Krisene mediene glemmer

Leger Uten Grenser med liste over humanitære kriser de mener får for liten oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Når jeg kommer hjem fra oppdrag ute i felten og ser forsidene på de norske avisene og hva de er opptatt av, skjønner jeg ingenting. Kontrasten mellom det vi opplever i kriseområder og det vi ser i norske medier er voldsom, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

Han foreslår selv tre mulige årsaker til dette “misforholdet”: 

- Er det mediene som ikke er interessert i dette, og derfor ikke dekker det? Er det folk flest som ikke er interessert, og mediene som følger dem? Eller er det vi, som hjelpeorganisasjoner, som ikke er flinke nok til å formidle kunnskap om glemte kriser, undrer Rostrup.

Vil skape oppmerksomhet

I et forsøk på å skape større oppmerksomhet rundt “glemte kriseområder” har Leger Uten Grenser nå lagd en liste over det de mener er ti av verdens mest glemte humanitære kriser.

- Media setter agenda, og media er dermed en viktig humanitær aktør. Vi håper denne aksjonen skal kunne skape litt ekstra medieoppmerksomhet rundt de ti nevnte kriseområdene, noe som igjen kan føre til et større politisk og folkelig engasjement for disse glemte krisene, uttaler Rostrup.

På “de ti glemte krisene”-lista finner vi både store flyktningerstrømmer, ekstrem barnedødelighet i Somalia, 195 millioner underernærte barn, 1,8 millioner mennesker som årlig dør i tuberkulose og vaksinemangel (av eksisterende vaksiner) som årlig koster tre millioner menneskeliv.

Retriever-oversikt

I sin aksjon har Leger Uten Grenser også alliert seg med Retriever, som måler antall oppslag hver enkelt krise har fått.

Siste tilgjengelige oversikt viser at forrige ukes toppoppslag i norske medier var Helikopterulykken i Eidsfjord kommune, med 754 oppslag. Det er nesten 500 flere oppslag enn “de ti glemte krisene” samlet har fått siden 1. juli.

Av disse ti igjen, topper Krisen i Kongo Retriever-lista med 108 oppslag, mens situasjonen for de 350.000 flyktningene i det konfliktherjede nabolandet Den sentralafrikanske republikk ikke har generert mer enn seks oppslag.

Powered by Labrador CMS