Nettavisen er klaget inn til PFU av moskéen Rabita.
Foto: Marte Vike Arnesen
Pressens Faglige Utvalg
Moské klager Nettavisen inn til PFU: – Oppleves som en svertekampanje
Må finne seg i kritisk journalistikk, svarer Nettavisen.
Rabita har klaget Nettavisen inn for Pressens faglige utvalg (PFU). Det kommer frem i en pressemelding fra moskéen selv.
PFU bekrefter overfor Journalisten at klagen ble mottatt onsdag, men at det er for tidlig å si hvilken behandling den vil få.
– Svertekampanje
Rabita melder at det til sammen er skrevet 20 saker om dem i Nettavisen, som inkluderer nyhetsartikler, ledere og kommentarer.
Ifølge moskéen har Nettavisen hatt en kampanje mot dem som omfatter mange overtramp og brudd på Vær varsom-plakaten (VVP).
Men de har valgt å klage inn én artikkel med tittelen: «Forskerne kobler Rabita til det muslimske brorskapet: – Vil endre samfunnet»
– For menigheten vår oppleves ikke denne
dekningen som beskjeden. Den oppleves som en svertekampanje, og har vært til
svært stor belastning for oss, ikke bare på grunn av omfanget men også fordi grovheten
i anklagene er så ekstrem, sier Imen Hasnaoui, daglig leder i Rabita, ifølge pressemeldingen.
Nettavisen er klaget inn for punkt 3.2., 3.7. og 4.4 i VVP, om kildebruk, korrekt
gjengivelse av kilder og dekning i stoffet.
Rabita mener Nettavisen har gjengitt kilder feil, rettet anklager mot dem som det ikke er belegg for og intervjuet svenske forskere som ikke har kjennskap til moskéen, ifølge pressemeldingen.
Kritisk journalistikk
Hasnoui sier også at Nettavisen har formidlet at Rabita er en politisk organisasjon, eller mafiavirksomhet, som driver med business og politikk fremfor religion.
– At vi praktiserer segregering, kulturell apartheid og radikalisering, og utgjør en sikkerhetstrussel mot det samfunnet vi er en del av, samt om mulig enda verre ting, sier hun.
Nyhetsredaktør i Nettavisen, Charlotte Sundberg, sier til Journalisten at de ennå ikke har mottatt PFU-klagen, og ikke ønsker å forhåndsprosedere saken.
Hun kommenterer likevel følgende:
– Rabita, som mottar offentlige tilskudd, må finne seg i å bli
utsatt for kritisk journalistikk, som avslører regnskapsrot.