Nytt E24-angrep på Nettavisen

Nettavisen ønsker en unnskyldning fra E24-redaktør for beskyldning om juks. Det får de ikke. I stedet svarer redaktør Hans-Christian Vadseth med nye juksepåstander.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ingen grunn til å beklage noe. Tvert imot er det betenkelig at Gunnar Stavrum i Nettavisen heller klager på dem som avdekker mangler enn å rette opp feilene, sier Vadseth.

Han forteller at han etter at krangelen tok til i går, selv har gått inn på Nettavisens sider og funnet det han mener er regelbrudd.

– Og når jeg så lett kan finne feil, ser jeg ingen grunn til å be om unnskyldning. Uansett hvor forarget Stavrum måtte være.

Oppdaterer artikler

Regelbruddene Vadseth nå beskylder Nettavisen for har dels med automatisk sideoppdatering å gjøre, og dels med fravær av ansvarlig redaktør.

– Mens NA24 har kjørt automatisk oppdatering på sine forsider oftere enn regelverket tillater, har Nettavisen oppdatert enkeltartikler i diverse seksjoner hvert tiende minutt. Det betyr at trafikk til disse artiklene ikke bare telles som en sidevisning, men som flere hvis de blir stående på skjermen i mer enn 10 minutter. Det er et klart brudd med Nettforums regelverk, påpeker Vadseth.

Mangler ansvarlig redaktør

Han trekker samtidig fram nettstedet drommelaget.no, som har en koding som tilsier at trafikken til dette stedet krediteres Nettavisen.

– Men på nettstedet står det ikke oppført noen ansvarlige redaktører, slik regelverket sier at det må være for at trafikken skal kunne telles, sier Vadseth og minner om at NA24 på forsommeren ble «felt» for å ha inkludert trafikken til artikler fra sine samarbeidspartnere i regionsavisene, hvor sistnevntes redaktører sto oppført som de ansvarlige.

Rette baker for smed

– Å angripe Nettavisen for noe som NA24 måtte ha gjort, blir som å holde en Schibsted-bedrift ansvarlig for noe en annen Schibsted-bedrift har gjort. Nettavisen og NA24 er to uavhengige aksjeselskaper, så denne kritikken blir helt absurd, svarer Nettavisens portalsjef og medlem av Nettforums metodeutvalg, Pål Nisja.

Han mener at også den øvrige kritikken fra Vadseth skyter over mål.

– Hvis våre artikler har blitt automatisk oppdatert, er det en glipp som ikke bør forekomme, og som det skal rettes på. Men det kan være grunn til å diskutere viktigheten i denne glippen, for mens annonsører i 1996 kanskje ville vært fornøyde med sidevisning så er det antall lesere som betyr noe i dag, sier Nisja og eksemplifiserer:

– Legger du antall sidevisninger til grunn, så er både finn.no og dagbladet.no langt større enn vg.no. Finn grunnet sine rubrikkannonser, Dagbladet grunnet Blink. Det illustrerer hvor misvisende sidevisninger kan være, og hvorfor den måleenheten som tillegges vekt er ukentlige unike brukere. For de tallene lyver ikke, sier Nisja.

Uansvarlige bloggere

Når det gjelder drommelaget.no er han enig i at ansvarlig redaktør burde stått der, men tillegger dette liten vekt.

– Alle oppfatter drommelaget.no som en del av Nettavisen. Og nettets egenart kan noen ganger skape litt forvirring rundt ansvarlig redaktør-begrepet. For hvordan skal man tolke aviser med ansvarlige redaktører som har egne fora for bloggere. Der står det gjerne at «avisen ikke er ansvarlig for innholdet i bloggene», enda de er publisert på avisens nettsider og teller med i trafikken til avisen, avslutter Nisja.

– Jeg syns fortsatt denne argumentasjonen blir merkelig. Hvis det ikke har noen praktisk betydning, hvorfor har man da et regelverk for det? Enten har du et regelverk eller ei, og har du det, skal det følges, repliserer Vadseth.

Powered by Labrador CMS