Mange reagerer på Dagsrevyens dekning av minnesmerket på Utøya

En skam for norsk presse, skriver en klager om dekningen. Saken er tema på neste møte i Kringkastingsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Til uken er det duket for nytt møte i Kringkastingrådet. Klagebunken er massiv denne gangen. Ifølge spesialrådgiver Erik Skarrud er det kommet inn 567 klager til rådet, men ikke alle vil bli behandlet. Det vil være nær sagt umulig å behandle alle, ifølge Skarrud. 

I alt er det satt av i underkant av to timer til klagebehandlingen, før etikkreedaktør Per Arne Kalbakk og redaksjonsleder Knut Are Tornås skal forklare rådet om sitt nye prosjekt som kan bidra til å få bukt med falske nyheter. 

I tillegg blir det debatt rundt TV-serien Innafor og orientering om NRKs profilundersøkelse. Den leser du om her

Reagerer på vinklingen

Det er ennå ikke helt klart hvilke klager som skal behandles, i tillegg til de 24 klagene som er kommet inn på NRKs dekning av alternativ plassering av nasjonalt minnested etter 22. juli-terroren. Også AUF har valgt å klage inn dekningen. Generalsekretær Renate Tårnes skriver i sin klage at de reagerer på vinklingen, hvor bakgrunnen for forslaget om å ha minnesmerket i Hole kommune «drukner i iveren etter å nøre opp under en konflikt mellom velforeningen og AUF/støttegruppa». 

Tårnes reagerer på at etterlatte eller støttegruppa ikke er represent i reportasjen. Akkurat det er det flere som gjør. Noen kaller innslaget ensidig og ufyselig. «Reportasjen var en skam for norsk presse» skriver en klager. «Jeg spyr av vinklinga deres om minnesmerket for de drepte barna på Utøya. Fy flate.» skriver en annen.

Kjenner seg ikke igjen

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord har svart én av klagene. Her forklarer hun at mediene må dekke striden om hvor minnestedet skal plasseres, og da har naboenes stemme en plass.

«Vi kjenner oss ikke igjen i at dette var ensidig og tendensiøs journalistikk», skriver hun og påpeker at Aftenposten-redaktør Per Anders Madsen blir intervjuet etter innslaget. Han ber begge parter om å gripe AUFs forslag med begge hender. Hun viser også til at både nabo, AUF-leder Mani Hussaini og kommunalminister Jan Tore Sanner er intervjuet i reportasjen.

Heller ikke denne gangen slipper kringkastingsrådet unna dekningen av president Donald Trump. Det er kommet inn 17 klager på Trump-dekningen. Svart Humor er klaget inn for jødehets av i alt 24 klagere. I tillegg vil Trygdekontorets program om somaliere bli behandlet. Her er det kommet inn like over 70 klager.

Powered by Labrador CMS