Blir fordømt for unnskyldning

Politiken får kritikk for forlik om trykking av Muhammed-tegninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den danske avisen Politiken har inngått forlik med åtte organisasjoner som representerer 94.923 av profeten Muhammeds etterkommere i Egypt, Libya, Qatar, Australia, Jordan, Saudi-Arabia, Libanon og Palestina. Bakgrunn for forliket er gjengivelse av Kurt Westergaards Muhammed-karikatur.

Politiken er en av elleve danske aviser som ble saksøkt. Forliket møter ifølge journalisten.dk fordømmelse fra avisene i Danske Dagbladers Forening og det danske journalistforbundet.

Beklager

I en uttalelse som blir publisert i Politiken i dag, beklager avisen at trykkingen har krenket muslimer verden over, og skriver følgende: «Vi undskylder over for alle, der er blevet krænket af vores beslutning om at genoptrykke Karikaturtegningen».

Konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet sier til VG Nett at han er overrasket over Politikens unnskyldning, og at Dagbladet ikke kommer til å beklage sin publisering av tegningen av profeten Muhammed som gris.

Avviser krav

Direktør Ebbe Dal i Danske Dagblades Forening (tilsvarer Mediebedriftenes landsforening, red. mrk.) sier til Berlingske Tidende at Politikens handling ikke samsvarer med foreningens linje. Deres holdning har vært at man skal avvise kravet om en uforbeholden unnskyldning, og Ebbe fastholder standpunktet:

– Der er ikke gjort noe galt, fordi man som en journalistisk beslutning har illustrert historien om de første truslene mot Kurt Westergaard ved å trykke hans tegning av Muhammed i avisene.

Problematisk

Formann Mogens Blicher Bjerregaard i Dansk Journalistforbund sier til Berlingske Tidende at det er problematisk at Politiken indgår en avtale når flere andre danske medier fremdeles ligger i rettslig oppgjør med advokaten Faisal Yamani.

– Jeg tror avtalen vil bli tolket på mange forskjellige måter rundt omkring, og det kan bli et problem.

Forsoning

Politiken skriver i dagens leder at de aldri har hatt til hensikt å krenke noen, men at de erkjenner at trykkingen av tegningen førte til krenkelse og provokasjon. De vil nå fokusere på å nedtrappe spenninger og håpe på forsoning. Politiken presiserer at de ikke har gitt fra seg noe av sin redaksjonelle frihet, og står fritt til å publisere karikaturtegningene i fremtiden.

I utgangspunktet krevde saksøkerne fjerning av Muhammed-karikaturen fra nettsidene, en forsidehenvisning til en uforbeholden unnskyldning på flere språk og løfte om å aldri trykke tegningene igjen.

Powered by Labrador CMS