- NJ må bli tøffere

JEVNAKER (Journalisten): Både NJ-leder Olav Njaastad og Oslo Journalistklubb varsler et tøffere og mer offensivt NJ i kampen mot bemanningsreduksjoner og oppsigelser. - Arbeidsgiverne skal bli reddere for NJ, sier Audun Solberg, klubbleder i VG og nestleder i OJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Når NJ-lederen snakker om nedbemanning skal arbeidsgivernes blodårer fryse til is, er Audun Solbergs spissformulerte målsetning.

OJ lanserer et sekspunkts program for en skjerpet kamp mot nedbemanning, oppsigelser og de negative konsekvensene for ansatte. OJ ønsker blant annet at NJ dekker enkeltmedlemmers tap i forbindelse med prinsipielt viktige rettssaker.

Føler usikkerhet

«Hva gjør NJ når bedriften varsler oppsigelser?» var tema for NJ-landsrådets møte på Jevnaker tirsdag. Flere og flere NJ-medlemmer opplever usikkerhet for sine jobber, etter hvert som bedriftene vedtar å skjære ned antall ansatte.

Erfaringene fra P4, Aftenposten og Avisa Nordland har skremt mange, og NJ har langt fra bare fått godord for håndteringen av disse prosessene. Nå er det en utbredt stemning i NJ for å ta i bruk hardere kampmidler.

På offensiven

- Jeg misliker å bli tvunget på defensiven. Med den varslede arbeidsrettssaken mot eierne av Avisa Nordland er NJ på nytt på offensiven. Den vil tvinge både A-pressens Alf Hildrum og Orklas Truls Velgaard på banen, sa Olav Njaastad til landsrådet.

Njaastad viste spesielt til erfaringene fra P4, som NJ-ledelsen har fått mest kjeft for. Han beskrev P4-eierne som representanter for den inkarnerte grådighet, og mente at de gir blaffen i konsekvensene for de ansatte.

Utilslørt grådighet

- Det nye vi opplever i mediebransjen nå er en utilslørt grådighet blant eierne. Vi forholder oss etter hvert til konsernet, altså en håndfull eiere. Vi ser en ond sirkel mellom bedrift, børsen og økte krav til avkastning. Økonomene har tatt innersvingen på de publisistiske idealene, og resultatet er at de ansattes faglige rettigheter undergraves, uttalte Njaastad.

Han lovet at NJ vil reagere hver gang mot en slik råhet som er demonstrert fra eierhold den siste tiden. NJ-lederen ønsker å forhindre at slike holdninger får spre seg.

- Vi har oftere kritisert politikerne for kutt i pressestøtten, enn vi har kritisert eiernes opptreden ved nedbemanninger, erkjente han. Njaastad la til at medieeiernes økende uttak av overskudd vanskeliggjør kampen for å opprettholde pressestøtten og momsfritaket.

Tema på kurs

NJ vil nå innarbeide nedbemanninger som fast tema i sine faglige kurs for tillitsvalgte. Men OJ ønsker en mer omfattende skjerping av virkemidler, ikke minst for at medlemmene skal føle seg trygge på at NJ forsvarer deres oppsigelsesvern med alle midler.

- Med stadig mer aggressive eiere er det viktig med stadig mer aggressive tillitsvalgte. Kampen mot grådigheten må føres med tøffere virkemidler. Signalet til alle mediebedrifter, ikke minst dem med overskudd, må være at man «kødder» ikke med NJ, sa Solberg.

OJs forslag

På NJ-landsrådets møte presenterte han et innspill som munnet ut i seks konkrete forslag:

** NJ bør gjennomføre en omfattende juridisk betenkning om temaet nedbemanning i overskuddsbedrifter.

** Landsstyret bør åpne for at NJ kan dekke enkeltmedlemmers tap i forbindelse med viktige rettssaker om medlemmers rettsvern. Tap vil si mellomlegget mellom en tilbudt sluttpakke og det man står igjen ved et eventuelt nederlag i retten.

** NJ bør lage en «kriseplan» for hvordan organisasjonen skal håndtere P4-liknende saker i framtiden.

** Lokallagene innkaller til tillitsråd der klubblederne får komme med innspill til hvordan NJ skal håndtere slike saker.

** NJ bør ta opp kursvirksomheten til diskusjon i hele sin bredde. Tillitsvalgte i bedrifter som likner hverandre bør komme på kurs sammen.

** NJ bør stille et kontor til disposisjon for oppsagte medlemmer i Oslo-regionen. Der kan de blant annet arbeide med å søke nye jobber. Tilsvarende tilbud bør gis andre steder i landet, etter behov.

- Dette er konstruktive innspill til debatten fra OJ. En del av forslagene er vi godt i gang med, sier Olav Njaastad.

Powered by Labrador CMS