Inge Berge. Foto: NA24

Inge Berge overlevde mistillit

Styret gir NA24-sjefen full støtte. Økonominettstedet må nedbemanne og spare fem millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør Inge Berge har hatt et anstrengt forhold til redaksjonsklubben i lengre tid. NA24 har som mål å bli Norges største økonominettsted, men sliter med både lesertall og økonomi.

I fjor vår protesterte klubben og sendte en bekymringsmelding til NA24s styre, etter at medarbeidere som sluttet ikke ble erstattet. Samtidig med at finanskrisen rammer NA24, har gnisningene skapt full mistillit til sjefen.

Redaksjonsklubben sendte nylig et brev til styreleder Øivind Johannessen, med krav om å fjerne Berge fra jobben. Leder for redaksjonsklubben, André Clark Utvik, ønsker ikke å utdype bakgrunnen for mistillitserklæringen.

– Jeg har ingen kommentar foreløpig, er alt han vil si.

– Full tillit

Styreleder Johannessen, som til daglig er økonomidirektør i TV 2, bekrefter at redaksjonsklubben har rettet mistillit mot Inge Berge.

– Vi behandlet saken på et styremøte i forrige uke, og et enstemmig styret ga Inge Berge full tillit.

De ansattes representant i styret, journalist Stig Flesland, har kun observatørstatus, og dermed ikke stemmerett.

Johannessen ønsker ikke å tilkjennegi noen synspunkter på redaksjonsklubbens utspill.

– Hva klubben gjør og ikke gjør får være dens agenda. Vi mottok og behandlet deres henvendelse, og utover det har jeg ikke noen kommentar til klubbens håndtering, framholder styrelederen.

– Kommer styret til å gjøre noe mer, i kjølvannet av mistillitsforslaget?

– Brevet fra klubben er lite detaljert og sier ingenting om bakgrunnen for mistilliten. Styret har bedt administrerende direktør om å ta et møte med klubben, for å få ut fakta om de ankepunkter de måtte ha.

– Har du hatt kontakt med klubben om misnøyen tidligere?

– Ikke før jeg mottok brevet. Jeg har hatt dialog med klubblederen i ettertid, sier Johannessen.

Kutter fem millioner

På samme styremøte ble det besluttet å gjennomføre den første kostnadspakken i NA24s historie. Innsparingstiltakene har en ramme på fem millioner kroner. Johannessen sier at Berge er gitt mandat til å drøfte og forhandle aktuelle tiltak med klubbene. På spørsmål om tiltakene vil få mannskapsmessige konsekvenser, svarer han:

– Jeg forestiller meg jo at det er vanskelig å unngå at en pakke på et slikt nivå får mannskapsmessige konsekvenser. Det er synd å måtte gå til slike skritt, men det er ikke uvanlig å måtte gjøre tilpasninger når markedet går oss imot, sier Johannessen.

– Har ingen forklaring

Inge Berge sier at hans hovedfokus nå er å gjennomføre de vedtatte kostnadskuttene.

– Jeg vil lose det i havn og ha en god dialog med partene.

– Har du noen forklaring på mistilliten?

– Nei, jeg har ikke det. Men vi skal kutte kostnader, fordi det er dårlige tider i mediebransjen. Nå forholder jeg meg til hvordan det skal gjøres.

Berge fastslår at det er finanskrisen som er hovedårsak til at NA24 nå må nedbemanne. Nettstedet har i dag 18 ansatte, fordelt på redaksjon og forretningsavdeling. Ifølge Berge er det for tidlig å si hvor mange stillinger som vil ryke.

– Men det blir nedbemanning i NA24. Nå skal jeg drøfte aktuelle modeller med klubbene, og jeg er åpen for alt, sier han.

Økende underskudd

NA24 oppnådde en pen omsetningsvekst i 2007. Nettstedets inntekter kom opp i 12,7 millioner kroner, mot 7,6 millioner året før. Likevel økte underskuddet etter skatt fra 3,3 millioner til 7,4 millioner kroner.

NA24 har som mål å bli Norges største nettsted for økonominyheter, men har hele tiden ligget etter hovedkonkurrenten E24 i antall unike brukere. Den siste tiden har NA24 også blitt forbigått av økonomikonkurrentene dn.no og hegnar.no. Det skyldes blant annet overgang fra uketall til gjennomsnittlige dagtall, men også at NA24 har mistet Nettavisen som trafikkpartner, samt eneleveransen av økonominyheter på SOL.

Powered by Labrador CMS