Relatert innhold
Skal behandle Kjerkols PFU-klage mot TV 2
Tolv klager skal opp til full behandling når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes onsdag 26. februar.
Ingvild Kjerkol. Foto: Arbeiderpartiet Åpne saker:
- Ingvild Kjerkol mot TV 2
- Vetle Langedahl mot Ságat
- Stiftelsen Narviksenteret mot Ságat
- Legatum Publishing ved Tore Rasmussen mot Klassekampen
- Karim Tahir mot Document
- Sondre Wold mot Tønsbergs Blad
- Grazielle Maria Garozzo mot Folkebladet
- Halden kommune mot Halden Arbeiderblad
- Ellinor Torsgård Solheim mot Åndalsnes Avis
Lukkede saker:
- NN mot Nettavisen
- NN mot E24
- NN mot TV 2
Møtet starter klokka ni. Journalisten strømmer alle de åpne sakene.
Se de nominerte til Årets redaktører i Oslo og Akershus
Nominasjonene til Årets redaktører i Oslo og Akershus er klare. Det kommer frem i en pressemelding. Prisene skal deles ut på årsmøtet til Oslo Redaktørforening onsdag 5. mars. I tillegg til de tre hovedkategoriene, vil det også bli delt ut en hederspris.
Følgende redaktører er nominert:
Årets redaktør:
Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten
Ulf André Andersen, sjefredaktør i Se og Hør
Elise Kruse, religions- og featureredaktør i Vårt Land
Årets nyskaper
Kristin Stoltenberg, sjefredaktør i Watch Media Norge
Egil Sundvor, redaktør NRK Fakta
Øyvind Brenne, utviklingsredaktør i VG
Årets meningsbærer
Ane Farsethås, redaksjonssjef for nye satsinger i Morgenbladet
Eirik Mosveen, politisk redaktør i Avisa Oslo
Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksredaktør i NRK
Juryen har bestått av juryleder Knut Olav Åmås (direktør i Fritt Ord), June Westerveld (ansvarlig redaktør i Nordstrands Blad), Helje Solberg (nestleder i OR-styret og nyhetsdirektør i NRK – for tiden i permisjon), Nina Kristiansen (journalist i Forskning.no) og Lars Håkon Grønning (Årets redaktør i 2024 og ansvarlig redaktør i E24).
BBC beklager etter kritikk mot Gaza-dokumentar
BBC har beklaget og lagt til en presisering i dokumentaren Gaza: How To Survive a Warzone, etter at det kom frem at fortelleren i filmen er sønn av en Hamas-minister. Det skriver Deadline.
Nesten 50 personer fra underholdningsbransjen har sendt et brev til BBCs ledelse med krav om en uavhengig granskning av saken.
Dokumentaren, som handler om barns liv i Gaza, har fått kritikk for ikke å opplyse at 13 år gamle Abdullah Al-Yazouri, som forteller sin historie i filmen, er sønn av en høytstående Hamas-tjenestemann. BBC hevder at de ikke ble informert om dette av produksjonsselskapet, men flere mener kanalen burde ha gjort grundigere bakgrunnssjekker.
Flere BBC-journalister skal også ha reagert på hvordan dokumentaren ble godkjent for sending.
Som følge av kritikken har BBC lagt til en presisering i dokumentaren, hvor det opplyses at Abdullahs far har hatt en lederrolle i Hamas-regjeringen. Dokumentaren forblir tilgjengelig på strømmetjenesten iPlayer, men brevet til BBCs ledelse krever at den fjernes inntil en uavhengig gransking er gjennomført.
NRK samler musikkmiljøet i ny redaksjon
Der ansvaret for musikk i NRK, tidligere har vært fordelt etter sjanger i Kulturavdelingen, P3 og Underholdningsavdelingen, samler nå statskanalen musikkmiljøet i en ny redaksjon.
Målet er å levere et bedre tilbud ved å jobbe mer på tvers av sjanger og fagområde.
Det forteller NRKs kulturredaktør Ingerid Nordstrand i en pressemelding.
Ida Eline Tangen er ny redaksjonsleder for musikk i Innholdsdivisjonen i NRK. Foto: Kim Erlandsen / NRK Ida Eline Tangen er statskanalens nye redaksjonssjef for musikk, og er allerede i gang med lede det nye musikkmiljøet.
