Jon Gelius. Foto: Birgit Dannenberg

– Vi ble folkets valgvinner

Nyhetsredaktør Jon Gelius sier NRK innfridde egne ambisjoner for valgdekningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRKs dekning av stortingsgvalgkampen ble i dag gjennomgått i Kringkastingsrådet. I sin innledning sa nyhetsredaktør Jon Gelius seg fornøyd med innovative grep og NRKs totalte tilbud på nett, radio og fjernsyn. Han kunne vise til god oppslutning fra publikum på alle plattformer. Mest sett på tv var åpningsshowet fra Kristiansand og partilederutspørringene.

Toppen

Selve valgnatta hadde NRKs fjernsynssendinger i snitt 900.000 seere. Toppen kom like før Kveldsnytt da 1.4 millioner seere fulgte med.

– Vårt utgansgpunkt var at vi ønsket å være valgkampens viktigste arena. Vår ambisjon om å bli folkets valgvinner 2009 har vi innfridd, oppsummerte Gelius.

Han viste blant annet til bred nettsatsing og et vell av informasjon på nrk.no. At «Politisk Kvarter» på radio veldig ofte satte dagsorden og et vellykket samspill mellom partilederutspørringene på tv og den nye radioarenaen «Kveldsåpent».

– At partilederne gikk rett fra tv-utspørring til spørsmål fra lytterne på radio var et nytt grep som partiene var begeistret for. Vi har bare fått hyggelige tilbakemeldinger.

Skryt

Det fikk han også fra rådsmedlemmene, som ga en nokså samstemt positiv vurdering av årets dekning. Ikke minst var de glade for dreiningen mot mer informasjon og saklighet. Hallgrim Berg stilte imidlertid spørsmål ved valgdagsmålingen til NRK, som viste seg å være temmelig gal.

– Hvorfor velger NRK et meningsmålingsselskap som tydeligvis har en metodikk som ikke fungerer som den skal, spurte Berg.

Gelius innrømmet at målingen var flau for NRK.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at den var særdeles uheldig og pinlig for oss. Vi har hatt en runde med Synovate og skal også evaluere dette videre.

Nyhetsredaktøren sier Synovate forklarte feilmålingen med en tastefeil som gjorde at SV ble målt galt.

På nytt

Gelius er glad for at NRK igjen satset på partilederutspørringer, droppet de store folkemøtene og istedet gjennomførte en miniturné der politikerne ble dratt inn i spesielle arenaer, som i et fengsel eller på et sykehus.

– Alle arenaer var valgt med omhu. Grepet ga en nærhet til dem som var berørt av temaene politikerne skulle snakke om.

Det såkalte Folkepanelet i Valgmagasinet har vært kritisert. Og flere rådsmedlemmer mente også det ga dem lite. Gelius innrømmer at det kan diskuteres hvor vellykket akkurat dette var. Men påpeker at dette var ment som et stemningsbilde fra vanlige velgere og at det faktisk skapte engasjement blant yngre seere.

– Jeg står for grepet, men vi må se på formatet og formen.

 

 

 

Powered by Labrador CMS