#njlm17

Klart flertall for endring i sammensetningen av NJs landsmøte

FORNEBU (Journalisten): Flere kritiske røster blant de mindre klubbene, men bare en stemte mot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hvor kom tallet 149 fra. Ble det nedfelt og risset inn da NJ ble stiftet? NJ er flinke til å tenke tall, men ingen vet hvor 149 kom fra. Det er et vakkert tall. Jeg skulle ønske vi hadde klart å få til Utopia. Et NJ uten kamp om delegatplassene. Er det en perfekt modell? Neida, men den er mye bedre, sa Finn Våga fra talerstolen på Norsk Journalistlags landsmøte.

Våga har ledet vedtektsutvalget i Norsk Journalistlag (NJ). Han forklarte for de 149 delegatene hvordan endringene vil bli, dersom forslaget får to-tredjedels flertall. 

Les også: Vil gi mer makt til klubbene på NJs landsmøte

I dag er delegatene på landsmøtet fordelt slik:

○ Landsstyret har 15 delegater

○ Lokallag 40 delegater (to fra hvert lokallag)

○ De 6 konsernlag har 12 delegater

○ NJ frilans 2 delegater

○ NJ student 2 delegater

○ Frilanserne som gruppe 7 delegater

○ Klubbene 40 delegater

○ Utjevning 31 delegater

Forslagsstilleren slo fast at den nye modellen utjevner feil og at ordningen følger praksis som er benyttet av frilanserne. Dermed er det antall medlemmer som avgjør hvor mange delegater som skal møte. Våga appellerte til landsmøtet at dersom ønsket er et mer representativt landsmøte som har mer kraft, er mer demokratisk og bedre speiler mangfoldet, er forslaget riktig. 

– Får vi ikke to tredjedels flertall blir dagens ordning gjeldende i flere år framover. Det er uheldig. Dette er viktigere enn Finn Våga og Thomas Spence. Vi må ikke sitte ensomme på hver vår fjelltopp og vokte hver vår varde, konkluderte han.

Forslaget til den nye fordelingen er som følger: 

○ Lagene 29 delegater

○ Landsstyret holder på 15 delegater

○ Forholdsmessige fordelingen på klubber 71 delegater.

○ Utjevning 34 delegater 

Stor støtte

Blant delegatene som gikk på talerstolen var det et klart flertall som støttet forslaget.

– Landsmøtet er et skjørt kosmos og må reflektere medlemmenes klubbtilhørlighet på best mulig måte. Jeg støtter forslaget, ikke fordi det kommer min klubb til gode, men fordi det er riktig, slo Erlend Skarsaune fra Stavanger Aftenblad fast fra talerstolen.

Han forklarte landsmøtet at redaksjonsklubben med den gamle ordningen hadde god mulighet til å manøvrere seg til flere delegater.

I motsatt ende befinner Amedias representanter seg. I utgangspunktet hadde de fremmet et motforslag, men dette ble senere trukket. 

– Det er sikkert god intensjon bak. Men jeg er også sikker på at medlemmene ikke forstod en pøkk av det som ble foreslått. Innslagspunktet på 30 medlemmer gjør at de fleste mellomstore mediehusene i Norge er ute. Vi kan vel egentlig bare glemme det dersom vi ikke kryper for lokallaget, gjorde Arild Hansen fra Drammens Tidende klart.

Fagpresse utenfor

Lars Døvle Larssen i Tønsbergs Blad kalte forslaget et skritt i riktig retning, men at NJ Amedia er skuffet over at redaksjonsklubbene må ha 30 medlemmer for å få delegater direkte. Da er det bare et fåtall av redaksjonsklubbene som vil bli representert på landsmøtet.

– Bare 3 av 52 klubber kommer med. Samtidig som vi har like mange NJ-medlemmer som det er i Schibsted. Lokalavisene er en viktig del av mangfoldet. Jeg kjenner argumentet om at lokallagene fikser på dette, men ja, i dag er det fem lokallagsledere fra Amedia. Om to år kan det være ingen.

Lene Svenning representerer LO Media. Også hun har sansen for at det nye forslaget legger større vekt på representasjonen til redaksjonsklubbene. 

– Men det er ikke helt perfekt for min del siden det rammer de minste klubbene. I dag kommer mange på utjevning. OJ (Oslo Journalistklubb) har 21 utjevningsdelegater, og vil få 9 i den nye ordningen. Det er klart det blir vanskeligere å komme med på det regnestykket.

Svenning viste også til at heller ikke Sykepleien eller bladet Utdanning vil komme med. 

– Det er viktig at de store klubbene blir ordentlig representert, men vi må ikke glemme de små klubbene som har en annerledes medievirkelighet. Jeg er skeptisk.

Demokratisk forslag

Med endringen vil TV 2s redaksjonsklubb få flere delegater på grunnlag av den store medlemsmassen. 

– Ser vi stort på det må vi huske at vi alle er journalister, og som journalister har vi som grunnprinsipp å verne om demokratiet. Det er derfor vi sitter her. Når jeg ser forslaget er det det demokratiske prinsippet som ligger til grunn. Vi må tenke demokrati og representasjon, gjorde nestleder Stein Akre i Klubb 2 klart.

– Vi er litt tja til forslaget og vi har ikke klart å mobilisere voldsomme følelser i Oslo. Det har svakheter ved å ta makt fra minste klubbene og lokallagene, men vi ser at det er et hederlig forsøk på å rydde opp i et system som ikke holder mål. Det er skjevt og uforutsigbart. Men det er et skritt i riktig retning. Jeg oppfordrer folk fra Oslo til å stemme for, på tross av at vi mister litt makt, konkluderte OJ-leder Baard Zakariassen.

Som flere påpekte, inkludert Finn Våga, er det også svakheter ved forslaget. 

– Vi kan ikke glemme de små klubbene, det er de vi lever med i vår virkelighet i Troms. Skal vi ha en opptelling ville ingen av Troms redaksjoner vært direkte representert, understreket Tom Benjaminsen fra iTromsø som var på nippet til å ta til orde for en samlepott for de små redaksjonene.

Powered by Labrador CMS