– Vi ser at publikum ikke lenger definerer seg ut fra musikksjangre i like stor grad som før, og da må vi også tenke nytt. Når publikum endrer hvordan de lytter og velger musikk, må NRK rett og slett forandre seg, sier Tangen i pressemeldingen.
Ble kastet ut, fant ny løsning
Åtte av avisene som fikk sin avtale med Polaris Media sagt opp helt på tampen av 2023, er nå live på Labrador CMS sin publiseringsløsning, skriver Jan Thoresen, administrerende direktør i Labrador CMS, på Linkedin.
De åtte avisene er Vest-Telemark blad, Suldalsposten, Firda Tidend, Grenda, Os og Fusaposten, Bladet Tysnes, Hordaland Folkeblad og Dagen.
Avtalen med de åtte er i samarbeid med Mentor Medier sitt tek-selskap Unite, som i løpet av våren også skal flytte Mentor Medier-avisene over på Labrador-løsningen.
Til opplysning: Journalisten er også kunde av Labrador CMS.
Medietilsynet: Sosiale medier bør reguleres
Et føre var-prinsipp bør legges til grunn når det gjelder regulering av sosiale medier. Det skriver Medietilsynet i sitt høringssvar til utredningen fra Skjermbrukutvalget.
– Vi er enig i at statens politikk skal være kunnskapsbasert. Samtidig går den teknologiske utviklingen svært raskt, og forskningen kommer alltid til å henge etter. Derfor har Medietilsynet i sitt høringssvar påpekt at det i noen sammenhenger er nødvendig å agere ut fra et føre var-prinsipp for å beskytte barn og unge, sier direktør Mari Velsand i en pressemelding.
Hun viser i denne sammenheng til at dette er en kjent tilnærming, eksempelvis når det gjelder utgangspunktet for å sette aldersgrenser på film og tv-program.
– Dette er selvsagt mer komplekst for sosiale medier, der en enorm informasjonsflom flyter på tvers av landegrenser og jurisdiksjoner, mye innhold publiseres direkte, og algoritmer spiller en viktig rolle. Derfor må det tas utgangspunkt i en annen type risikovurdering enn man tradisjonelt har gjort når aldersgrenser har vært vurdert. Men det er dokumentert at mange barn og unge eksponeres for påvirkning i sosiale medier som kan være både skadelig og ulovlig. Derfor mener vi at et føre var-prinsipp bør legges til grunn, sier Velsand
Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Marte Vike Arnesen NRK beklager feil
I en rettelse publisert onsdag morgen, beklager NRK feil tall i en Dagsrevyen-reportasje om BPA.
I reportasjen som ble publisert 17. november i fjor, ser NRK på offentlige utgifter til omsorgstjenester for brukere med særlige ressurskrevende behov.
Disse tjenestene kostet til sammen 35 milliarder kroner i 2023.
Men i Dagsrevyen-sendingen er dette innslaget merket med undertittelen «Kostnader til BPA».
«Dette gir et upresist inntrykk av kostnadene. Totalbeløpet på 35 milliarder kroner gjelder en rekke forskjellige tjenester til ulike grupper av brukere, mens utgiftene til ressurskrevende bruk av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) beløp seg til om lag 3,5 milliarder kroner.»
«Vi beklager feilen, som nå er rettet opp», fortsetter NRK.
Dagsrevyen 17. november 2024. Skjermdump NRK TV Utsetter innovasjonsstøtten til mediene
Årets utlysning og tildeling av innovasjonstilskudd til redaktørstyrte medier kommer først til høsten på grunn av endringer i regelverket, skriver Medietilsynet i en pressemelding.
Kultur- og likestillingsdepartementet jobber nå med endringer i forskriften for støtteordningen.
– Disse endringene må ferdigstilles før vi kan lyse ut og tildele årets midler. Derfor kommer ikke utlysningen før i august denne gangen, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet.
Hanne Nistad Sekkelsten, direktør i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet «Regelverksordningene som det nå jobbes med, innebærer at en bredere krets av medier enn tidligere blir omfattet av støtteordningen, slik at medier med fag- og dybdejournalistikk i større grad skal kunne få innovasjon- og utviklingstilskudd», skriver tilsynet i pressemeldingen.
Endringsforslagene er ventet på høring i løpet av våren.
