Dagsavisen har intervjuet Kim Phúc, jenta på et av historiens mest ikoniske krigsbilder. Bildet bidro til å endre Vietnamkrigen. Foto: Nick Ut/NTB scanpix

Jenta på bildet svarer Facebook: Handler ikke om nakenhet

Sier til Dagsavisen at bildet er et sannhetens øyeblikk som fanger krigens terror.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For to uker siden postet journalist og forfatter Tom Egeland det ikoniske bildet av barna som løper bortover veien med brennende napalm i ryggen. Kort tid etter slettet Facebook posten. Ni år gamle Kim Phúc har nemlig ingen klær på seg på bildet og Facebook aksepterer ikke nakenhet. 

Facebook-sensuren skapte en nasjonal bølge av protester, skriver Dagsavisen. Et stort antall mennesker postet bildet i protest, men Facebook har slettet fortløpende og avkrevd brukere en garanti for at det ikke finnes flere nakenbilder på profilene deres.

Dagsavisen vært i kontakt med hovedpersonen selv Via hennes organisasjon Kim Phúc Foundation. Hun er i dag 53 år og bor i Canada. På spørsmål om hvordan hun forholder seg til at Facebook vurderer bildet som et nakenbilde, og hva hun selv synes om at bildet publiseres, svarer stiftelsens talsperson Anne Bayin til Dagsavisen:

– Det gjør Kim trist at noen fokuserer på nakenheten i dette historiske bildet, i stedet for det kraftfulle budskapet det formidler.

Phúc “støtter fullt og helt det dokumentariske bildet tatt av Nick Ut som et sannhetens øyeblikk som fanger krigens terror og hvordan den rammer uskyldige ofre”, heter det i svaret fra Kim Phuc Foundation.

Journalisten postet også bildet og fikk det slettet. Redaktør Martin Huseby Jensen gikk ut med en oppfordring til andre redaksjoner om å gjøre det samme. For dette handler ikke om nakenhet, mener han. Det handler om ytringsfrihet, historie og krig.

Kim Phúc Foundation ble stiftet i 1997 og har som formål å gi medisinsk og psykologisk hjelp til krigsrammede barn.

Powered by Labrador CMS