Farid Ighoubah intervjuer advokat John Christian Elden i Oslo Tinghus etter at Eirik Jensen har blitt dømt til 21 års fengsel. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Morgenrutinen: Farid Ighoubah skulle ønske Nettavisen kunne avsløre hva som ble sagt i bilmøtet med Jensen og Cappelen

Ville gjerne intervjuet Adolf Hitler, Osama bin Laden eller Kim Jong-un. Og Eirik Jensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Farid Ighoubah er journalist i Nettavisen. 

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– O’boy, Sjokomelk (NB! Det er forskjell på de to), melk eller vann. 

– Hva har du på nattbordet?

– Noe som journalister strengt tatt ikke skal ha tilgang til, nattlampe og alltid mobilen med lader i, når jeg legger meg. 

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– NTBs nyhetsapp er det aller beste for raskt å få full oversikt. Deretter de store riksmediene, utelukkende på nett. Leser aldri papir. Nyhetskanalen står alltid på om morgenen (og ettermiddagen og kvelden).

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Den jeg egentlig vil ha egner seg ikke å si høyt. At jeg ønsker slutt på krig, sult og elendighet i verden er selvsagt. Ellers: «Nettavisen avslører: Dette ble sagt i bilmøtene mellom Cappelen og Jensen». Jeg er veldig nysgjerrig på de samtalene. At politiet ikke klarte å romavlytte bilene til de to er og forblir, dessverre, en gåte. Det hører med til den tittelen at vi også hadde fått tak i, og spilt av lyden fra samtalene.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Hos mennesker først og fremst. På fagspråket kalt «kilder». Det er utrolig hvem som vet hva innen alle kategorier av journalistikken. Den viktigste journalistiske grunnjobben er å finne ut hvem som vil fortelle deg det de vet. Det er også den mest forsømte jobben i vår bransje, dessverre. Jeg bruker også postjournalene, berammingslister i domstolene og dokumenter fra Stortinget og departementene.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Helt urealistiske: Adolf Hitler og Osama bin Laden. Det er rett og slett utrolig mye jeg lurer på med begge de to. Far away, but still alive: Kim Jong-un. Jeg har lyst å høre direkte fra ham hvilket verdens- og menneskesyn han har, om han forstår at han piner sitt eget folk, eventuelt høre mangelen på denne forståelsen. Jeg ville også spurt ham hva som skal til for at han trekker seg. Mest realistiske og spennende akkurat nå: Eirik Jensen. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål i saken med ham og Gjermund Cappelen. Det er langt fra alt som er kommet frem i retten selv om det er kommet dom. Jensen vet svarene på mye av det jeg lurer på.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– For meg er det utvilsomt: «Hvem vet hva?». Mer overordnet er et viktig spørsmål innen vårt fag: «Hvorfor gjør vi dette?».

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Mobilen, meg selv i kraft av tilliten jeg får av andre mennesker, redelighet og PC.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Rolf Widerøes sak om avsløringen av Treholt-bløffen i VG. Helt utrolig god journalistikk. Litt surt å innrømme siden Nettavisen besitter det samme kildematerialet. Men VG har ressurser til å jobbe frem slike saker. Det er både viktig og veldig bra. Jeg synes også nevnte Widerøes avsløring i advokatsaken var solid og inspirerende.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– At samtlige mediehus stadig oftere bruker «billige» løsninger for å formidle nyheter, at klikk i seg selv i mange sammenhenger er blitt en fasit på om en sak er «god» eller «ikke god», og at vi er pinlig navlebeskuende i vår bransje. Vi glemmer at helsepersonell, lærere og politi, etter mitt syn, er langt viktigere yrkesgrupper i et samfunn. Men journalister har den gøyeste og mest spennende jobben.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

–På journalistnivå: Evne til å oppdatere oss på ny teknologi, beherske flere digitale ferdigheter og plattformer og ikke å glemme grunnsteinen i journalistikken: kildejobbing. Overordnet: Finne gode inntektsmuligheter og bevare så mange hoder som mulig i de kommersielle redaksjonene for å sikre bedre journalistikk og attraktive produkter.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Inntektssvikt er utvilsomt den største trusselen. Jeg har egentlig ikke en god oversikt, men det er vel få eller ingen av de kommersielle mediehusene som tjener mer i dag enn for få år siden. Samtidig nærmer NRK seg seks milliarder kroner rett på konto – hvert år. Dette må følges nøye. Dernest: enkel og billig journalistikk. Det er mer enn noen gang viktig å kunne tilby gode og gjennomarbeidede nyheter. Det betyr ikke at vi skal droppe lettlest stoff, viralsaker og «klikkiser», men vi må tilby leserne og seerne en journalistisk helhet gjennom alle døgnets 24 timer.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Det var en IS-video som viste en brutal henrettelse av fire personer. En del av jobben som krimjournalist er å se den tøffe virkeligheten. Jeg så videoen flere ganger og tenkte på hvilke mennesker som kan begå slik brutalitet, hvorfor de gjør det og hva som skal til for at mennesker skal gjør slikt mot andre. Videre tenkte jeg på hvor heldig jeg er som bor i Norge, får være en del av et velfungerende demokrati med gode velferdsordninger ment for alle.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen? 

– Det må være fra jeg ble født i 1979 til jeg var 21 år i 2000. Før dette nektet jeg å gi etter presset.. Spøk til side; det er dessverre snakk om få minutter. Jeg tror faktisk det er de 45 minuttene av hver omgang når jeg selv dømmer fotballkamper. Hvis jeg tar med tillagt tid kan det være vi kommer opp i 48 – 50 minutter på det aller meste.

– Når logger du av for kvelden?

– Jeg logger først av når jeg er så trøtt at jeg sovner på et blunk. Jeg trives med å ha det slik. Som regel avslutter jeg kvelden med et online sjakkparti på mobilen eller en aller siste nyhetsoppdatering. Jeg synes jeg er flink til å koble av når jeg virkelig bør, eller at en sosial setting krever det.

Powered by Labrador CMS