NRK må møte i retten etter at en ansatt mener han er usaklig sagt opp. Foto: Birgit Dannenberg
- Ingen tvil. Dette er lufting
NRK brukte tilkallingsvikarer tilsvarende 74,4 årsverk i 2013. Statskanalen uenig i at dette viser permanent behov for ett av disse.
Det har ført NRK til retten, etter at en journalist som har jobbet mer enn to og et halvt år i NRK Østlandssendingen, i ulike slags vikariater, nå har stevnet sin tidligere arbeidsgiver for retten.
- Det enkleste ville vært å akseptere «lufting», men jeg syns dette er så prinsipielt viktig at jeg valgte å gå til sak mot NRK, selv om det er en belastning, sier mannen som av den grunn avslår å bli fotografert til saken og henstiller om å bli anonymisert. Saksøkeren krever fast ansettelse i NRK samt økonomisk erstatning for den tiden han har gått arbeidsledig.
Rettsaken mellom den tidligere NRK-journalisten og NRK begynte i Oslo tingrett tirsdag, med journalistens partsforklaring som et av punktene samme ettermiddag. Han mener at arbeidsforholdet i NRK ble rettstridig brakt til opphør av NRK fra juli 2013, og argumenterer med at han er blitt et offer for «lufting».
- Jeg hadde ikke hørt begrepet før jeg kom til NRK, og da jeg ble kjent med det trodde jeg lenge det ikke ville gjelde meg. Jeg hadde jo vid kompetanse, erfaring og fikk gode tilbakemeldinger, sa journalisten under sin partsforklaring i Oslo tingrett tirsdag.
Ut på lufting
Men etter at han hadde jobbet sammenhengende i mange ulike funksjoner i NRK Østlandssendingen i nærmere 2 ½ år ble han i april i fjor innkalt til møte. Der fikk journalisten som i NRK hadde jobbet på nett, på tv og i radio - blant annet som programleder - beskjed om at det over sommeren ikke lenger ville være behov for hans tjenester.
- Det føltes uvirkelig. Først får du bare skryt og får høre at du kan bekle «alle» posisjoner. Så er det plutselig ikke bruk for deg. Da skjønte jeg at det luktet av lufting, sier den 38-årige familiefaren.
Og for ordens skyld, så handler altså lufting om at midlertidig ansatte ikke for forlenget sine kontrakter når de har jobbet så pass lenge at de snart kan komme til å oppfylle kravene om fast ansettelse. De må ut på lufting, før de seinere eventuelt kan sluses inn i systemet igjen, med nullstilt ansiennitet.
De erfarne ble skviset ut
Indirekte fikk NRK-journalisten også bekreftet at dette var en riktig forståelse av situasjonen, selv om hans ikke-fornyede kontrakt offisielt hele tida ble begrunnet med at det ikke ville være noen ledige vikariater eller tilkallingsvikariater i Østlandssendingen høsten i fjor, altså etter at hans kontrakt ble brakt til opphør.
To andre journalister i tilsvarende situasjon som ham fikk samme beskjed.
- Da høsten kom ble det likevel bruk for en del tilkallingsvikarer. Men ikke for oss tre som på det tidspunktet var de av de ikke fast-ansatte i Østlandssendingen som hadde vært lengst i NRK-systemet. Det mener jeg ikke levner noen tvil om at vi tre faktisk var ofre for lufting, sier mannen som er utdannet journalist fra Høgskolen i Oslo og som lydtekniker fra NISS.
Studenter mer kvalifiserte?
Før han kom inn i NRK-systemet har han jobbet både som lydtekniker, lyddesigner, regissør og produsent, med Lydbokforlaget og Norsk filmstudio som to av oppdragsgiverne. Han har også teknologisk bakgrunn som ga ham rollen som «hjelpelærer» for andre NRK-folk på redigeringssystemene Digas og Final Cut.
- I Østlandssendingen var jeg aldri nyhets/bulletinoppleser på radio og heller ikke programleder på tv. Men bortsett fra det har jeg vel hatt de fleste journalistrollene som finnes i Østlandssendingen, hevder mannen som etter at han ble «luftet» av distriktskontoret i Oslo søkte et tilkallingsvikariat på Marienlyst i stedet.
- Da var jeg nøye med å få fram ikke bare kompetanse og erfaring, men også nøyaktig redegjørelse for hvor lenge jeg hadde jobbet i NRK, som for å teste dem. Men jeg hørte ingenting mer fra dem, og tilkallingsvikariatet gikk i stedet til en ikke ferdig utdannet journalist fra Volda. Det aller viktigste for NRK er åpenbart ikke kompetanse, men å omgå arbeidsmiljøloven, fastslår mannen som for tida har et engasjement i Norsk Fjernsyn AS, hvor han jobber med en tv-serie for TV 2.