– Ut fra den tidsplanen som nå foreligger, tar vi sikte på å tildele tilskudd i løpet av november. Selv om støtten som skal gis er fra statsbudsjettet for 2025, kan prosjektene som får støtte, sluttføres i 2026, sier Sekkelsten.
Aftenposten har fått ny KI-stemme
Medier24 skriver i dag at Aftenposten har endret stemmen som brukes til KI-opplesning av artikler.
Tidligere brukte mediehuset stemmen til Aftenposten-journalist Anne Lindholm, men nå er hennes stemme byttet ut med stemmen til en profesjonell stemmeskuespiller.
– Anne Lindholm har hatt stemmen i over to år. Vi måtte uansett lese inn stemmen på nytt igjen for å kunne ta i bruk ny teknologi, og kom frem til at det var et passende tidspunkt for å bytte, sier utviklingsredaktør Jostein Larsen Østring til Medier24.
Jon Even Andersen slutter i Dagbladet
Jon Even Andersen forlater Dagbladet for å bli kommunikasjonsrådgiver i KS, skriver Medier24.
Jon Even Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet – Det blir veldig fint for meg å få noen nye utfordringer. Jeg har vært journalist såpass lenge at det var på tide å få noe nytt å bite i, sier Andersen til Medier24.
Andersen har jobbet i Dagbladet siden 2019, og har vært en del av Børsen-satsingen til avisen. Før det jobbet han i NTB.
Om sin nye arbeidsgiver, sier han:
– KS er jo den viktigste støttespilleren til kommunal sektor, og kommunene gjør jo en utrolig viktig jobb.
Øystein Milli med ny bok om norsk seriemorder
VGs krimkommentator Øystein Milli har skrevet bok om en av landets seriemordere. Foto: Marte Vike Arnesen VG-journalist Øystein Milli er i disse dager klar med en ny bok om den norske seriemorderen Roger Haglund.
Det melder Milli selv på Facebook.
Boka «Seriemordene i Tistedal» handler om familiefaren og bestefaren Haglund som i 1993 ble dømt for fire drap og en bankran. Det er en fortelling om en personlig tragedie, om en desperat politijakt og hva som skjer med et lite sted som gang på gang rammes av uforklarlige drap.
Milli, som til daglig jobber som krimkommentator i VG, forteller at han har fått innsyn i 40 esker med straffesaksdokumenter, bestående av politiavhør, åstedsbilder, fotomapper og flere brev hvor Haglund beskrev sine ugjerninger.
Milli beskriver Tistedal-saken som en historie om ubegripelige polititabber, pågripelse av flere uskyldige menn, en seriemorder som lurte etterforskerne trill rundt og et lokalsamfunn som levde i frykt for hvem som skulle bli neste offer.
Philippe Bédos Ulvin blir ny Brussel-korrespondent
Foto: Energi og Klima Philippe Bédos Ulvin (25) er ansatt som ny Brussel-korrespondent for nettavisen Energi og Klima fra 1. juni, og tar over etter Alf Ole Ask som har hatt rollen i nesten fire år. Det melder Energi og Klima i en pressemelding.
– Dette er drømmejobben, sier Ulvin i pressemeldingen.
Han kommer fra jobben som nyhetsjournalist i VG og har tidligere har jobbet i NRK. Ulvin har en mastergrad i internasjonal sikkerhet fra Sciences Po i Paris.
Ansvarlig redaktør Anders Bjartnes er fornøyd med ansettelsen, og understreker at en egen korrespondent i Brüssel bidrar til å fylle et tomrom i det norske medielandskapet.
– Philippe har relevant og bred praksis fra viktige nyhetsredaksjoner som NRK og VG, sier Bjartnes og legger til at Norges forhold til EU i klima- og energipolitikken er viktig.
Energi og Klima, eid av Norsk klimastiftelse, har hatt en Brussel-korrespondent siden 2021, og prosjektet fortsetter i minst tre nye år med støtte fra blant andre Fritt Ord.
The Guardian inngår også avtale med OpenAI
I likhet med Schibsted Media, har The Guardian inngått en avtale med ChatGPT-eier OpenAI om lisensiering av innhold.
Det er Press Gazette som melder om dette.
