Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys har forståelse for at det ikke er stor representasjon av nordnorske medier på Arendalsuka.

Arendalsuka

Nordnorske redaktører nøler med å sende reportere til Arendalsuka: – Lite å hente

Går glipp av mange interessante kilder, mener eksredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatering: Den nordnorske redaksjonen High North News påpeker at de er akkreditert til årets Arendalsuka, og har vært det i en årrekke.)

Til tross for at det blant annet arrangeres «Nord-Norge-dag» under årets Arendalsuka, nøler de nordnorske mediehusene med å sende reportere sørover. 

Ingen medier fra Nord-Norge figurerer som avsender av de mer enn 300 pressefolkene på listen over akkrediterte journalister publisert i Medier24 for noen dager siden.

Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim og kommentator-kollega Maja Sojtaric er blitt invitert til Arendalsuka for å lede paneler og delta i debatter. De er de eneste fra egen avis som skal være i Arendal denne uka, forteller Fjellheim til Journalisten.

Han mener at Arendalsuka er relevant for avdelingen hans i Nordnorsk debatt, da de skriver meningsjournalistikk om nasjonal politikk med et ståsted i Nord-Norge. 

Samtidig sier han til Journalisten at han har forståelse dersom sjefredaktørene i de nordnorske avisene ikke sender nyhetsjournalistene sine sørover.

– Slik har det alltid vært

– For å være helt ærlig så er det lite å hente for nyhetsreportere her, relevansen av det som foregår på Arendalsuka er veldig begrenset i Nord-Norge, sier Fjellheim.

Dersom han selv var sjefredaktør, hadde han nølt med å sende reportere fra egen avis til å dekke arrangementet, sier han.

– Jeg ville kjørt et skikkelig dybdeintervju med reporteren og spurt hva den lokale vinklingen var. Man må ta vurderingen i rammene av det. Mediene som er tilstede er for det meste Oslo-baserte aviser og de største regionsavisene i Norge – og slik har det alltid vært.

– Sterkt oppskrytt

Også Helgelendingen har merket seg fraværet av akkrediterte journalister fra Nord-Norge. 

Avisa har selv ikke sendt reportere til Arendal. 

Sjefredaktør i Helgelendingen, Jonas Brække, sier til egen avis at bildet som er skapt av Arendalsuka som en nasjonal arena for demokratisk folkeopplysning og debatt om viktige samfunnsspørsmål er «sterkt oppskrytt».

– Det er heller skapt av pr-byråer og andre som har interesser i å framstille betydningen av dette arrangementet på mest mulig feilaktig vis, sier han til Helgelendingen.

– Drukne i kakafonien

Brække er rett ut uenig i påstanden om at de viktigste nordnorske sakene diskuteres i sørlandsbyen ei uke i august hvert år.

 Han mener de viktigste diskusjonene om saker som angår Nord-Norge foregår andre steder gjennom hele året, enten det er i avisspaltene lokalt og regionalt, i sosiale medier, i kommunestyremøter, på arbeidsplasser, og over middagsbordene hjemme. 

– Med nærmere 2000 arrangementer og debatter skal det også godt gjøres å ikke drukne i kakafonien av stemmer som forsøker å bryte lydmuren under Arendalsuka, sier redaktøren.

– Flere saker å «hente hjem»

Tidligere ansvarlig redaktør for E24 og Medier24, Gard Michalsen, er på Arendalsuka og er med på å arrangere den såkalte Nord-Norge-dagen via rekrutteringsbyrået Heia Nord-Norge, der han er partner og daglig leder.

Han mener det er synd at det ikke er flere nordnorske journalister som skal til Arendal.

– Ikke nødvendigvis fordi det er så mange nyhetssaker å skrive om herfra – noen kan det selvsagt være, og det kan være flere saker å «hente hjem». Men kanskje mest for å drive godt, gammeldags kildearbeid og innsikt om det som skjer i det politiske, byråkratiske og organisatoriske Norge, skriver han til Journalisten. 

Gard Michalsen har dekket Arendalsuka som pressemann. Nå arrangerer han selv «Nord-Norge-dagen».

Michalsen mener en generell utfordring for Nord-Norge er at landsdelens ønsker er for usynlige for eksempel på Stortinget.

– Dette vil du høre stortingspolitikere si ofte. Det vil si; ønskene er synlige når vi roper høyt nordpå, men i altfor mange saker blir Nord-Norge forbigått av andre landsdeler på å jobbe smart for politiske gjennomslag. Litt mer kunnskap, innsikt og kjennskap om dette trengs. Kanskje også i mediene. 

Særlig de største avisene i nord burde vært representert i Arendal, som Avisa Nordland, Nordlys og Rana Blad, mener Michalsen.

 – Helgeland er sterkt representert på Arendalsuka. Journalistene kunne nok fått mange interessante kilder, og helt sikkert noen artige saker å skrive hjem om. Kanskje til og med litt morsom reportasje om hva Arendalsuka egentlig er for noe. Det er jo lett å mene mye om noe man aldri har vært på. 

Powered by Labrador CMS