en ME-konferanse i Oslo, en beklagelse som ble omtalt av Journalisten samme dag. 

I dagens papirutgave kommer Morgenbladet med en presisering av rettelsen. 

Presisere faktiske forhold

«Vi fjernet formuleringen om at konferansen «krevde politiberedskap» fra tittel og brødtekst, fordi vi ikke kunne dokumentere at politiet hadde satt inn ekstraordinære, målrettede tiltak i forbindelse med dette arrangementet. I etterkant av rettelsen er det viktig å presisere noen faktiske forhold», skriver Morgenbladet i dagens avis. 

Videre heter det:

«Ingen av kildene i artikkelen har på noe tidspunkt gitt Morgenbladet uriktige opplysninger. Det er en kjensgjerning at forskere som deltok på seminaret, tidligere hadde mottatt alvorlige trusler. Det ligger fast at det var direkte kontakt mellom UiO og politiet i forkant av arrangementet, og at universitetet tok egne grep – blant annet vakthold – for å ivareta deltagernes sikkerhet, etter råd fra politiet.»

Den aktuelle artikkelen var utstyrt med tittelen «Seminar for ME-forskere krevde vakthold og politiberedskap: – De forsøker å ta oss».  

Det var bruken av ordet «politiberedskap» som førte til at avisen valgte å rette og beklage. Avisen viste blant annet til at Nina Steinkopf, som driver bloggen ME-livet, har ettergått påstander ved innsynskrav. 

«Undersøkelsene, og Morgenbladets egen gjennomgang av vårt kildegrunnlag, viser at det ikke er mulig å dokumentere at politiet selv hadde en spesiell beredskap knyttet til dette konkrete arrangementet. Passasjene i artikkelen som slår fast at ME-konferansen krevde politiberedskap, er dermed ikke riktige. Morgenbladet beklager feilen», skrev avisen i rettelsen publisert 16. august. 

Dagligtale

Dagens presisering av august-rettelsen, avslutter med:

«Denne typen forebyggende arbeid faller innunder den formelle definisjonen av begrepet «politiberedskap», som altså skiller seg noe fra hvordan ordet brukes og oppfattes i dagligtalen – en forskjell som var utgangspunktet for Morgenbladets rettelse.»

Powered by Labrador CMS