Avtalen vil sikre at The Guardian mottar kompensasjon for bruken av sin journalistikk på ChatGPT og blir korrekt kreditert på plattformen. Under avtalen vil The Guardian også kunne bruke OpenAI-teknologi internt.
I likhet med Schibsted, offentliggjør heller ikke The Guardian hvor mye penger mediehuset får fra OpenAI.
Bedre for Bonnier News
Svenske Bonnier News Consumer, som samler Bonnier News' forbrukermerkevarer, rapporterer et betydelig forbedret resultat i et utfordrende mediemarked, skriver mediekonsernet i en pressemelding.
Alle forretningsområder øker fortjenesten, som samlet utgjør 441 millioner svenske kroner (328 millioner i 2023).
Høyere gjennomsnittlig inntekt per abonnent kombinert med flere digitale abonnenter og reduserte kostnader, er hovedårsakene til resultatforbedringen.
– Bonnier News Consumer styrker resultatet i et vanskelig mediemarked. Alle deler går fremover. Dette bekrefter at det finnes en stor betalingsvilje for vår journalistikk og at strategien innen konsernet med felles kommersielle funksjoner og plattformer fungerer, sier Peter Wolodarski, forretningsområdesjef og sjefredaktør for Dagens Nyheter, i en pressemelding.
Resultater pr forretningsområde (fjoråret i parentes):
- Bonnier News Local: Resultatet forbedres til 75 millioner kroner (40 millioner).
- Bonnier Publications: Oppnår en fortjeneste på 41 millioner kroner (34 millioner).
- Dagens Nyheter: Øker fortjenesten til 245 millioner kroner (220 millioner).
- Expressen: Øker til 80 millioner kroner i fortjeneste (33 millioner).
Alle tall i svenske kroner.
Peter Wolodarski Foto: Bonnier News Bonnier News Consumer ble etablert høsten 2024 som en del av en forenkling og endring av Bonnier News' operative modell. Totalt har Bonnier News Consumer 1,7 millioner abonnenter, hvorav omtrent halvparten er helt digitale.
– Vi har siden i høst intensivert arbeidet med et stadig tettere samarbeid og felles bedriftsledelse, uten at journalistikken mellom merkene blandes sammen. Vi ser allerede positive resultater av dette, sier Wolodarski.
Tilbyr «overtallige» journalister kontorplass
Small Step Media – som omtaler seg selv som medieselskapet for det grønne skiftet – tilbyr nå midlertidige kontorplasser til journalister som mister jobbene som en følge av nedbemanning i Schibsted og Dagsavisen.
Daglig leder Torbjørn Leidal forteller at de har noen ledige kontorplasser i sine lokaler i Akersgata i Oslo.
– For mange kan det være trist å sitte hjemme og ikke ha noe sosialt treffsted. Men hvis noen ønsker det, kan det være en mulighet å jobbe herfra, sier Leidal.
Utover å låne ut kontorplasser, forteller Leidal at de mest sannsynlig vil ha noe behov for frilanssaker i løpet av våren, og at de også har planer om å bemanne opp i løpet av høsten.
Leidal har også delt et innlegg på Facebook hvor han oppfordrer folk som i disse prosessene mister jobben sin, til å ta kontakt.
Helge Nitteberg overtar som NP-styreleder
Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, overtar som styreleder i Norsk Presseforbund (NP), i første omgang fram til juni, melder Norsk Redaktørforening (NR) i sitt nyhetsbrev.
Det skjer etter at Hege Fagerheim nylig fratrådte som styreleder i NP og som nestleder i Norsk Journalistlag (NJ).
Nitteberg var nestleder i NP-styret og er også nestleder i styret til NR.
Styreledervervet i NP går på omgang mellom NJ, NR og Mediebedriftenes Landsforening (MBL).
Helge Nitteberg. Foto: Marte Vike Arnesen Slipper smakebiter fra Skup-programmet
Skup-konferansen har i dag offentliggjort noen av navnene som står på årets program.
– Jeg er skikkelig stolt av programmet vi har satt sammen. Det er stor bredde - fra internasjonale gravestjerner og ambisiøse prosjekter til hverdagsgraving og etikkdebatter. Utfordringen blir å velge hva man skal prioritere å gå på, for det er rett og slett så mye bra, sier styreleder Nina Selbo Torset i en pressemelding.
