GRATISARBEIDERE: Etter sommerferien er de nå førtidspensjonerte BT-kollegene Runde Valderhaug (t.v.) og Arild Berg Karlsen klar for frivillig innsats for Bymisjonen i området rundt Korskirken i Bergen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Gata venter for BT-kolleger

BERGEN (Journalisten): Journalistveteraner blir gratisarbeidere og samaritaner for rusmisbrukere, fattige og bostedsløse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De har arbeidet i Bergens Tidende siden 70-tallet og har i mange år vært topptillitsvalgte i Norsk Journalistlag, BT og Schibsted. Nå er det slutt på journalistkarrieren for Rune Valderhaug (62) og Arild Berg Karlsen (64), noen år tidligere enn de hadde tenkt seg. Etter sommerferien venter en helt annen virkelighet på de førtidspensjonerte kollegene.

Rusmisbrukere og bostedsløse i Bergen samler seg hver morgen på utsiden av Korskirken, i nærmeste bakgate bak Fisketorget. Korskirken, som ble oppført i siste halvdel av 1100-tallet, disponeres av Kirkens Bymisjon og fungerer som en åpen kirke. Her kan de som ønsker få en kopp kaffe og en prat med miljøarbeidere, sjelesørgere eller folk i samme situasjon som dem selv.

Hver dag serverer Bymisjonen gratis, tilberedt mat til rundt 150 rusavhengige. To ganger i uka deler organisasjonen ut gratis dagligvarer, i stor grad til fattige søreuropeere.

Belastet område

Utenfor Korskirken omsettes narkotika ganske så åpenlyst.

– Dette er et av de mest belastede områdene i byen. Bymisjonen driver også Kafé Magdalena, rett på baksiden av Korskirken. Og like her borte i den nærmeste sidegaten ligger en omsorgsbase for kvinner og et overnattingssted for bostedsløse, peker Valderhaug.

Han fyller 62 år i dag, torsdag 11. juli, og passerer dermed terskelen for Avtalefestet pensjon (AFP), noe han har takket ja til. Det samme har BT-kollega Arild Berg Karlsen gjort. I alt har 25 redaksjonelle medarbeidere forlatt BT med sluttpakke eller AFP i første halvår.

Nå har både Valderhaug og Berg Karlsen meldt seg til gratis tjeneste for Kirkens Bymisjon. De håper at det blir anledning til å jobbe sammen som frivillige der i noen år framover.

– Nå får vi tid og anledning til det. Vi har en så god pensjonsavtale med BT at jeg ikke er opptatt av å tjene mer penger. Vi har så vi klarer oss i bøtter og spann, erklærer Valderhaug.

– Pensjonsavtalen er god, men bøtter og spann er vel ta litt hardt i, repliserer Berg Karlsen med et smil.

Ferie først

De slutter begge offisielt i BT 1. august, ble takket av i slutten av juni og er nå ute i sommerferie. Etter ferien er de åpne for å gjøre alle typer arbeidsoppgaver for Bymisjonen. Gjerne hente mat hos samarbeidende forretninger, tilberede og servere den på Bymisjonens møtested i Hollendergaten, eller pakke og dele ut dagligvarer i Korskirken like ved.

– Litt av poenget for meg er nettopp nærkontakten med mennesker som sliter. Det er greit å få gjøre noe helt annet enn det jeg har stelt med gjennom livet ellers. I det ligger det en god del motivasjon, sier Valderhaug.

I god konkurranseånd bedyrer Berg Karlsen at han var først ute med å tilby sine tjenester til Bymisjonen, selv om Valderhaug er den eneste av dem med et nært forhold til det kristne miljøet i Bergen.

– Jeg har en kamerat som er økonomisjef i Kirkens Bymisjon i Bergen. Vi er i Beatles-klubb sammen, og da han fikk høre at jeg skulle bli pensjonist tok det cirka 13 sekunder før han sa at de hadde behov for mannfolk i Bymisjonen.

Høy troverdighet

– Dette er noe Arild og jeg har tenkt på hver for oss, faktisk. Da han plutselig en dag fortalte at han planla å jobbe for Bymisjonen tok jeg kontakt med daglig leder. Veldig mange mennesker i denne byen har et forhold til Bymisjonen, som har høy troverdighet og møtes med stor tillit. Jeg synes rett og slett at det er et privilegium å kunne bruke litt av tiden min på å jobbe i et sånt miljø, sier Valderhaug.

Han var medlem av menighetsrådet i Mariakirken i åtte år på 80-tallet.

– Jeg var kirkemedarbeider i BT og måtte etter hvert tilpasse meg strengere regler for å påta seg verv som journalist. Men jeg er fortsatt aktiv i Kirken, blant annet som tekstleser ved enkelte gudstjenester i Domkirken.

– Rune hadde ansvaret for kirke og luftfart i BT. En naturlig kombinasjon, fastslår en lett lakonisk Berg Karlsen.

Valderhaug er for øvrig nylig blitt valgt til leder av representantskapet i Kirkens SOS i Bjørgvin bispedømme.

Lavterskeltilbud

– For meg spiller ikke det religiøse aspektet inn i det hele tatt, kanskje snarere tvert imot. Jeg får dele ut maten og så får Rune ta andaktene. Det er jo en grei fordeling, smiler Berg Karlsen.

Valderhaug betoner at Bymisjonens arbeid er et virkelig lavterskeltilbud. Han synes det er godt å kunne gi litt tilbake, etter å ha “sittet på den grønne grein og har hatt et godt liv”.

Berg Karlsen understreker at også han har stor respekt for Bymisjonens sosiale engasjement.

– De driver med lavterskeltilbud i stort omfang. Hvis du ønsker å bidra på det området så er Bymisjonen det naturlige stedet å henvende seg.

Var klubbleder

Journalistveteranen sier at han egentlig hadde tenkt å jobbe til han var 67 år, betale sin skatt og yte til fellesskapet. Men så kom de siste rundene med nedbemanning i BT. Berg Karlsen var klubbleder og med på å forhandle fram avtalene for folk over 62.

Jeg synes det hadde vært litt merkelig å forhandle fram avtalene, anbefale dem og så ikke akseptere tilbudet selv. Det hadde vært litt selvmotsigende. Så derfor aksepterte jeg. Når det ble slik er det faktisk litt viktig for min egen samvittighet å bruke meg selv i frivillig gratisarbeid.

Bredt spekter

Kirkens Bymisjon i Bergen har vel 60 ansatte og 300 frivillige.

– Vi er glad for alle henvendelser fra folk som har lang yrkeserfaring og mye kompetanse. Vi kan tilby Valderhaug og Berg Karlsen et bredt spekter av oppgaver i Bymisjonen, sier daglig leder Leif Jarle Theis.

Han ramser opp mulighetene: Drift- og vedlikehold, henting av mat i dagligvareforretninger, tilbereding og utdeling av maten, miljø- og sjelesorgarbeid i Korskirken, informasjonsarbeid og medierådgivning.

Powered by Labrador CMS