Aftenposten: Derfor avpubliserte vi

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

I en kommentar skrevet av nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen forklarer Aftenposten sine lesere hvorfor avisen avpubliserte en artikkel som ble publisert to dager etter masseskytingen i Oslo 25. juni 2022.

Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten

Selve avpubliserinen skjedde noen måneder senere.

Artikkelen omhandlet kvinnen som nylig ble dømt for å gi en uriktig forklaring etter skytingen. Hun hevdet blant annet at hun hadde blitt skutt.

«Noen måneder senere fikk Aftenposten-redaksjonen tips om at saken vi hadde publisert, ikke var riktig. Vi startet umiddelbart undersøkelser. Gjennom undersøkelsene ble det snart klart at det ikke fantes opplysninger som underbygget kvinnens historie. Vi fant ikke dokumentasjon på at hun hadde vært til stede eller hadde blitt skutt. Samtidig hadde vi heller ikke godt nok grunnlag til å fastslå at historien var usann», skriver Strøm-Gundersen.

«Vi satt igjen med en påstand fra kvinnen som ikke var sannsynliggjort gjennom andre kilder. Det ble tydelig for oss at artikkelen aldri skulle vært publisert. Publiseringen brøt med vår egen presseetiske standard. Siden vi ikke med sikkerhet kunne fastslå hva som hadde skjedd, ble det også vanskelig å rette artikkelen. Dermed endte vi med å trekke den», fortsetter hun.

Etter avpubliseringen ble Aftenposten kritisert for at avisen ikke fortalte hvorfor den gikk til dette skrittet. Strøm-Gundersen skriver at Aftenposten i likhet med en rekke andre medier, har brukt tid på å kartlegge hva som faktisk skjedde.

Via rettsaken og andre medieres dekning, er hendelsesforløpet for lengst blitt kjent, men Aftenposten ville først nå, etter at dommen mot kvinnen er blitt rettskraftig, koble den direkte med avpubliseringen:

«Aftenposten kan ikke skylde på kvinnen for at vi brakte en artikkel som ikke er riktig. Det er utelukkende vårt ansvar, og det er vi som har sviktet i arbeidet med denne saken. Det er også en hovedårsak til at vi ikke skriver kvinnens navn. Hovedregelen er at vi er forsiktige med identifisering. I denne saken har vi et ekstra stort ansvar fordi det var Aftenposten og andre medier, blant annet NRK, som bidro til å bringe kvinnen frem i offentligheten.»

Powered by Labrador CMS