Mener NRK kopierer BT

I et halvt år jobbet Bergens Tidende med reportasjen. Noen dager etter publisering har NRK samme sak. Kopi, mener førstnevnte. Hva synes du?

Lørdag publiserte Bergens Tidende en reportasje om Fridtjov Urdal frå Jølster. 62-åringen har tatt slankeoperasjon og gjennom halve livet lurt på hvordan han kan komme i kontakt med sin biologiske familie. 

Er det en kopi?

Artikkelen publiseres også på nett, men blir da liggende bak betalingsløsningen. Riktignok er det mulig å dele den på sosiale medier og på den måten få gratis tilgang, men utgangspunktet er at BT skal ha betalt for arbeidet som er lagt ned. Men så, fire dager etter publiseringen har NRK Sogn og Fjordane publisert nesten samme sak om Urdal, skriver avisen Firda.

Det misliker sjefredaktør Gard Steiro i BT sterkt. Ikke fordi han anser det som stofftyveri, men NRK har tatt tak i en av deres featureartikler og gått opp sin egen journalistikk. 

Riktignok er avisen gitt krediteringer gjennom NRKs artikkel, men nytt for BT er det at noen tar tak i en featureartikkel og kopierer slik her er gjort. 

- Nå skal ikke vi sitte på vår høye hest her. Vi har også vært for lite rause med å sitere andre medier når vi gjengir dem, men vi har aldri tatt en featureartikkel på denne måten, sier Steiro til Journalisten. 

Her kan du lese BTs artikkel. Og her finner du NRKs artikkel. Er det som Steiro mener kopiering av journalistikk og ide? Fortell oss i debattfeltet under denne artikkelen.

Steiro sier til Firda at de i avisen også kjente igjen mange av formuleringene fra deres sak.

Burde vært mindre

Distriktsredaktør Kai Aage Pedersen sier på sin side at NRK Sogn og Fjordane har streng praksis rundt det å hente artikler fra nettsteder med betalingsordninger. Slike saker, sier han, blir bare publisert som notis på mobil eller nettside. Og da skal det være raust med sitater. 

Pedersen viser til at artikkelen først ble publisert på nett, og så dagen etter i BTs magasin. Ytterligere fire dager senere var Urdal gjest i ettermiddagssendingen til distriktskontoret. Her gjenforteller han om slankeoperasjon og møtet med halvsøsken. Basert på dette intervjuet, hvor BT blir sitert flere ganger, publiserer NRK en artikkel på nettet hvor alle sitat og vinklingen er hentet fra radioopptaket. DK-sjefen er derfor ikke enig i at de har kopiert saken del for del. 

- Når det er sagt er jeg helt enig med Gard Steiro i at NRK skal være svært bevisste på vår rolle fremover. En featuresak bak betalingsmur skal leve lenge, og det mister eksklusiviteten når NRK lager en større sak av det slik vi gjorde fem dager etter at BT hadde den. Rett nivå hadde vært en kort nettsak med sitat BT og kanskje en lenke til saken vi hadde på radio, sier Pedersen til Firda.

Investert mye

Steiro forteller at det har tatt BTs Kjersti Mjør et halvår å få på plass saken, riktignok ved siden av annet arbeid, og at det er investert en hel del fra avisens side. 

- At NRK gjør dette sett i lys av diskusjonen rundt NRK-plakaten synes jeg er interessant. Jeg ser noen utfordringer her, opp mot NRK, når man bygger betalingsmodeller på nett som skal fungere, sier han til Journalisten. 

Hadde det vært en nyhetssak, ville han kanskje ikke reagert. Men en featureartikkel, det var en ny erfaring. 

Hva mener våre lesere; er dette noe nytt? Er det verre at det er NRK som gjør det? Eller er det likt uansett hvilket medium som står bak? Og er det kopiering?