Egon Holstad. Foto: Yngve Olsen Sæbbe
Isbjørn i Tromsø
EGON HOLSTAD (Nordlys): Fakta er viktig, og faktafeil er av de store kardinalsyndene en kan begå som ytrende skribent.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Derfor har jeg lært meg til ikke å stole på for eksempel Wikipedia, der man i en lengre periode kunne lese at Thorbjørn Jagland hadde byttet kjønn og skiftet navn til Olga Jagland. Eller at Liverpool FC vant FA-cupen mot West Ham fordi de voldtok treneren til West Ham i pausen.
Samme sted hevdet også at den nokså middelmådige Liverpool-spilleren Lucas Leiva ruver (eller raver, velg selv hva du synes passer best) 1.89 over bakken. Han er ti centimeter lavere. Men det viktigste er – har jeg lært meg – å la være å skrive noe med mindre du vet det. At det alltid er noen smartinger der ute som kan og vet bedre.
Da det lakket mot jul i 2005, hadde jeg blitt varm i trøya etter et år som kommentator i Nordlys, og jeg skulle skrive en sak om hvor overeksponert jeg synes vi forbrukere blir av julemusikk i alt som er av butikker, at jeg ikke kjøper mer tannkrem hvis jeg er på butikken i november og hører «Glade jul» av Sissel i bakgrunnen osv. I innledningen skrev jeg at det er greit med fenomener man kan velge å avstå fra. At man kan skifte kanal eller slå av. Så brukte jeg «Grevinnen og hovmesteren» som eksempel, at jeg er drita lei av han teatralske og overspilte liksomfylliken som snubler i det jævla isbjørnskinnet hver eneste lille julaften.
Min gamle onkel Odd var tidligere meteorolog og pelsjeger og hadde to isbjørnskinn liggende på stuegulvet sitt, med gapende hoder. Det hadde derimot ikke grevinnen. Hun hadde et tigerskinn. Og dermed var skandalen skjedd. Jeg våknet opp til et stort, tosifret antall tekstmeldinger fra kjente, kjære og mange ikke fullt så kjente og kjære. Innboksen min på jobbmailen var overfylt av drittsure, indignerte, spydige, sarkastiske og nedlatende meldinger om asiatisk versus arktisk fauna, og undertegnedes fullstendige mangel på respekt for kulturhistorie og fakta.
Man skulle faen meg tro det var 9. april og at det var jeg som hadde sovnet på vakt. Og ingen lot til å bry seg nevneverdig om det egentlige poenget mitt. Men jeg fortjente det. Og jeg lærte at man må sjekke fakta. Og Borgs bryggeri er opprinnelig fra Sarpsborg. Ikke Tønsberg. Dét lærte jeg noen uker senere, på den samme og knallharde måten.