Finn Våga. Foto: Birgit Dannenberg
- Avisen er som en trykkoker
GARDERMOEN (Journalisten): - Dersom krisen i mediebedriftene fortsetter, kan redaksjonsklubbene bli tvunget til å oppfordre ansatte over 62 år om å ta AFP, sier Finn Våga.
Klubbleder Finn Våga i Stavanger Aftenblad står midt oppe i en formidabel nedbemanning i egen avis. Aftenbladet skal redusere fra 450 til 350 årsverk. Hittil har det gått med frivillige ordninger, men fortsatt mangler det rundt 15 årsverk for å nå nedbemanningsmålet.
- I mange aviser har vi fått to grupper. Det er de unge som med god grunn frykter oppsigelser, og vi har fått en gruppe eldre med Norges beste AFP-ordning. Mange av de unge spør seg hvorfor ikke de eldre journalistene tar AFP og på den måten gir de unge en mulighet til å fortsette, mens de eldre med full rett mener at det er de som har bygd opp mye av det vi nå har og at de har rett til å bli i stillingene, sier Våga.
Ubekvemt
Som klubbleder finner han det høyst ubekvemt og ekstremt problematisk å befinne seg midt mellom disse gruppene.
- Det er forferdelig problematisk. Avisen er som en trykkoker, det blir mye skuling på hverandre og når situasjonen tilspisses, kan det lett bli gruppe mot gruppe, sier han.
I Stavanger Aftenblad kan man stå i stillingen fram til fylte 70 år. Avisen ligger også helt i tet når det gjelder AFP, idet avisen gir en gavepensjon i tillegg til AFP som tilsammen gir 70 prosent i forhold til lønn på avgangstidspunkt.
Solid økonomi
Våga er redd for at de unge som nå må slutte i yrket sannsynligvis også forlater yrket for godt. De forsvinner over i andre bransjer. Og i en situasjon, der det står mellom at noen eldre ansatte tar AFP eller at yngre sies opp, mener han de eldre har en økonomisk plattform de yngre bare kan drømme om.
- Dersom den krisen vi nå er inne i fortsetter, så vil det være vanskelig for klubben ikke å oppfordre de eldre om å bruke muligheten til AFP og dermed forhindre at yngre må sies opp.
- I Aftenbladet har dere hatt samtaler med alle over 62 år om AFP-løsninger. Oppfattes dette som press?
- Ja, det gjør nok det, men det understrekes hele tiden at AFP er en frivillig sak.
Ut av boksen
- NJs politikk er i utgangspunktet at ansiennitet skal gjelde. Hva sier du som klubbleder?
- Jeg har sagt at de som er i AFP-alder, altså at de enten er fylt 62 eller gjør det i løpet av kort tid, nøye bør tenke igjennom dette. Jeg vil ikke presse noen, men dersom noen er i tenkeboksen og vurderer om AFP vil være det riktige, så er tidspunktet for å komme ut av boksen nå. De bør ta en beslutning, sier Våga.
- Og beslutningen er at alle over 62 bør komme seg over på AFP?
- La meg si det slik: Vi har en veldig, veldig god AFP-ordning, i Norge generelt og i Aftenbladet spesielt. Mange unge journalister er velutdannede, flinke folk som mediene trenger i årene framover. Det vil være synd om de forsvinner i andre yrker. Samtidig vil jorunalistikken bli svekket dersom mediehusene ikke har medarbeidere over 62, sier klubblederen i Stavanger Aftenblad.