Diamant Salihu. Foto: Marte Vike Arnesen Fra gravegruppa Bellingcat kommer Aiganysh Aidarbekova og George Katz for å fortelle om de beste metodene og verktøyene de bruker i arbeidet sitt.
Xavier Greenwood står bak suksesspodkasten «Who Trolled Amber». På Skup forteller han hvordan teamet hans undersøkte hva som egentlig skjedde med Amber Heard – og hvem som stod bak hetsen mot skuespilleren.
I 30 år har amerikanske Jake Adelstein jobbet som gravejournalist i Japan. Boka hans, «Tokyo Vice», ble til den populære HBO-serien ved samme navn. Til Skup kommer han for å snake om arbeidet med podkasten «The Evaporated: Gone With The Gods».
Svenske Diamant Salihu kommer tilbake til Skup for å snakke om brutale gjengkonflikter i vårt naboland, og hvordan dekke dem. Salihu var også på Skup i 2023.
Andre poster på programmet er Janne Amble og Kadafi Zaman som vil snakke om «dødsengler». Og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen kommer tilbake for å dele hvordan erfaringene fra «Ingen elsker Bamsegutt» har tvunget frem store endringer internt i NRK.
Skup-konferansen går av stabelen 4. til 6. april i Tønsberg.
Else Turi får Kringkastingssjefens språkpris
Hvert år deles Kringkastingssjefens språkpris ut til en NRK-medarbeider eller redaksjon som utmerker seg med god språkbruk, og som bidrar til å styrke språkoppdraget til NRK.
For aller første gang tildeles prisen en språkbruker som har samisk som sitt hjertespråk.
Else Turi mottok kunstverket «Lua mi, jeg takker deg V» av Hanne Grete Einarsen. Foto: Dragan Čubrilo / NRK – For meg er det stor ære å få NRKs språkpris og jeg er takknemlig for at NRK setter pris på det språkarbeidet jeg gjør, også i samarbeid med mine kolleger, sier prisvinner Else Turi.
– Det at samisk høres og synes på NRKs plattformer, er med på å både bevare og utvikle samiske språk – spesielt de tre samiske språkene som NRK produserer innhold på. Og denne språkprisen viser at for NRK er det viktig å løfte fram samiske språk.
I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:
«I over 20 år har prisvinneren jobba tålmodig og grundig med å utvikle det samiske språket.»
Videre skriver juryen:
«Else Turi er en av de som gjør en forskjell – uten å ta den plassen hun fortjener, men i dag er det nettopp henne og det samiske som vi feirer. Kringkastingssjefens språkpris 2024 går til Else Turi i NRK Sápmi.»
Bonnier News Local doblet resultatet
Bonnier News Locals driftsresultat (EBITA) i 2024 doblet seg sammenlignet med 2023. Det melder selskapet selv.
Det svenske konsernet der Amedia har en eierandel på 20 prosent økte driftsresultatet med 35,5 millioner svenske kroner til 75,4 millioner i fjor.
Selskapet har nå 60 prosent digitale kunder og unntekter fra abonnement steg med nesten 20 millioner kroner, drevet av 12 prosent vekst i digitale abonnenter og prisøkninger, skriver Bonnier News Local.
Forretningsområdesjef Pia Rehnquist sier at den digitale annonsevirksomheten også vokste i 2024.
– Vi forventer at den positive utviklingen vil akselerere i år, med enda større fokus på video, økende digital trafikk og spesielle e-avisannonser.
Pia Rehnquist, forretningsområdesjef i Bonnier News Local. Foto: Bonnier News VG får advarsel av Medietilsynet
Medietilsynet har gitt VG en advarsel for å ha vist en episode av programserien Blåkkbøster på Flytogets skjermer. Episoden hadde skremmende innhold og feil aldersgrense, mener tilsynet. De har endret aldersgrensen fra« tillatt for alle» til 12 år.
Ifølge regelverket må innhold med aldersgrense «tillatt for alle» kun vises der adgangskontroll er mulig, noe som ikke gjelder for Flytoget.
– Barn skal ikke utsettes for skremmende innhold når de ferdes offentlig, sier avdelingsdirektør i Medietilsynet Hanne Sekkelsten i en pressemelding.
Medietilsynet mener VG ikke har gjort en forsvarlig vurdering, og VG har erkjent feilen.